Pasti rutin, berikut adalah peraturan untuk mengambil ubat TB ketika berpuasa

Jakarta - Tuberkulosis (TBC) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Berdasarkan data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), Indonesia adalah salah satu negara dengan jumlah kedua kes TB terbesar kedua di dunia. Data pada tahun 2016 menyatakan bahawa kes TB di Indonesia mencapai 351.893 orang, yang kebanyakannya berada pada usia produktif (25-34 tahun). Berita baiknya, TB dapat disembuhkan selagi ubat itu dimakan selama enam bulan tanpa putus.

Baca juga: Terapi Rawatan Tuberkulosis, Apa Itu?

Orang yang menghidap tuberkulosis mesti mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor selama 6-9 bulan tanpa putus. Diperlukan disiplin untuk mengambil ubat sehingga penghidapnya dapat sembuh, termasuk ketika berpuasa. Jika tidak, tidak disiplin dalam mengambil ubat menjadikan bakteria tahan terhadap antibiotik sehingga gejala cenderung bertambah buruk. Keadaan ini dikenali sebagai MDR-TB.tuberkulosis tahan pelbagai ubat).

Sebab-sebab Dadah TB Dimakan Secara Berkala

Manfaat ubat TB mula dirasakan sejak dua minggu rawatan. Gejala seperti demam dan batuk berkurang, tetapi itu tidak bermakna rawatan harus dihentikan. Pesakit terus mengambil ubat untuk jangka waktu yang ditentukan, biasanya 6-9 bulan, tanpa berhenti. Sebabnya ialah walaupun simptomnya hilang, bakteria penyebab TB masih ada di dalam badan dan tidak aktif. Bakteria boleh aktif pada bila-bila masa dan tumbuh apabila sistem kekebalan tubuh lemah.

Bagi orang yang mempunyai penyakit lain dan mengambil ubat, berikut adalah peraturan untuk minum ubat ketika berpuasa:

  • Minum ubat sekali sehari selepas makan. Ubat ini boleh diambil setelah makan sahur atau berbuka puasa. Pastikan waktunya sama setiap hari (24 jam).
  • Minum ubat 2 kali sehari selepas makan. Boleh diminum setelah makan sahur dan berbuka puasa.
  • Minum ubat 2 kali sehari sebelum makan. Ubatnya boleh diminum sebelum makan sahur dan berbuka puasa. Semasa berbuka puasa, pastikan anda meminumnya terlebih dahulu untuk berbuka puasa, kemudian minum ubat yang disyorkan.
  • Ambil ubat 3 kali sehari. Sekiranya anda mengambil ubat untuk mengurangkan simptom, seperti sakit kepala, demam, atau sakit, anda boleh mengambilnya dua kali setelah makan sahur dan berbuka puasa. Sekiranya ubat yang anda ambil adalah antibiotik, anda harus meminta doktor untuk menggantinya dengan ubat antibiotik yang boleh diminum dua kali sehari.

Baca juga: 4 Langkah Mencegah Tuberkulosis

Peraturan untuk mengambil ubat TB ketika berpuasa

Sebelum memutuskan untuk berpuasa, penghidap tuberkulosis perlu berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu. Sekiranya dibenarkan, penghidap dapat menjalani puasa sambil terus menjalani rawatan. Pesakit boleh mengubah jadual pengambilan ubat dengan pengetahuan doktor. Contohnya, ubat tersebut boleh diminum pada waktu subuh, ketika berbuka puasa, atau pada waktu malam selepasnya. Pastikan ubat diambil pada waktu yang sama setiap hari semasa berpuasa. Tujuannya adalah untuk mengelakkan lupa minum ubat yang memberi kesan negatif kepada kesihatan penghidapnya.

Selain mengambil ubat, penghidap TB perlu menjalani gaya hidup sihat ketika berpuasa. Bermula dari pengambilan makanan yang sihat semasa sahur dan iftar, bersenam secara teratur (sebelum iftar), berehat secukupnya, dan menguruskan tekanan. Paling baik ketika berpuasa, elakkan minum minuman ringan dan berkafein.

Lebih baik meningkatkan pengambilan air atau jus buah yang telah terbukti bermanfaat untuk kesihatan. Elakkan juga pengambilan makanan berlemak (seperti makanan goreng atau makanan segera) dan berhenti merokok atau minum alkohol. Sekiranya perlu, penghidap tuberkulosis boleh mengambil vitamin tambahan seperti curcuma pada waktu suhoor dan iftar.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis

Itulah peraturan pengambilan ubat TB ketika berpuasa. Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan semasa berpuasa, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan

Kerajaan NSW. Diakses pada tahun 2021. Ubat.

NCBI. Diakses pada tahun 2021. Pengambilan dadah pada bulan Ramadhan.

TB Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Pil TB paling berkesan sebelum, bukan selepas, makanan: penyelidikan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found