Berkaitan dengan Kanser, Ubat Hipertensi Dikeluarkan Dari Peredaran

"Menurut para pakar, Valsartan yang ditarik dari pasaran sebenarnya adalah sejenis ubat yang berguna untuk merawat orang yang menderita hipertensi dan penyakit jantung. Namun, di sebalik keberkesanan kedua-duanya, terdapat masalah lain yang bersembunyi. Sebabnya ialah pengawal N-Nitrosodimethylamine (NDMA) dan N-Nitrosodiethylamine (NDEA) dalam ubat tersebut disyaki karsinogenik kepada manusia. "

Jakarta - Dengan penarikan ubat-ubatan untuk mengatasi hipertensi di Amerika Syarikat dan Eropah, Pentadbiran Makanan dan Dadah Indonesia telah menanggapi hal ini. Ubat yang ditarik adalah ubat antihipertensi kelas angiotensin reseptor blocker (ARB), iaitu Irbesartan, Losartan, dan Valsartan.

Menurut BPOM, Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA), Pentadbiran Makanan dan Dadah (US FDA), Badan Pengawalseliaan Ubat-ubatan dan Produk Kesihatan (MHRA) dan BPOM RI masih mengkaji lebih lanjut mengenai bahan mentah ini. Sebabnya, para pakar menemui pengawal N-Nitrosodimethylamine (NDMA) dan N-Nitrosodiethylamine (NDEA) dalam ubat tersebut.

Baca juga: 9 Makanan yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Mengalami Darah Tinggi

Berkesan untuk Merawat, Mengapa Ditarik?

Di Indonesia sendiri, Losartan dan Valsartan adalah ubat antihipertensi kelas ARB yang terkena kekotoran NDMA dan NDEA. Kedua-dua bahan mentah perubatan ini dihasilkan oleh Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Linhai, China. Sementara itu, FDA AS mengingatkan ubat Irbesartan, bahan mentahnya tidak digunakan untuk produk ubat yang didaftarkan di negara kita.

Berkaitan dengan ini, pakar BPOM menggesa orang yang mengambil ubat di atas untuk berbincang dengan doktor dan ahli farmasi dalam perkhidmatan kesihatan.

Untuk melindungi kesihatan pengguna dan orang ramai, BPOM juga meminta industri farmasi yang berkenaan menghentikan pengedaran dan pengeluaran ubat dengan bahan mentah ini (dipengaruhi oleh kekotoran NDMA dan NDEA).

Pada masa ini, industri farmasi telah menarik produknya secara sukarela, seperti tablet bersalut Acetensa Selaput 50 miligram dari PT Pratapa Nirmala, dan tablet Insaar 50 miligram dari PT Interbat yang menggunakan Losartan dari Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Linhai, China.

Baca juga: Bolehkah tekanan darah tinggi dirawat secara semula jadi?

Kesan Negatif Dadah Hipertensi pada Pesakit Kanser

Kemudian, adakah benar bahawa Valsartan dan ubat-ubatan lain yang perlu dihentikan mempunyai kesan berbahaya kepada kesihatan?

Menurut para pakar, Valsartan yang ditarik dari pasaran sebenarnya adalah sejenis ubat yang berguna untuk merawat orang yang menderita darah tinggi dan penyakit jantung. Ubat ini dianggap cukup baik untuk merawat tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung. Sebenarnya, menurut penyelidikan, ubat ini adalah pengawal tekanan darah yang berkesan yang dapat mengurangkan kematian.

Menurut para pakar, 80 peratus orang dengan hipertensi tidak dapat dikendalikan dengan satu ubat hipertensi. Oleh itu perlunya penggunaan ubat gabungan. Contohnya, Valsartan dengan Amlodipine. Lalu, apa alasan Valsartan ditarik dan pengeluaran dan pengedarannya dihentikan? Nampaknya, di sebalik keberkesanan kedua-duanya, ada masalah lain yang bersembunyi.

Sebabnya ialah pengawal N-Nitrosodimethylamine (NDMA) dan N-Nitrosodiethylamine (NDEA) dalam ubat tersebut disyaki bersifat karsinogenik kepada manusia.

Karsinogen adalah perkara yang boleh menyebabkan barah. Bentuknya dapat berupa bahan kimia, virus, ubat-ubatan, atau radiasi yang digunakan untuk merawat barah. Ringkasnya, perkara yang secara langsung menyebabkan barah boleh disebut karsinogen.

Menurut pakar, karsinogen ini dapat berfungsi dengan pelbagai cara. Contohnya, secara langsung merosakkan DNA dalam sel sehingga menyebabkan kelainan pada sel normal. Ia juga dapat menjadikan sel membahagi lebih cepat. Nah, pada akhirnya ia boleh menyebabkan perkembangan barah.

Kilas balik, sebenarnya ini bukan kali pertama perkara ini berlaku. Kerana, tahun lalu BPOM mengumumkan bahawa beberapa ubat yang dibuat dari Valsartan ditarik dari peredaran dengan alasan yang sama.

Baca juga: Mengetahui Tekanan Darah Normal pada Lelaki dan Wanita

Apa yang Mendorong Pengeluaran Dadah

Maksud dari semua ubat ini ingat, adalah bahawa ubat-ubatan, atau bahan-bahan dalam ubat-ubatan tersebut, semuanya dibuat di China atau India. Syarikat ubat Amerika sejak 1990-an semakin banyak menggunakan kilang di negara lain untuk mengeluarkan produk mereka.

Kira-kira 40 peratus ubat siap dibuat di luar Amerika Syarikat. Hampir 8 daripada 10 bahan farmaseutikal aktif, yang dijadikan pil di kilang lain juga. Globalisasi bekalan ubat nasional ini membantu menjaga harga ubat tetap rendah, kerana pembuatannya lebih murah di negara-negara tertentu. Tetapi dengan kos yang lebih rendah, kadangkala kawalan dan kualiti juga lebih rendah.

Pakar mengatakan bahawa sesiapa yang mengambil ubat yang telah ditarik harus terus meminumnya. Walau bagaimanapun, hubungi doktor melalui aplikasi mengenai dos dan keselamatan. Bahaya dari pencemaran dadah mungkin lebih rendah daripada bahaya tidak mengambil ubat.

Doktor dalam aplikasi boleh membantu anda mencari ubat alternatif. Anda juga boleh membeli ubat dari preskripsi doktor melalui aplikasi. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Valsartan, Losartan & Rec Med BP Medan Lain 2018-19

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found