5 Faktor Risiko Yang Mencetuskan Goiter

Jakarta - Apabila terdapat pembengkakan pada kelenjar tiroid, maka ini adalah gejala awal anda yang menunjukkan adanya gondok. Kelenjar tiroid adalah kelenjar di bawah epal Adam, berbentuk seperti rama-rama. Fungsi kelenjar tiroid adalah untuk mengeluarkan hormon tiroid yang membantu melancarkan proses kimia yang berlaku di dalam badan.

Apabila badan berada dalam keadaan normal, anda tidak menyedari prestasi kelenjar tiroid, sama seperti organ lain di dalam badan. Apabila kawasan ini menjadi bengkak, benjolan muncul di leher yang bergerak ke atas dan ke bawah ketika anda menelan makanan. Namun, benjolan ini berbeza dengan epal Adam.

Ukuran benjolan di leher tidak sama untuk semua orang. Sebilangan besar orang tidak merasakan sebarang gejala ketika mereka menghidap penyakit ini, kecuali munculnya benjolan di leher. Dalam kes gondok yang cukup akut, penderita merasa tersedak, batuk teruk, sukar menelan, serak, dan sukar bernafas.

Sebab dan Jenis Gondok

Banyak perkara boleh menyebabkan gondok pada seseorang, seperti kekurangan yodium, gaya hidup yang tidak sihat, seperti sering merokok, perubahan hormon akibat kehamilan, menopaus dan akil baligh, dan keradangan kelenjar tiroid.

Berdasarkan bentuk benjolan, gondok terbahagi kepada dua jenis, iaitu gondok difus dan nodular. Pada jenis resapan, benjolan terasa halus ketika anda menyentuhnya. Namun, pada gondok nodul, tekstur benjolan tidak rata, seperti benjolan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh sebilangan besar benjolan atau terdapat cecair dalam benjolan.

Terdapat pelbagai penyebab gondok, yang paling biasa adalah kekurangan pengambilan yodium di dalam badan. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh berlaku kerana kekurangan hormon tiroid yang menyebabkan penyakit, kehamilan, dan keradangan Hashimoto.

Apakah Faktor Risiko?

Faktor-faktor berikut dapat meningkatkan risiko seseorang mengembangkan gondok, iaitu:

  • Umur. Semakin tua anda, semakin tinggi risikonya.

  • Jantina. Wanita lebih mudah terkena gondok daripada lelaki, terutamanya wanita yang sedang hamil.

  • Sejarah perubatan keluarga yang pernah mengalami penyakit autoimun lebih berisiko mengalami gangguan kesihatan ini.

  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, termasuk ubat-ubatan yang menekan sistem imun, ubat-ubatan untuk gangguan mental, dan juga ubat-ubatan jantung.

  • Terdedah kepada pendedahan radiasi yang berlebihan, seperti menjalani rawatan barah di kawasan dada atau leher, atau bekerja di kawasan yang terdedah kepada pendedahan radiasi yang tinggi.

Bagaimana cara mencegahnya?

Untuk mengelakkan pelbagai penyebab gondok, terutama untuk masalah pengambilan nutrien, anda perlu mempunyai pengambilan yodium yang mencukupi di dalam badan. Perbanyakkan pengambilan ikan, kerang, atau udang. Sekurang-kurangnya, anda memerlukan pengambilan iodin sebanyak 150 mikrogram sehari, dan pengambilan ini mesti dipenuhi, terutama untuk wanita hamil, bayi, dan anak-anak.

Walaupun begitu, pengambilan yodium yang berlebihan dapat mencetuskan penyakit ini. Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan tersebut , apakah ciri-ciri gondok jika disebabkan oleh pengambilan yodium yang berlebihan. Perkhidmatan Ask Doctor dalam aplikasi ini membantu anda dalam mendapatkan penyelesaian untuk semua masalah kesihatan anda. Ayuh, muat turun di telefon anda sekarang!

Baca juga:

  • Benjolan di leher tidak semestinya tumor, ia boleh menjadi gondok
  • Ini adalah 5 Risiko Mumps yang Mempengaruhi Kesihatan
  • 4 Cara Merawat Buasir

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found