Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Boleh Mengalami Gangguan Jantung

Jakarta - Gagal jantung berlaku apabila otot jantung melemah sehingga tidak dapat mengepam darah yang cukup ke seluruh badan. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh pelbagai penyakit, seperti hipertensi, diabetes, kardiomiopati atau gangguan otot jantung, dan penyakit lain. Walaupun begitu, kegagalan jantung tidak hanya boleh berlaku pada orang dewasa. Bayi juga boleh mengalami kegagalan jantung.

Keadaan jantung bayi yang lemah sejak lahir umumnya disebabkan oleh perkembangan struktur jantung yang tidak sempurna, sehingga dikenali sebagai penyakit jantung kongenital atau kecacatan jantung kongenital. Salah satu penyakit jantung kongenital yang boleh mencetuskan kegagalan jantung pada bayi adalah patent ductus arteriosus (PDA).

Baca juga: Ternyata ada penyakit jantung kongenital yang dapat disembuhkan

Ductus arteriosus adalah lubang di jantung yang membantu bayi bernafas semasa dalam kandungan. Biasanya, lubang ini ditutup dengan sendirinya dalam dua hingga tiga hari selepas bayi dilahirkan. Tetapi pada orang dengan PDA, ductus arteriosus tetap terbuka ( paten ), sehingga menimbulkan masalah dalam prestasi jantung bayi.

Punca Bayi Mempunyai PDA

Kecacatan jantung kongenital biasanya mula muncul semasa peringkat awal jantung bayi di rahim. Namun, dalam banyak kes, penyebab sebenarnya sukar ditentukan. Tetapi ada beberapa faktor yang meningkatkan risiko bayi terkena PDA semasa kelahiran.

  • Kelahiran pramatang. Ductus arteriosus pada bayi yang dilahirkan pada usia normal akan ditutup secara automatik dua atau tiga hari selepas kelahiran. Sementara itu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya lebih berisiko terkena PDA. Kejadian PDA pada bayi pramatang adalah dua kali lebih tinggi daripada bayi yang lahir pada usia normal.
  • Keadaan genetik dan sejarah keluarga. Keluarga dengan sejarah kecacatan jantung kongenital dan keadaan genetik lain, seperti sindrom Down, berisiko meningkat menghidap PDA semasa kelahiran.
  • Jangkitan virus rubella semasa kehamilan. Sekiranya ibu terdedah kepada virus rubella semasa mengandung, bayi ibu yang dilahirkan berisiko lebih tinggi terkena PDA. Virus rubella dapat merebak ke aliran darah janin melalui plasenta, menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan pelbagai organ tubuh, termasuk jantung.
  • Dilahirkan di pergunungan. Bayi yang dilahirkan di kawasan tinggi melebihi 3000 meter mempunyai risiko lebih tinggi terkena PDA berbanding bayi yang dilahirkan di dataran rendah. Kawasan tinggi mempunyai tekanan udara yang lebih rendah dan tahap oksigen nipis. Keadaan ini mencetuskan PDA pada bayi.
  • Bayi perempuan. PDA dua kali lebih biasa pada kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki.

Baca juga: Gaya Hidup Tidak Sihat, Hati-hati dengan Penyakit Jantung Keturunan

Merawat Kegagalan Jantung PDA pada Bayi

Ukuran ductus arteriosus berbeza-beza. Pembukaan yang luas menjadikan darah mengalir ke jantung dan paru-paru terlalu tinggi. Sekiranya tidak diperiksa, tekanan darah di paru-paru dapat meningkat, menyebabkan hipertensi paru, dan jantung bayi dapat membengkak dan melemah. Pembedahan dan kaedah pengendalian khas lain diperlukan untuk menutup PDA.

Walau bagaimanapun, jika PDA kecil, lubang ini tidak akan membuat jantung dan paru-paru berfungsi sekuat. Berita baiknya, lubang PDA kecil ini secara beransur-ansur dapat ditutup dengan sendirinya dalam beberapa bulan. Jadi tidak perlu pembedahan atau kaedah rawatan lain.

Sebilangan besar bayi dengan PDA dapat disembuhkan tanpa pembedahan, iaitu dengan menutup bukaan PDA melalui kateter atau tiub kecil yang panjang. Caranya, doktor akan memasukkan kateter melalui saluran darah untuk sampai ke jantung dan lubang PDA. Kemudian, PDA akan ditutup dengan peranti yang dimasukkan melalui kateter. Untuk mengetahui dengan pasti rawatan yang paling sesuai untuk keadaan bayi, ibu harus membincangkannya dengan pakar.

Baca juga : Nayyara, Kecantikan Yang Mengalahkan Kegagalan Jantung

Sekiranya ibu mempunyai faktor risiko di atas, dia boleh bertanya kepada doktor mengenai cara-cara untuk mencegah kecacatan jantung kongenital pada bayi melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbincang dengan doktor pakar mengenai penyelesaian terbaik untuk kulit si kecil anda, tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found