Kerana Vaksin, Wanita Mengalami Kesukaran Mengandung?

, Jakarta - Kesediaan untuk memiliki anak bukan hanya masalah mental tetapi juga kesihatan. Terdapat pandangan bahawa kerana vaksin, wanita mengalami kesukaran untuk hamil. Sebenarnya ini tidak benar. Tidak ada hubungan antara mendapatkan vaksin dan risiko mengalami kesukaran untuk hamil. Berikut adalah beberapa vaksin yang sering dikaitkan dengan kesukaran mengandung:

  1. Vaksin HPV

Ramai yang berpendapat bahawa vaksin HPV dapat membuat wanita tidak subur, walaupun vaksin ini dapat meningkatkan kesuburan pada wanita, anda tahu. Pening dan bengkak adalah kesan biasa setelah vaksin HPV diberikan dan ini adalah perkara biasa, bukan tanda kemandulan. Tepatnya vaksin HPV disarankan untuk mencegah barah serviks dan perlindungan jangka panjang. Bukan hanya wanita, lelaki juga disarankan untuk mendapatkan vaksin HPV.

  1. Vaksin Tetanus Toxoid (TT)

Jenis vaksin ini juga sering dikaitkan dengan kemandulan dan menyukarkan wanita untuk hamil. Walaupun vaksin ini sebenarnya sangat disyorkan untuk meningkatkan imuniti. Walaupun diberikan dua bulan sebelum penghantaran juga tidak menjadi masalah. Pemberian vaksin ini sebenarnya akan mencegah jangkitan pada proses kelahiran dan kemungkinan jangkitan yang akan menjangkiti anak-anak.

  1. Vaksin Selsema

Vaksin selesema tidak menyukarkan wanita hamil, malah selamat dilakukan semasa mengandung. Menangani selesema semasa mengandung sebenarnya boleh menjadi risiko yang membahayakan kesihatan ibu dan janin dalam kandungan. Bayi yang baru lahir hingga usia 6 bulan tidak boleh mendapat vaksin selesema, jadi vaksin selesema secara tidak langsung diperoleh dari ibu ketika dia hamil.

Jadi, vaksin bukan penyebab wanita mengalami kesukaran untuk hamil, bukan? Berikut adalah beberapa penjelasan mengapa wanita mengalami kesukaran untuk hamil yang perlu anda ketahui:

  1. Tekanan

Megan Karnis pengarah One Fertility, Kanada mengatakan tekanan boleh menyebabkan wanita sukar hamil. Tekanan boleh mempunyai pelbagai sebab mulai dari tekanan kerja, pertanyaan orang mengenai kesediaan untuk mempunyai anak dan faktor lain. Agar tidak tertekan, mengikuti terapi seni, meditasi, latihan adalah cara untuk merehatkan minda.

  1. Kurang tidur

Kurang tidur dapat mengurangkan daya tahan tubuh yang tidak hanya mempengaruhi kesihatan umum dan juga kitaran pembiakan. Dapatkan tidur yang cukup agar stamina terjaga, kerana walaupun anda hamil, ibu-ibu juga mesti berada dalam keadaan teratas.

  1. Berat

Tidak hanya berlebihan, kekurangan berat badan juga mempengaruhi kelewatan kehamilan. Badan yang kurus dan kekurangan zat makanan tidak dapat ovulasi dengan betul. Berat badan yang berlebihan juga boleh menghalang kehamilan. Pengumpulan lemak di perut dapat mencegah ovulasi. Berat badan berlebihan atau terlalu kurus juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon seperti haid tidak teratur yang membawa kepada kehamilan yang tidak pernah datang. (Baca juga Apa yang Berlaku pada Otak Semasa Kehamilan)

  1. Tidak Memahami Kitaran Subur

Mungkin bakal ibu sihat dan tidak mempunyai masalah kesihatan, mungkin kehamilan yang ditunda ini disebabkan oleh waktu yang salah untuk melakukan hubungan seks. Untuk mengetahui tempoh subur yang tepat dan kapan masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks, calon ibu bapa boleh bertanya secara langsung kepada . Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store, melalui ciri-ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual dan berhubung secara langsung dengan doktor pakar dalam bidangnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found