Perlu Tahu, Fisioterapi untuk Menangani Siku Tenis

, Jakarta - Sebilangan besar kes siku tenis sebenarnya dapat disembuhkan tanpa perlu menjalani pembedahan. Pesakit disarankan untuk merehatkan otot dan tendon di kawasan siku. Selepas itu, kompres kawasan yang menyakitkan dengan pek es untuk mengurangkan rasa sakit dan radang.

Pada permulaan siku tenis pada penderita, anda biasanya akan mendapat resep ubat-ubatan seperti diclofenac atau ibuprofen, untuk membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit, doktor akan mengesyorkan pesakit menjalani fisioterapi.

Melalui fisioterapi, penderita akan dilatih untuk melakukan pelbagai pergerakan. Fisioterapi dilakukan untuk meregangkan dan menguatkan otot lengan secara beransur-ansur. Salah satu contoh pergerakan adalah senaman eksentrik, iaitu menekuk pergelangan tangan ke atas dan menurunkannya perlahan.

Pilihan rawatan lain yang boleh dilakukan adalah dengan ultrasound atau terapi gelombang kejut . Kedua-dua terapi menggunakan gelombang suara frekuensi tinggi di kawasan yang menyakitkan, untuk mengurangkan keradangan dan mempercepat proses penyembuhan. Beberapa terapi lain adalah suntikan plasma kaya platelet (PRP), yang merupakan serum yang berasal dari darah pesakit sendiri dan telah melalui proses khusus, serta suntikan kortikosteroid dan botox.

Baca juga: Sebab penyakit siku tenis boleh sembuh dengan sendirinya

Sekiranya kaedah di atas masih tidak berkesan untuk menyembuhkan atau melegakan simptom selepas 6 hingga 12 bulan, anda biasanya akan dinasihatkan untuk menjalani prosedur pembedahan. Rawatan pembedahan boleh dilakukan secara arthroscopically atau dengan pembedahan terbuka. Dua kaedah pembedahan digunakan untuk membuang tisu mati dan menghubungkan kembali otot yang sihat ke tulang.

Setelah menjalani pembedahan, pesakit akan diminta memakai pendakap lengan untuk mengembalikan kekuatan dan kelenturan otot. Perlu juga diperhatikan, walaupun tingkat kejayaan pembedahan siku tenis mencapai 80-90 persen, penderita berisiko mengalami penurunan kekuatan otot lengan.

Rawatan untuk siku tenis sebenarnya boleh dilakukan berdasarkan penyebabnya. Siku tenis boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Namun, dalam sebilangan besar kes, ketegangan berlebihan inilah yang akhirnya merosakkan tendon, menyebabkan air mata kecil dapat menyebabkan rasa sakit dari masa ke masa. Ada kemungkinan air mata ini ada sejak beberapa ketika sebelum anda merasakan simptom.

Baca juga: Ketahui Cara Mudah untuk Mencegah Siku Tenis

Sekiranya anda melakukan aktiviti yang memerlukan anda memutar lengan anda berulang kali, anda lebih berisiko mengalami siku tenis. Pemain tenis terdedah kepada keadaan ini, hampir 50 peratus pemain tenis mengalami keadaan ini sepanjang karier mereka. Begitulah cara penyakit ini pada awalnya disebut siku tenis. Namun, itu tidak bermaksud hanya mempengaruhi pemain tenis.

Sebenarnya, dari semua kes siku tenis, hanya 5 peratus daripadanya sebenarnya disebabkan oleh bermain tenis. Sesiapa sahaja boleh mengalami siku tenis, terutama mereka yang bekerja dengan gerakan lengan yang serupa, seperti pemain boling, pemain besbol, pembersih, tukang kayu, mekanik, pekerja pemasangan, dan tukang kebun, dan pemain golf. Keadaan ini juga lebih kerap berlaku pada orang yang berumur antara 30 hingga 50 tahun.

Baca juga: 3 Faktor Ini Seseorang Adalah Rentan Mengalami Siku Tenis

Sebaliknya, siku tenis adalah keadaan yang sukar dicegah, kerana siku adalah salah satu bahagian badan yang paling sering anda gunakan. Namun, ada cara untuk mengurangkan kemungkinan siku tenis berkembang, dan mencegah gejala menjadi semakin buruk. Caranya ialah:

  • Memanaskan badan sebelum bersenam untuk mengelakkan kecederaan.
  • Elakkan mengangkat benda yang terlalu berat, terutama yang menimbang lengan dari pergelangan tangan.
  • Gunakan raket ringan semasa bermain tenis.
  • Gunakan sokongan belat atau siku jika anda aktif. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kecederaan menjadi lebih teruk, lepaskan serpihan jika anda mahu berehat.
  • Meningkatkan kekuatan otot lengan dengan bantuan fisioterapi.

Sekiranya anda mengalami gangguan siku tenis, anda harus mengurangkan dan mengelakkan aktiviti yang memberi banyak tekanan pada lengan anda. Selepas itu, hubungi doktor melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Cadangan dapat diterima secara praktikal dengan muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found