5 Pergerakan Yoga Yang Selamat Untuk Wanita Hamil

Yoga adalah salah satu sukan yang paling popular untuk wanita hamil. Sebabnya, yoga adalah gabungan latihan fizikal dan latihan pernafasan yang sangat baik untuk kehamilan dan persiapan kelahiran. Oleh itu, ibu mesti mengetahui apa yang dilakukan oleh yoga semasa kehamilan.

Jakarta - Ada banyak cara untuk menjaga kesihatan selama kehamilan, salah satunya dianjurkan untuk berolahraga. Namun, tidak semua jenis senaman dapat dilakukan oleh wanita hamil. Wanita hamil disarankan memilih sukan yang tidak terlalu aktif, salah satunya adalah yoga.

Bukan hanya dapat menjadikan tubuh lebih cergas, pergerakan yoga dapat melenturkan otot yang mengencangkan akibat perubahan hormon semasa kehamilan. Di samping itu, dengan kerap melakukan yoga, otot-otot di sekitar pelvis dan vagina dapat menjadi lebih lentur sehingga baik untuk proses kelahiran yang lancar di masa depan.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, ibu harus terlebih dahulu berbincang dengan pakar obstetrik mengenai keadaan rahim yang sedang dilalui oleh ibu. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa senaman selamat untuk ibu dan janin. Nah, jika dinyatakan selamat, maka disarankan pergerakan yoga berikut, yaitu:

Baca juga: 5 Rahsia Yoga yang Bermanfaat untuk Tubuh

Lembu Kucing

Semasa mengandung sering mengadu sakit belakang? Ini bermakna anda boleh berlatih yoga yang satu ini untuk mengatasinya. Semasa kehamilan, terutamanya jika perut semakin besar, tulang belakang mesti menahan beban yang lebih berat, menyebabkan sakit dan sakit. Pose cat lembu membantu mengendurkan otot belakang yang tegang. Pergerakan ini agak mudah dilakukan, anda perlu membongkok dan meregangkan, untuk meregangkan dan merehatkan otot. Lakukan ini selama 6 set, masing-masing 8 kali.

Jambatan

Kedudukan yoga ini cukup selamat dilakukan pada semua usia kehamilan. Posisi ini berkesan melatih otot-otot faraj, paha, dan lutut. Anda hanya perlu tidur di atas tikar yoga khas, kemudian bengkokkan kaki, tangan tepat di sebelah perut anda, dan angkat pinggul anda sejauh mungkin. Kira hingga 8 dan ulangi selama 6 set.

Pahlawan II

Posisi yoga ini juga dikenali baik untuk menguatkan otot kaki dan dalaman paha. Caranya adalah mudah, anda hanya perlu meregangkan kaki, dan merentangkan tangan ke depan dan ke belakang. Tarik kaki kiri dan bengkokkan kaki kanan dan cuba hitung dengan hitungan 8, dan kemudian beralih kaki.

Pastikan anda menarik nafas dalam-dalam agar ketika anda meregangkan badan anda agar tetap santai. Sekiranya pada trimester ketiga anda mula menghadapi masalah dan mengalami kekejangan di paha atau sakit di faraj, cubalah melonggarkan kaki anda sedikit dan jangan meregangkan punggung anda terlalu banyak.

Baca juga: 5 Petua Sebelum Melakukan Yoga

Raja Merpati

Untuk keluhan sakit di bahagian pinggang, anda juga boleh melakukan pergerakan lain, seperti: Raja Merpati . Posisi ini dapat memperbaiki postur tulang belakang yang cenderung bergerak ke hadapan kerana perut membesar. Pergerakan ini juga dapat melenturkan otot-otot pelvis sehingga anda lebih bersedia untuk bersalin pada masa akan datang.

Rama-rama

Menurut beberapa wanita hamil, pose ini adalah pose terbaik. Pose ini berguna dalam melatih kelenturan otot-otot pelvis dan paha dalam. Sebabnya, pose ini membantu mengarahkan kedudukan kepala bayi ke bawah berhampiran pelvis. Oleh itu, semasa trimester ketiga, wanita hamil disarankan untuk melakukan pergerakan ini di rumah supaya bayi dalam kandungan yang masih berada dalam posisi breech dapat diarahkan ke pelvis.

Sekiranya kontraksi terasa, pose ini dapat membantu proses pembukaan. Pastikan anda menarik nafas dalam-dalam untuk merehatkan badan anda. Tarik nafas dalam-dalam juga dapat memberi lebih banyak oksigen kepada janin dan dapat meningkatkan peredaran darah.

Baca juga: Apa yang Ibu Perlu Tahu Mengenai Kelahiran Sungsan

Kelebihan Yoga untuk Wanita Hamil

Terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari yoga semasa kehamilan, termasuk:

1. Meningkatkan kualiti tidur

Kehamilan boleh membuat wanita hamil mengalami pelbagai gangguan tidur. Walaupun munasabah, keadaan itu perlu ditangani untuk mengelakkan keluhan lebih lanjut. Nah, salah satu kelebihan melakukan yoga semasa mengandung adalah meningkatkan kualiti tidur. Wanita hamil memerlukan tidur yang berkualiti agar kesihatan ibu dan janin terjaga.

2. Melancarkan peredaran cecair

Beberapa postur yoga seperti meregangkan dan membengkokkan badan dapat meningkatkan peredaran cecair di dalam badan. Sebabnya, peredaran badan yang baik dapat mencegah penyimpanan cecair yang boleh mencetuskan edema atau kelebihan cecair dalam sistem peredaran darah.

3. Mengurangkan tekanan

Yoga pranatal dapat mengajar ibu untuk belajar mengurangkan dan melepaskan tekanan. Sebabnya, tahap tekanan semasa kehamilan boleh mempengaruhi kesihatan ibu dan bayi. Oleh itu, tahap tekanan juga perlu diuruskan dengan baik.

4. Bantu persiapan untuk melahirkan anak

Yoga dapat membantu seorang ibu bersiap untuk melahirkan anak, kerana yoga dapat membantu mempraktikkan pernafasan dan kesedaran tubuh. Bukan hanya itu, dengan mengikuti yoga semasa mengandung, ibu dapat belajar bagaimana menyesuaikan diri dengan situasi baru, dan bagaimana mengurangkan kegelisahan.

5. Menguatkan ikatan dengan bayi

Yoga juga berguna untuk mengeratkan ikatan dengan bayi di dalam kandungan. Ini berkaitan dengan gerakan yoga yang disarankan untuk wanita hamil, dapat membuat bayi merasa nyaman. Bukan itu sahaja, pengajar sering mengajar cara berkomunikasi dengan bayi. Seperti menggosok perut sebelum latihan yoga bermula.

Selain melakukan yoga, pastikan anda juga melengkapkan semua pengambilan nutrien yang diperlukan semasa kehamilan. Nikmati kemudahan memesan vitamin atau makanan tambahan yang anda perlukan melalui aplikasi tanpa meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Jurnal Yoga. Diakses pada tahun 2019. Yoga Prenatal: Pose untuk Kehamilan.
Adakah Anda Yoga. Diakses pada tahun 2019. 8 Pose Yoga untuk Meringankan Sakit Kehamilan. CNN Indonesia.
Diakses pada tahun 2021. Yoga Prenatal: Faedah dan Petua untuk Melakukannya dengan Selamat
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. yoga pranatal: Perkara yang perlu anda ketahui
Liputan6. Diakses pada tahun 2021. 8 Manfaat Yoga untuk Wanita Hamil, Fahami Petua Selamat untuk Melakukannya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found