Makanan yang meningkatkan stamina menjadi kuat seperti pemain bola sepak

, Jakarta - Stamina adalah satu perkara yang sangat penting bagi pemain bola sepak. Sebabnya, atlet ini mesti bermain sekurang-kurangnya 2x45 minit dalam satu perlawanan. Terutama jika perlawanan demi perlawanan mesti dilalui dalam waktu yang agak singkat, seperti di piala dunia 2018.

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan dan mengekalkan stamina adalah dengan mendapatkan rehat yang cukup. Tetapi tentunya peluang ini tidak dimiliki oleh atlet yang mengambil bahagian dalam piala dunia. Nah, jika anda juga orang yang sangat sibuk tetapi mesti mempunyai stamina yang kuat, ternyata ada rahsia, anda tahu!

Selain berehat, pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan juga berperanan menjaga stamina. Sebenarnya, beberapa jenis makanan boleh menjadi sumber peningkatan stamina. Adakah anda ingin mempunyai stamina yang kuat dan tahan lama seperti pemain bola sepak? Mari lihat deretan makanan yang meningkatkan stamina menjadi kuat seperti pemain bola sepak!

Baca juga : Lihatlah 3 Menu Makanan Rahsia untuk Pemain Bola Sepak Profesional

  • nasi coklat

Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa orang Indonesia sering merasa tidak makan jika tidak makan nasi. Anda salah satu daripadanya? Sekiranya demikian, anda boleh mencuba mengganti nasi yang anda makan dengan beras perang.

Beras perang - yang kemudian dimasak menjadi beras perang - adalah sumber karbohidrat kompleks untuk tubuh. Kerana, pengambilan sumber karbohidrat kompleks dapat membantu mengekalkan stamina lebih lama. Karbohidrat kompleks diketahui membebaskan tenaga secara perlahan ke dalam darah, memastikan tahap tenaga yang optimum sepanjang hari.

  • Telur

Selain karbohidrat, tubuh juga memerlukan pengambilan protein untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu otot dan badan. Selain membantu membakar kalori, protein juga berguna untuk meningkatkan stamina badan. Sejauh ini, telur adalah sumber protein terbaik yang dapat memenuhi keperluan tubuh. Di samping itu, setiap telur mengandungi sembilan asid amino penting.

Baca juga : Suka Berlari? Memerlukan 5 Makanan Sihat Ini

  • Sayuran hijau

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan tubuh kekurangan stamina. Sebenarnya, perasaan lemah dan kurang stamina sering dikaitkan dengan masalah kekurangan zat besi. Kerana kekurangan zat besi yang diperlukan oleh tubuh menyebabkan hemoglobin dalam badan sukar untuk menjalankan fungsi hariannya.

Untuk mengelakkan ini, perbanyakkan pengambilan sayur-sayuran hijau yang mengandungi banyak zat besi dan serat. Jenis makanan ini dapat membantu meningkatkan sel darah merah, dan membantu mengedarkan darah dan oksigen di dalam badan.

  • Pisang

Selain makanan berat, ternyata peningkatan stamina juga dapat dilakukan dengan memakan buah-buahan. Salah satu yang terbaik adalah pisang. Sebaiknya makan pisang sebelum melakukan aktiviti fizikal, seperti bersenam.

Pisang kaya dengan kalium, serat, dan karbohidrat kompleks. Selain itu, pisang juga dapat merangsang pembebasan hormon dopamin. Hormon ini disebut sebagai "hormon gembira" yang boleh menjadikan badan lebih ringan dan lebih senang menjalankan aktiviti harian.

  • Alpukat

Kandungan vitamin yang banyak dalam buah ini menjadikan alpukat layak dipanggil makanan yang meningkatkan stamina. Shhh..benarnya, buah hijau ini sering disarankan untuk dimakan selepas hubungan seks kerana dipercayai dapat meningkatkan stamina lelaki di tempat tidur.

Baca juga : Lakukan Langkah Ini untuk Meningkatkan Stamina Seks

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, cepat muat turun di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found