3 Petua Memilih Syampu Mengikut Jenis Rambut

, Jakarta - Membeli syampu boleh membingungkan. Terdapat banyak pilihan syampu di pasaran, mulai dari yang tidak melembapkan, melembapkan, menguatkan, melicinkan, untuk rambut berwarna, menebal, dan banyak lagi. Cara memilih syampu tidak sukar jika anda mengetahui keadaan rambut dan kulit kepala anda.

Cara terbaik untuk memilih syampu yang betul adalah dengan mencari jenis syampu yang khusus disesuaikan dengan keadaan rambut anda. Berikut adalah beberapa maklumat dan petua memilih syampu untuk mendapatkan rambut yang cantik setiap hari. Inilah petua!

Baca juga: 5 Cara Mudah Merawat Rambut di Rumah

Perhatikan Bahan Syampu

Kami tidak akan langsung memahami kandungannya, serta kesan sampingan dari ramuan dalam syampu. Tetapi ramuan yang paling biasa yang harus anda ketahui dari syampu adalah sodium laureth sulfate dan ammonium lauryl sulfate, yang dapat membersihkan kulit kepala secara menyeluruh.

Walau bagaimanapun, agen berbuih ini sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan yang menghilangkan rambut minyak semula jadi. Nasib baik, terdapat banyak syampu bebas sulfat yang ada. Walau bagaimanapun, kebanyakan jenama tidak akan menyenaraikannya, jadi perhatikanlah.

Jangan berpegang pada Jenama

Anda mungkin tertanya-tanya, adakah benar-benar ada perbezaan antara syampu yang dijual di pasar dan syampu di salun penjagaan rambut? Itu masalah yang tidak pernah berakhir. Syampu di salun rambut mempunyai harga yang lebih mahal. Ini kerana anda melabur dalam penyelidikan untuk mengembangkan formula yang berkualiti. Sebaliknya, syampu di kedai juga sudah jauh dan banyak yang bebas daripada bahan kimia yang keras.

Syampu yang berpatutan biasanya menghilangkan rambut dari minyak semula jadi, yang boleh menjadi masalah bagi mereka yang mempunyai rambut kering atau berwarna. Nasib baik, ada alternatif iaitu syampu bebas sulfat. Pilihan yang lebih mahal menawarkan bahan unik dan berkualiti, yang membawa kepada harga yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, syampu ini mempunyai capryl glukosida, alternatif yang berasal dari kelapa untuk sulfat yang menawarkan busa yang lebih ringan dan pembersihan yang lebih baik. Apa sahaja yang anda pilih, anda harus memilih mengikut anggaran anda, tetapi tetap pastikan ia bebas sulfat. Selain itu, bahan terbaik juga tidak semestinya sesuai untuk rambut anda.

Baca juga: Jenis Sisir Untuk Gaya Rambut yang Menakjubkan

Pilih Mengikut Jenis Rambut

Sama seperti pentingnya memilih topeng mengikut jenis kulit anda, memilih syampu mengikut jenis rambut anda juga penting. Inilah yang perlu diperhatikan:

  • Rambut licin: Rambut nipis cenderung cepat berminyak. Elakkan syampu berkrim dan cari formula yang jelas. Syampu harian yang lembut dan hebat adalah pilihan yang tepat.

  • Rambut kerinting: Sekiranya anda selalu berurusan dengan rambut keriting, rahsia untuk melembutkan rambut sebenarnya lebih bersifat kondisioner daripada syampu.

  • Rambut Kering dan Kasar: Walaupun rambut kering memerlukan syampu pelembap dan perlu diingat bahawa mereka tidak boleh menggunakan perapi.

  • Rambut Berwarna. Gunakan syampu yang direka khusus untuk rambut yang dirawat warna, kerana ia dibuat khas dan mengandungi bahan lembut yang menahan dan mengekalkan warna. Tujuannya adalah untuk menguatkan kawasan kelemahan pada batang rambut yang disebabkan oleh mewarnai, meluruskan, mengendurkan, atau menggulung rambut. Cari syampu berasaskan protein dengan bahan seperti ekstrak gandum dan soya atau asid amino sutera. Sayangnya, rambut yang terlalu banyak diproses boleh mempunyai akar berminyak tetapi kering, jadi cuci bersih harus dilakukan pada akar, tetapi hujungnya mesti dilembapkan. Perkara yang paling penting adalah mencuci rambut setiap hari dengan syampu yang dibuat untuk rambut normal. Kemudian gunakan perapi yang kuat hanya pada batang tengah hingga ke hujung rambut.

  • Rambut Kelemumur. Ubat terbaik untuk kelemumur adalah untuk bergantian antara pelbagai jenis syampu kelemumur. Ini kerana kulat dapat menyesuaikan diri dan menjadi tahan terhadap satu syampu. Tetapi jika kelemumur tidak hilang, cuba tanya doktor melalui sembang di . Seorang doktor kecantikan akan memberi nasihat mengenai syampu terbaik untuk merawat kelemumur.

Baca juga: Rawat Rambut Kering Dengan Cara Ini

Itulah petua untuk memilih syampu. Ingat bahawa mencuci rambut dengan kerap hanya akan menghilangkan rambut dari nutrien semula jadi. Jadi masa syampu yang ideal adalah tiga kali seminggu.

Rujukan:
Byrdie. Diakses pada tahun 2020. Panduan Memilih Syampu Terbaik untuk Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Memilih Syampu yang Betul.