Ini adalah Prosedur Frenuloplasti untuk Merawat Ankyloglossia Tongue Tie

Jakarta - Adakah bayi anda sukar menggerakkan lidahnya? Berdasarkan data kesihatan yang diterbitkan oleh Institut Kesihatan Nasional, Dinyatakan bahawa salah satu penyebab kanak-kanak mengalami kesukaran untuk menggerakkan lidah mereka adalah keadaan mengikat lidah, alias ankyloglossia.

Keadaan ini adalah kelainan kongenital yang menyebabkan lidah bayi yang baru lahir tidak dapat bergerak dengan bebas. Ini berlaku kerana frenulum terlalu pendek. Rawatan untuk gangguan kesihatan kongenital ini dikenali sebagai freunoplasty. Lihat lebih banyak maklumat di bawah!

Mengapa Ikatan Lidah Berlaku?

Telah disebutkan sebelumnya bahawa penyebab ikatan lidah adalah kerana frenulum anak terlalu pendek. Frenulum adalah tisu nipis yang berada di bawah lidah tepat di tengahnya dan berguna untuk menghubungkan lidah ke dasar mulut.

Gangguan ini berlaku pada 4-11 peratus bayi baru lahir. Ikatan lidah lebih cenderung menyerang bayi lelaki berbanding bayi perempuan. Keadaan ini menyebabkan bayi mengalami kesukaran untuk menggerakkan lidah ke atas dan ke bawah.

Bayi juga akan sukar menggerakkan lidah mereka dari sisi ke sisi dan tidak dapat menjulurkan lidahnya melepasi gigi depan. Terdapat tanda lain yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, iaitu munculnya lekukan pada hujung lidah. Ini memberikan lidah bentuk yang khas, yang kelihatan seperti bentuk hati.

Bayi yang mengalami gangguan pengikat lidah akan sukar melakukan pergerakan menghisap dan mempengaruhi kemampuan mereka untuk minum susu ibu. Penyakit ini menjadikan bayi sering mengeluarkan puting dari mulut dan menjadikan proses penyusuan lebih lama. Ini juga berisiko menyebabkan anak anda kurang pengambilan susu kerana sukar untuk menyusu. Kesannya, bayi menjadi selalu lapar dan sukar untuk menambah berat badan dalam keadaan yang lebih teruk sehingga boleh mencetuskan masalah kesihatan.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Bayi Dengan Keadaan Ikatan Lidah

Frenuloplasti, Cara Mengatasi Tie Lidah (Ankyloglossia) pada Bayi

Kanak-kanak dengan gangguan ini mungkin memerlukan rawatan perubatan segera. Namun, jika ankyloglossia yang menyerang masih ringan, biasanya tidak memerlukan rawatan khas. Kerana, gangguan ini cenderung diatasi secara semula jadi dengan perkembangan mulut ketika bayi bertambah tua.

Sementara itu, dalam gangguan ikatan lidah yang lebih teruk, terdapat dua prosedur rawatan yang dapat dilakukan, iaitu frenotomi dan frenuloplasty. Dalam frenuloplasty, ikatan lidah dirawat dengan memotong atau mengeluarkan frenulum bayi. Selepas itu, luka pembedahan akan ditutup dengan jahitan. Prosedur frenuloplasty dilakukan setelah bayi dibius. Operasi ini dapat dilakukan jika frenulum tebal dan mempunyai banyak saluran darah.

Prosedur frenuloplasti lebih banyak daripada sekadar memotong frenulum bayi. Kaedah ini dilakukan untuk benar-benar "merawat" bahagian tersebut. Proses jahitan, yang dilakukan setelah memotong frenulum, dilakukan sehingga tidak ada luka yang tersisa di lidah bayi. Setelah luka sembuh, bayi akan dapat menggunakan lidah termasuk untuk menghisap susu ibu secara langsung.

Baca juga: Bayi Mempunyai Ankyloglossia Tie Lidah, Inilah Cara Mengubatinya

Sementara rawatan mengikat lidah dengan frenotomi, biasanya dilakukan pada bayi atau anak-anak yang lebih tua. Prosedur ini dilakukan untuk memotong frenulum dalam bahagian nipis, sehingga lidah bayi menjadi lebih bebas bergerak.

Biasanya, operasi ini dilakukan sekiranya terdapat masalah atau kesukaran ketika anak belajar bercakap. Prosedur ini cenderung lebih cepat dilakukan dan dapat dilakukan dengan atau tanpa anestesia. Biasanya, bayi dapat disusui sebaik sahaja prosedur frenektomi dilakukan.

Baca juga: Ibu Pencegahan Boleh Melakukan Bayi Tidak Mengalami Tali Lidah

Maklumat lanjut mengenai keadaan frenuloplasty dan ikatan lidah boleh diajukan terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Prevalensi, diagnosis, dan rawatan ankyloglossia.

Urologi Jambatan London. Diakses pada tahun 2020. Frenuloplasty.

Klinik Mayo. Diperoleh pada 2020. Tongue Tie (ankyloglossia).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found