Apa yang Perlu Dilakukan untuk Merawat Mastoiditis

Jakarta - Berapa kerap anda memeriksa kesihatan telinga anda? Adakah anda tahu bahawa pemeriksaan kesihatan telinga secara berkala dengan doktor ENT? Ini perlu dilakukan untuk mengelakkan gangguan pada telinga. Banyak gangguan telinga yang menyebabkan masalah kesihatan di badan anda, seperti mastoiditis.

Mastoiditis adalah jangkitan pada tulang yang menonjol di belakang telinga yang dikenali sebagai tulang mastoid. Kami mengesyorkan agar anda melakukan rawatan telinga untuk mengelakkan mastoiditis.

Baca juga: Inilah makna benjolan di belakang telinga

Bolehkah Mastoiditis Menyebabkan Kematian?

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, mastoiditis menyebabkan tulang telinga patah dan merosakkan kemampuan pendengaran seseorang. Tidak hanya mempengaruhi pendengaran, kemampuan kerja tekak dan hidung juga terjejas apabila tulang mastoid terganggu.

Mastoiditis umumnya menyerang bayi yang berumur antara 6 hingga 13 bulan. Selain itu, orang yang mempunyai imuniti yang kurang optimum juga lebih cenderung kepada keadaan ini. Bahayanya adalah, jika tidak ditangani dengan tepat dan cepat, mastoiditis dapat menyebabkan kematian pada penghidapnya.

Jangkitan bakteria sebenarnya adalah salah satu penyebab seseorang mengalami keadaan mastoiditis. Bakteria Haemophilus influenzae , staphylococcus atau streptokokus Bakteria inilah yang menyebabkan mastoiditis. Keradangan telinga yang tidak dirawat dengan segera boleh menjadi penyebab mastoiditis.

Lebih baik mengetahui gejala apa yang muncul pada orang dengan mastoiditis sehingga rawatan dapat dilakukan dengan tepat, yaitu:

  1. Telinga mengeluarkan nanah;

  2. Keadaan yang menyakitkan di telinga;

  3. Menghidap demam secara tiba-tiba;

  4. Sakit kepala;

  5. Keupayaan pendengaran menurun;

  6. Kehilangan keupayaan pendengaran;

  7. Bengkak telinga.

Baca juga: Sakit di Telinga, Mungkin Otitis Media

Lakukan Ini untuk Rawatan Mastoiditis

Lakukan pemeriksaan segera jika anda merasakan gejala yang muncul akibat mastoiditis di hospital terdekat untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Terdapat beberapa pemeriksaan yang dilakukan untuk memastikan kesihatan telinga, seperti pemeriksaan fizikal, pengambilan sampel telinga, CT Scan dan MRI perlu dilakukan untuk memastikan kesihatan.

Sekiranya anda telah mengesahkan bahawa anda menghidap mastoiditis, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, seperti penggunaan ubat-ubatan atau pembedahan tulang mastoid secara pembedahan.

Walau bagaimanapun, biasanya pembedahan membuang tulang mastoid dilakukan apabila rawatan melalui ubat tidak berjaya. Rawatan di rumah juga boleh dilakukan agar keadaan mastoiditis tidak bertambah buruk, seperti menjaga kebersihan telinga. Lebih baik menjaga telinga anda kering dan bersih. Gunakan penyapu telinga untuk mengeluarkan cecair.

Telinga yang basah membolehkan lebih banyak bakteria memasuki telinga. Suhu yang panas dan lembap di dalam telinga dapat membuat bakteria membiak, menjadikannya sangat mudah terkena mastoiditis.

Tidak boleh terlalu dalam ketika membersihkan telinga kerana berpotensi merosakkan bahagian dalam telinga. Berjumpa doktor ENT secara berkala untuk membersihkan telinga dan mengetahui masalah yang berlaku lebih awal dapat membantu mengelakkan mastoiditis.

Elakkan telinga yang dijangkiti dari bunyi yang cukup kuat. Sebenarnya, pendedahan yang kerap terhadap bunyi yang sangat kuat juga boleh menyebabkan mastoiditis bertambah buruk. Keadaan ini boleh mengancam kemampuan pendengaran. Adalah idea yang baik untuk menyesuaikan kelantangan semasa anda mendengar muzik.

Kehilangan pendengaran berkembang secara beransur-ansur sehingga pemeriksaan rutin perlu dilakukan untuk jangkaan yang tepat. Untuk itu, sentiasa menjaga kesihatan pendengaran anda untuk mengelakkan gangguan pendengaran.

Baca juga: Bolehkah Masalah Pendengaran Diatasi?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found