Minuman Tenaga Mempunyai Kesan Buruk pada Ginjal, Inilah Faktanya

Jakarta - Pengambilan minuman bertenaga tidak boleh dilakukan secara berlebihan. Ini kerana minuman jenis ini sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh. Salah satu kesan minuman bertenaga yang berlebihan adalah gangguan pada buah pinggang. Mengapa perkara ini berlaku? Nampaknya, ini berkaitan dengan kandungan minuman tenaga.

Dalam satu tin atau satu botol minuman ini, terdapat sejumlah kafein yang dikatakan sebagai pencetus gangguan buah pinggang. Pengambilan minuman ini secara berlebihan boleh menyebabkan fungsi organ-organ ini menurun dan memberi kesan kepada keadaan keseluruhan badan. Untuk maklumat lebih lanjut, baca lebih lanjut di bawah.

Baca juga: Apakah Faedah Mengonsumsi Minuman Pedas untuk Kesihatan?

Kesan Minuman Tenaga yang Perlu Diperhatikan

Bahaya pengambilan minuman bertenaga berasal dari kandungannya. Minuman jenis ini mempunyai kandungan kafein yang cukup tinggi. Sekiranya dimakan secara berlebihan, kerosakan buah pinggang boleh berlaku. Bukan hanya itu, kebiasaan mengambil minuman bertenaga secara berlebihan juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Pengambilan minuman tenaga yang kerap boleh menyebabkan peningkatan kekerapan membuang air kecil atau kencing. Maksudnya, badan menjadi lebih banyak sampah, termasuk pembuangan garam (natrium) melalui air kencing. Sekiranya demikian, risiko dehidrasi atau kekurangan cecair di dalam badan boleh menjadi lebih tinggi.

Sekiranya diminum secara berlebihan, minuman jenis ini dapat meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung. Ini kemudian akan mempengaruhi prestasi organ kardiovaskular dan menyebabkan degupan jantung tidak teratur. Nah, ini dikatakan berbahaya dan akhirnya mempengaruhi kesihatan organ tubuh lain, termasuk buah pinggang.

Minuman tenaga juga dikatakan mempengaruhi keadaan hati atau hati. Oleh itu, pastikan untuk menghadkan pengambilan minuman ini. Pengambilan minuman tenaga juga dikatakan dapat meningkatkan risiko insomnia, alias gangguan tidur pada waktu malam. Minuman ini juga boleh menyebabkan seseorang terlalu kerap atau berlebihan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Lemon Boleh Menurunkan Berat Badan?

Selain kafein, minuman tenaga juga mengandungi gula. Sebenarnya, beberapa jenis minuman tenaga mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi. Ini boleh menjadi buruk jika dimakan dalam jangka panjang dan dalam jumlah yang berlebihan. Gula dalam minuman tenaga dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan. Seperti diketahui, pengambilan gula berlebihan adalah sesuatu yang harus dielakkan.

Daripada mengambil minuman tenaga secara berlebihan, disarankan untuk mengambil lebih banyak air. Selain sihat, minuman yang satu ini juga dapat membantu menghidrat badan dengan betul. Orang dewasa disarankan untuk selalu minum sekurang-kurangnya 2 liter air atau sekitar 8 gelas setiap hari.

Selain itu, mengelakkan gangguan pada buah pinggang juga dapat dilakukan dengan memakan makanan berkhasiat yang sihat dan seimbang. Sebenarnya, ini dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Elakkan juga pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan. Sekiranya anda mengalami simptom atau aduan di buah pinggang atau bahagian badan anda yang lain, anda harus segera melakukan pemeriksaan kesihatan.

Baca juga: Adakah Minuman Smoothie Benar-benar Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?

Untuk maklumat lebih lanjut yang berkaitan dengan kesan minuman tenaga, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Minuman Tenaga merosakkan buah pinggang anda?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Minuman Tenaga Sihat: Adakah Perkara Itu?
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Kesan Minuman Tenaga pada Ginjal dan Menyembuhkan ika.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found