Tenangkan Tubuh dengan Spa

, Jakarta - Kegiatan harian yang padat bukan sahaja membuat badan menjadi letih dan otot terasa sakit, tetapi minda juga boleh letih dan bahkan terdedah kepada tekanan. Salah satu cara yang kuat untuk menghilangkan keletihan, menyegarkan badan yang letih dan menenangkan fikiran adalah dengan melakukan spa. Selain memanjakan diri, rawatan jenis ini juga mempunyai beberapa faedah kesihatan yang baik, anda tahu.

Di bandar-bandar besar dengan orang yang sibuk, spa mendapat banyak minat kerana mereka menawarkan rawatan badan dengan kaedah relaksasi. Rawatan spa umumnya terdiri daripada beberapa siri, iaitu:

  • Rendam di kolam yang dipenuhi dengan air suam. Bahagian rangkaian rawatan spa ini bertujuan untuk meregangkan otot-otot badan yang tegang dan kaku. Selain itu, rendaman dalam air suam juga dipercayai dapat mengatasi pelbagai jenis penyakit kulit.
  • Bilik Sauna atau Steam. Beberapa spa juga mempunyai kemudahan sauna, di mana anda disarankan untuk tinggal selama 15-30 minit di bilik panas dengan suhu 65-90 darjah Celsius. Udara panas di ruang sauna dapat meningkatkan peredaran darah dan melonggarkan otot di badan, termasuk otot muka dan leher anda, sehingga rasa sakit atau sakit di badan akan hilang.
  • Urut. Selanjutnya, setelah badan anda cukup santai, badan anda akan diberi urutan lembut oleh ahli terapi. Dengan menggunakan minyak atau losyen, ahli terapi pakar akan mengurut badan anda secara berurutan dari bahagian atas kepala hingga ke jari kaki, dengan tekanan yang anda minta. Melalui urutan, rasa sakit pada bahagian badan, seperti kepala, leher, bahu, punggung, hingga kaki dapat dikurangkan. Urutan juga dapat meningkatkan peredaran darah dan mengendurkan otot yang kaku. Malah urutan spa dianggap dapat melegakan gejala osteoartritis dan barah.
  • Terapi aroma. Biasanya di bilik urut, aromaterapi dipasang, jadi anda boleh menikmati menghirup aroma wangi sambil diurut. Wangian aromaterapi yang terbuat dari ekstrak tumbuhan dapat membantu menghilangkan tekanan dan menenangkan fikiran. Aromaterapi yang terbuat dari minyak lavender berguna untuk mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak yang baru-baru ini menjalani prosedur pembedahan untuk tonsil dan mengurangkan kesakitan ketika menjalani dialisis.

Rawatan spa tidak hanya menyenangkan dan santai, tetapi juga mempunyai pelbagai manfaat untuk kecantikan dan kesihatan:

  • Jadikan Tidur Lebih Bunyi. Walaupun penyebabnya tidak diketahui, urut terbukti dapat membuat anda tidur lebih nyenyak dan berkualiti. Bagi anda yang menderita insomnia, urut boleh menjadi pilihan yang lebih sihat untuk membantu anda tidur daripada minum pil tidur. Menurut kajian literatur, urut di bahagian belakang dapat merehatkan badan sehingga mudah tertidur.
  • Menurunkan berat badan. Spa di tempat-tempat tertentu menawarkan jenis rawatan yang dirancang khusus untuk menurunkan berat badan. Kaedah yang biasanya digunakan adalah akupresur, iaitu mengurut dengan memberi penekanan pada beberapa bahagian badan sehingga dapat membantu membakar lemak. Sesi sauna dalam siri spa juga dapat membakar kalori dalam badan, jadi anda akan menurunkan berat badan.
  • Membuang Toksin dari Badan. Sauna juga berguna untuk membuang toksin dari badan. Menginap selama beberapa minit di dalam bilik panas boleh membuka pori-pori kulit anda dan merangsang kekeringan. Bahan toksik dalam badan juga akan dikeluarkan melalui peluh.
  • Mengetatkan Kulit. Rawatan spa juga dapat menjadikan kulit wajah kelihatan lebih muda. Urut spa merangkumi seluruh bahagian badan, termasuk wajah. Pergerakan mengurut ke atas dapat membantu menegangkan kulit, sehingga kulit akan kelihatan lebih segar dan muda.

Rawatan spa hari ini juga telah berkembang dan dilengkapi dengan perkhidmatan pakar pemakanan yang dapat memberikan nasihat pemakanan untuk menyeimbangkan gaya hidup anda. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai keadaan kesihatan anda melalui aplikasi tersebut . Dalam , anda boleh menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video. Anda juga boleh membeli pelbagai produk kesihatan di . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found