Berapa kerap kanak-kanak boleh makan mi segera?

, Jakarta - Hampir tidak ada kanak-kanak yang tidak menyukai mi segera. Tekstur lembut dengan rasa masin, makanan ini mudah menjadi kegemaran ramai kanak-kanak. Mie kini dengan cepat menjadi makanan ruji. Terutama apabila ibu bapa kekurangan masa, dan anak-anak mereka memerlukan makanan segera, mi segera sering menjadi pilihan.

Mie segera kini terdapat dalam pelbagai rasa, jadi ibu boleh memilih jenis mi yang paling disukai oleh anak mereka. Walau bagaimanapun, anda perlu berhenti memberi mi segera kepada anak anda dan mula memikirkan kandungan nutrien di dalamnya.

Apa-apa jenis mi, sama ada buatan sendiri atau yang dibeli di pasaran, tidak selamat untuk bayi kerana mereka boleh tersedak memakannya. Bagi kanak-kanak yang lebih tua, anda perlu mengehadkan penggunaannya dan disarankan untuk mencari jenis makanan yang lebih sihat.

Baca juga: Selalunya Makan Mie Segera Boleh Mendapatkan Kanser Perut, Mitos atau Fakta?

Sebab-sebab mi segera tidak baik untuk kanak-kanak

Inilah sebab-sebab mi segera bukan pilihan yang sihat untuk kanak-kanak, iaitu:

  • Mie adalah Makanan yang Diproses

Mie segera adalah makanan yang diproses yang kebanyakannya terdiri daripada tepung halus (maida). Makanan sedemikian tidak mengandungi vitamin dan mineral penting dan oleh itu tidak mempunyai nilai pemakanan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak pakar pemakanan menyebut mi segera sebagai makanan kosong.

  • Mengandungi Lemak Trans

Mie akan dikukus dan kemudian digoreng dalam minyak untuk memanjangkan jangka hayatnya. Ini menyebabkan lemak trans dari minyak menjadi sebahagian daripada mi. Akibatnya, makanan ini adalah penyebab kenaikan berat badan pada kanak-kanak.

  • Terdapat Lapisan Lilin di Mie

Mie perlu kelihatan menarik, dan untuk mencapainya, mereka akan dilapisi dengan lapisan lilin dalam proses pembuatannya. Lilin sangat berbahaya bagi kanak-kanak kerana diketahui menyebabkan kerosakan hati.

  • Mengandungi Propylene Glycol

Mie segera tidak kering dan mereka perlu mengekalkan kelembapan dalaman. Untuk itu mi ditambah dengan propilena glikol. Kanak-kanak berisiko lebih tinggi dengan bahan kimia ini kerana ia boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada jantung, hati dan ginjal kerana ia boleh menumpuk di dalamnya.

Baca juga: Adakah benar pengambilan mi segera boleh mencetuskan tumor payudara?

  • Mengandungi Monosodium Glutamat

MSG, seperti yang disingkat terkenal dan dilaporkan dalam berita, banyak digunakan dalam mi segera untuk meningkatkan rasa. Bahan kimia ini berbahaya bagi kanak-kanak dan orang dewasa, kerana dianggap mempengaruhi fungsi otak, tetapi kaitannya tidak diketahui dengan pasti.

  • Mengandungi Natrium Sebagai Pengawet

Mie mengandungi jumlah garam yang tinggi untuk disimpan dalam jangka masa yang lama. Natrium, yang merupakan sejenis garam yang termasuk dalam ramuan mi, adalah bahan yang boleh berbahaya kerana boleh mempengaruhi organ vital secara langsung. Bahan ini juga boleh menyebabkan kerosakan apabila dikonsumsi secara berlebihan.

  • Mengandungi Bahan Kimia Berbahaya yang Lain

Selain daripada sebab-sebab yang dinyatakan di atas, pelbagai bahan kimia seperti plasticizer dan dioksin terdapat dalam bahan yang digunakan untuk mengemas mi. Bahan kimia ini bersifat karsinogenik dan kekal di dalam mie walaupun anda memasaknya.

Seseorang boleh menganggap bahawa jumlah penggunaannya tidak tinggi atau mereka berhati-hati ketika memasak, tetapi faktor-faktor tertentu yang boleh menyebabkan risiko barah yang lebih tinggi jika seseorang memakannya terlalu kerap.

Baca juga : 3 Tabiat Makan Ini Boleh Menyebabkan Keradangan Usus

Sudah pasti bahawa mi segera adalah idea yang tidak baik untuk dimakan oleh kanak-kanak. Kesannya, ibu bapa harus menghadkan pengambilan mereka untuk anak-anak. Sekiranya anda harus memberikan mi kepada anak anda, pastikan untuk menambahkan bahan berkhasiat seperti sayur-sayuran ke dalam mi segera. Tetapi lebih baik mencari alternatif makanan lain yang lebih sihat.

Sekiranya anda ingin mengetahui jenis makanan yang baik untuk membantu anak anda membesar dan berkembang, anda boleh bertanya kepada doktor di . Doktor akan memberi anda semua nasihat kesihatan yang anda perlukan dalam usaha memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan anak anda. Ayuh, cepat muat turun permohonan , sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah mi segera tidak sesuai untuk anda?
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Mie Baik untuk Bayi & Kanak-kanak?
Laman Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sejauh Mana Selamatnya Mi Segera untuk Kanak-kanak?