Kesan Negatif Covid-19 terhadap Kanak-kanak dengan Komorbiditi

"Penyakit komorbid pada kanak-kanak dalam keadaan normal telah melemahkan sistem imun anak. Keadaan kesihatan kanak-kanak boleh menjadi lebih teruk jika Si Kecil dijangkiti COVID-19. Jangkitan COVID-19 pada kanak-kanak dengan komorbiditi akan memperburuk gejala dan menghalang rawatan komorbiditi. Inilah yang menyebabkan tingginya jumlah kematian kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19. "

, Jakarta - Anak-anak yang dijangkiti COVID-19 juga boleh mengalami komorbiditi atau komorbiditi. Keadaan ini dapat memperburuk keadaan anak ketika dijangkiti, seperti yang dialami oleh orang dewasa yang mempunyai komorbiditi dan dijangkiti COVID-19. Sejumlah pakar mengatakan penyakit komorbid adalah penyebab tingginya kadar kematian kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19.

Komorbiditi adalah keadaan atau penyakit yang menyebabkan seseorang menghadapi risiko komplikasi kesihatan yang lebih besar jika mereka dijangkiti COVID-19. Beberapa komorbiditi yang dialami oleh kanak-kanak adalah kegemukan, asma, darah tinggi, diabetes, batuk kering, penyakit jantung, barah kanak-kanak, cerebral palsy, hingga gangguan buah pinggang. Penting bagi ibu bapa untuk dapat mencegah penyakit komorbid dan jangkitan COVID-19.

Baca juga: IDI Mencadangkan Vaksinasi Covid-19 untuk Kanak-kanak

Jangkitan dan Komorbiditi COVID-19 Mengancam Kehidupan Kanak-kanak

Dipetik dari halaman Liputan6.com, Ketua Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), Aman B. Pulungan, mengatakan bahawa komorbiditi yang tidak dapat dikesan membuat kematian anak disebabkan COVID-19 tinggi.

Menurut data IDAI, 1 dari 8 kes COVID-19 adalah kanak-kanak. Dari kes ini, 3 hingga 5 peratus kanak-kanak mati akibat COVID-19 dan hampir separuh daripadanya adalah balita.

Komorbiditi pada kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19 boleh memberi kesan negatif, malah yang paling teruk adalah mengancam nyawa. Penyakit komorbid telah menyebabkan kanak-kanak mengalami masalah kesihatan. Sekiranya ia ditambahkan pada jangkitan COVID-19, maka keadaan kesihatan Si Kecil akan lebih berisiko dan teruk.

Menurut penelitian dari FKUI (Fakultas Perubatan Universitas Indonesia) yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Penyakit Berjangkit, sebanyak 40 peratus kanak-kanak yang dijangkiti COVID-19 di RSCM meninggal dan kebanyakan mereka mengalami komorbiditi.

Beberapa komorbiditi yang sering terjadi pada kanak-kanak adalah kegagalan buah pinggang kronik, kanser kanak-kanak, penyakit jantung kongenital, obesiti, dan kekurangan zat makanan. Sebelum pandemi, penyakit ini telah menjadi masalah di Indonesia. Keadaan ini semakin teruk semasa wabak.

Baca juga: Ibu Bapa Tidak Cuai, Waspadalah terhadap Gejala Virus Corona pada Kanak-kanak

Comorbid Memperburuk Simptom COVID-19

Orang dewasa yang gemuk biasanya mengalami gejala yang teruk jika dijangkiti COVID-19, dan juga jika mereka dialami oleh kanak-kanak yang gemuk. Secara amnya, kanak-kanak gemuk mempunyai komorbiditi lain yang sebelumnya tidak dapat dikesan. Contohnya diabetes dan gangguan pernafasan.

Seperti diketahui, virus korona tidak hanya menjangkiti sistem pernafasan, tetapi juga saluran pencernaan dan sistem saraf. Pada kanak-kanak dengan komorbiditi, jangkitan COVID-19 mengganggu prestasi organ tubuh yang dapat memperburuk penyakit komorbid, dan bahkan menghalang rawatan komorbiditi.

Halangan untuk rawatan penyakit komorbid cenderung terjadi pada kanak-kanak dengan barah, di mana mereka mesti menjalani kemoterapi. Rawatan kemoterapi akan terhambat apabila anak itu harus menjalani rawatan COVID-19. Akibatnya, walaupun Si Kecil dinyatakan sembuh dari COVID-19, penyakit komorbid tetap tidak terkawal.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini 4 Fakta Mengenai Virus Corona pada Kanak-kanak dan Kanak-kanak

Ibu bapa perlu menyedari bagaimana gejala COVID-19 muncul pada anak-anak mereka. Juga fahami bahawa gejala COVID-19 boleh berbeza bagi setiap kanak-kanak. Umumnya, gejala COVID-19 adalah sesak nafas dan batuk, tetapi gejala ini tidak semestinya berlaku pada kanak-kanak.

Kanak-kanak yang dijangkiti COVID biasanya bermula dengan demam tinggi, kemudian sesak nafas atau batuk diikuti. Gejala ini sering dianggap ringan untuk diremehkan oleh ibu bapa. Sebenarnya, jika kanak-kanak itu mempunyai komorbiditi, gejala COVID-19 akan menjadi teruk, terutamanya jika tidak segera dirawat secara perubatan.

Sekiranya ayah dan ibu melihat si kecil demam dan sering membawa anak ke hospital untuk menjalani penyakit komorbid, maka gejala ini tidak boleh dipandang rendah. Lakukan ujian COVID-19 dengan segera untuk mengesahkan keadaan anak.

Sekiranya hasilnya positif atau disyaki, segera jadualkan lawatan ke pakar pediatrik di hospital melalui permohonan agar dapat menerima rawatan yang sesuai.

Rujukan:

Jurnal Antarabangsa Penyakit Berjangkit. Diakses pada tahun 2021. Kematian pada kanak-kanak dengan ujian reaksi berantai polimerase SARS-CoV-2 positif: Pelajaran yang diperoleh dari hospital rujukan tersier di Indonesia
MIMS. Diakses pada tahun 2021. Umur, komorbiditi meramalkan COVID-19 yang teruk pada kanak-kanak
CNN Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Bahaya Comorbid Covid-19 Anak Positif
Liputan6.com. Diakses pada tahun 2021. IDAI: Komorbid Tidak Dikesan, Kematian Kanak-kanak Kerana Tinggi COVID-19
Yayasan Radio Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 dan Comorbidities (Afrika Selatan & Zambia)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found