Anak Kecil Anda Sering Memukul, Adakah Anda Memerlukan Imbasan CT?

, Jakarta - Trauma pada kepala sering terjadi pada masa kanak-kanak kerana badan yang aktif, jadi mungkin perlu melakukan CT scan untuk memastikan kepala anak ibu baik-baik saja. Secara amnya, trauma kepala yang berlaku pada kanak-kanak tidak dikaitkan dengan kecederaan otak atau gejala yang berpanjangan.

Walau bagaimanapun, sebilangan kecil kanak-kanak mungkin berisiko rendah untuk mengalami trauma kepala ringan. Setelah trauma itu berlaku, ada kemungkinan otak mengalami trauma otak yang memerlukan rawatan klinikal.

Penting semasa menilai trauma kepala kecil pada kanak-kanak untuk mengenal pasti bayi dan kanak-kanak dengan imbasan CT. Penilaian juga dapat dilakukan dengan menghadkan pengimejan radiografi yang tidak perlu untuk meminimumkan pendedahan radiasi.

Imbasan CT sangat sensitif untuk mengenal pasti kecederaan otak yang memerlukan campur tangan akut. Walau bagaimanapun, imbasan CT kadang-kadang tidak spesifik ketika dilakukan pada anak kecil. Oleh itu, penilaian kemungkinan risiko terkena trauma kepala harus menggunakan pendekatan seimbang tanpa terlalu banyak imbasan CT.

Baca juga: Ini adalah Prosedur Semasa Melakukan Imbasan CT

Trauma Kepala Kecil

Trauma kepala kecil yang mungkin dialami oleh kanak-kanak dapat dibezakan mengikut usia. Inilah penjelasan lengkapnya:

  1. Kanak-kanak Di Bawah Dua Tahun

Pakar perubatan mendefinisikan trauma kepala kecil pada kanak-kanak sebagai sejarah fizikal yang menyebabkan trauma pada kulit kepala, tengkorak, atau otak pada bayi. Trauma kepala kecil secara amnya didefinisikan secara berasingan pada kanak-kanak di bawah dua tahun kerana disebabkan oleh:

  • Penilaian klinikal yang lebih sukar.
  • Bayi yang mengalami kecederaan intrakranial umumnya tidak bergejala.
  • Fraktur tengkorak atau kecederaan otak traumatik boleh berlaku, walaupun hanya trauma kecil.
  • Kecederaan lebih kerap berlaku.
  1. Kanak-kanak berumur dua tahun ke atas

Trauma kepala kecil yang boleh berlaku pada kanak-kanak berumur dua tahun ke atas biasanya berdasarkan Skala Koma Glasgow (GCS). Kecederaan kepala ringan ini boleh berlaku pada kebanyakan kanak-kanak dan mengalami gejala status mental yang berubah. Ciri-ciri trauma kepala ringan pada kanak-kanak berumur dua tahun ke atas adalah:

  • Tidak ada penemuan yang tidak normal pada pemeriksaan neurologi.
  • Tidak ada bukti fizikal fraktur tengkorak, contohnya tidak ada kecacatan tengkorak dan tidak ada patah tulang tengkorak basilar, seperti hemotympanum atau hematoma aurikular.

Baca juga: Ini adalah perkara yang perlu dan tidak boleh dilakukan untuk imbasan CT

Perlukah CT Scan dilakukan?

Pelanggaran ke kepala yang berlaku boleh meninggalkan kesan tertentu. Walaupun begitu, kesan pada kepala yang berlaku tidak terlalu serius. Umumnya, yang sering berlaku adalah gegaran ringan tanpa kecederaan serius, seperti pendarahan atau patah tulang pada tengkorak.

Apabila kecederaan kepala berlaku, imbasan CT memerlukan banyak sinar-X untuk membuat gambar 3D otak. Sebenarnya, kecederaan kepala yang berlaku tidak memerlukan imbasan CT untuk ini. Sebabnya, jika anak ibu mengalami gegaran ringan, imbasan CT mungkin tidak membantu, kerana hasil yang dikeluarkan pada umumnya normal.

Imbasan CT paling baik digunakan untuk jenis kecederaan lain, seperti patah tulang tengkorak atau pendarahan ke otak. Gegar otak atau trauma ke otak tidak disebabkan oleh pendarahan ke otak.

Baca juga: Keadaan Kesihatan Ini Dapat Diketahui Melalui Imbasan CT

Itulah perbincangan imbasan CT untuk kanak-kanak yang sering tersendat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemeriksaan ini, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found