Risiko dan Cara Merawat Plasenta Previa

Jakarta - Semasa mengandung, ibu perlu lebih memperhatikan keadaan kesihatan mereka. Bukan tanpa sebab, kerana terdapat banyak komplikasi yang boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin, salah satunya adalah plasenta previa. Plasenta previa adalah keadaan apabila plasenta terlalu rendah atau bahkan menutupi serviks.

Semasa ibu hamil, plasenta akan terbentuk secara automatik yang kemudian melekat pada dinding rahim. Plasenta berfungsi menyebarkan nutrien dan oksigen sambil mengeluarkan bahan yang tidak diingini dari darah janin melalui tali pusat. Dalam keadaan normal, plasenta melebar jauh dari serviks. Walau bagaimanapun, jika ibu mempunyai plasenta previa, keadaan plasenta tidak bergerak jauh, bahkan meliputi serviks.

Komplikasi kehamilan ini dicirikan oleh pendarahan yang biasanya muncul pada 3 bulan terakhir kehamilan atau trimester ketiga. Walaupun jarang berlaku, wanita hamil perlu berhati-hati kerana jika tidak dirawat dengan segera boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Risiko dan Komplikasi Plasenta Previa

Penyebab plasenta previa tidak diketahui dengan pasti. Ibu perlu menyedari perkara yang boleh meningkatkan faktor risiko gangguan kehamilan ini. Ada apa-apa?

 • Mengandung ketika berumur lebih dari 35 tahun.

 • Telah menjalani pembedahan pada rahim.

 • Merokok dan mengambil ubat haram.

 • Pernah mengalami keguguran.

 • Pernah bersalin secara caesar.

 • Mempunyai sejarah plasenta previa.

 • Kehamilan kedua atau kelahiran sebelumnya.

Pendarahan yang merupakan gejala utama plasenta previa perlu dirawat. Sekiranya terlambat, ibu terdedah kepada komplikasi yang cenderung membahayakan keselamatan, salah satunya adalah kejutan hipovolemik. Terdapat juga komplikasi lain jika anda mendapat plasenta previa, seperti berikut:

 • Kelahiran pramatang, yang biasa berlaku sekiranya pendarahan ibu tidak terkawal.

 • Kecederaan semasa bayi dilahirkan.

 • Asfiksia janin berlaku semasa masih dalam kandungan.

 • Tromboembolisme vena, yang biasa berlaku ketika wanita hamil menjalani prosedur kemasukan ke hospital yang agak lama. Ia juga boleh berlaku akibat penggunaan ubat antikoagulan jangka panjang.

Bagaimana ia dikendalikan?

Sebelum melakukan rawatan, doktor akan terlebih dahulu melihat simptomnya, serta seberapa parah pendarahannya. Kemudian, doktor menasihatkan si ibu supaya berehat sepenuhnya dan tidak melakukan aktiviti yang berat. Di samping itu, ibu tidak digalakkan melakukan hubungan seks atau melakukan aktiviti yang melibatkan Miss V.

Wanita hamil dengan previa plasenta tidak mungkin melahirkan secara normal kerana risiko pendarahan berat. Sekiranya komplikasi yang dialami oleh ibu berada pada tahap yang teruk atau akut, doktor menasihatkan ibu tersebut agar dimasukkan ke hospital untuk pengawasan yang mudah.

Semasa rawatan, doktor memberi ubat untuk mengelakkan ibu mengalami kontraksi. Di samping itu, ibu disarankan untuk mengambil ubat-ubatan yang berfungsi untuk mempercepat pematangan paru-paru janin, hanya apabila janin mesti dilahirkan segera walaupun belum memasuki waktu (kelahiran pramatang).

Sentiasa periksa keadaan kehamilan ibu agar segala komplikasi yang berlaku dapat segera dikesan dan dirawat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kehamilan, anda boleh terus bertanya kepada pakar obstetrik melalui perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi . Anda juga boleh menggunakan aplikasi ini untuk membeli ubat, vitamin, dan melakukan pemeriksaan makmal rutin di mana sahaja dan kapan saja. Ayuh, muat turun dan gunakan !

Baca juga:

 • Ini adalah faktor-faktor yang boleh mencetuskan plasenta previa
 • Plasenta Previa Boleh Dikesan Semasa Kehamilan Pada Umur Berapa?
 • Ini adalah Tindakan Perubatan yang Diperlukan untuk Merawat Plasenta Previa

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found