Bilakah masa yang tepat untuk melakukan ujian sapuan antigen sebelum cuti?

Jakarta - Cuti Krismas dan Tahun Baru sudah hampir. Kerana wabak itu belum berakhir, ada suasana dan peraturan baru yang perlu dihadapi jika anda ingin bercuti di luar bandar. Salah satunya adalah kewajiban menjalani ujian sapuan antigen. Ini untuk mengelakkan lonjakan kes COVID-19 selepas cuti.

Beberapa daerah yang sering dibanjiri oleh turis setiap hari cuti Krismas dan Tahun Baru, seperti Bali, Jawa Tengah, Jawa Timur, dan Jawa Barat, juga telah melakukan upaya untuk memperketat aturan untuk memasuki dan keluar dari wilayah mereka. Salah satunya adalah dengan menghendaki pelancong yang ingin masuk di perbatasan untuk menunjukkan hasil ujian antigen swab.

Baca juga: Seberapa Selamatkah Peralatan Makan Boleh Digunakan Semula di Restoran?

Ujian Antigen Swab Mesti Dilakukan Maksimum H-2

Ujian sapuan antigen adalah salah satu ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan jangkitan COVID-19 pada tubuh seseorang. Berbanding dengan ujian antibodi pesat, ujian swab antigen dianggap lebih tepat untuk mengesan kehadiran virus korona. Selain itu, harga ujian swab antigen juga relatif murah, yaitu sekitar Rp. 400.00, -.

Dilaporkan Republik Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan, Luhut Binsar Pandjaitan, menekankan bahawa pemerintah akan menguatkuasakan sekatan terhadap kegiatan masyarakat semasa cuti Krismas dan Tahun Baru untuk mengantisipasi lonjakan kes COVID-19.

Luhut yang juga merupakan Timbalan Ketua Jawatankuasa Penanganan COVID-19 dan Pemulihan Ekonomi Nasional (KPC PEN), menekankan bahawa pengetatan aktiviti kemasyarakatan akan dilakukan secara terukur dan terkawal. Bermula dari larangan perayaan Tahun Baru, hingga mengehadkan waktu operasi tempat hiburan yang menjadi tempat berkumpulnya orang ramai, termasuk tempat-tempat pelancongan dan kawasan rehat.

Bagi mereka yang ingin melakukan perjalanan, Luhut mengatakan bahawa ada kewajiban untuk menjalani ujian antigen swab untuk maksimum H-2 keberangkatan. Bagus untuk perjalanan kereta api jarak jauh, atau kapal terbang.

Baca juga: 3 Fakta mengenai Kalung Anti-Corona yang Perlu Anda Ketahui

Usaha Mencegah Orang Ramai pada Hari Tahun Baru di Pelbagai Kawasan

Perayaan Tahun Baru sinonim dengan orang ramai. Sebenarnya, untuk mengurangkan jumlah kes COVID-19, penting untuk selalu menjaga jarak fizikal dari orang lain dan mengelakkan orang ramai. Untuk mengantisipasi orang ramai yang berdampak pada lonjakan kes COVID-19, pemerintah sejumlah daerah telah mulai menyiapkan kebijakan.

Sebagai contoh, Pemerintah Provinsi Jawa Tengah, yang telah menyiapkan pos kawalan untuk membubarkan orang ramai yang mungkin berlaku dan operasi kehakiman akan diadakan di tempat yang rawan orang ramai seperti kawasan rehat. Sebagai tambahan, untuk mengantisipasi penambahan kasus COVID-19, Pemerintah Provinsi Jawa Tengah juga telah menyiapkan wilayah karantina terpusat.

Bahkan, beberapa tempat telah disiapkan seperti Asrama Haji Donohudan, Kabupaten Boyolali, dan Kantor Badan Pembangunan Sumber Manusia Daerah (BPSDMD) Provinsi Jawa Tengah, Kota Semarang. ICU dan kemudahan pengasingan di hospital, tempat tidur ruang pengasingan dan tempat tidur di ICU, juga ditambahkan.

Selain Jawa Tengah, Pemerintah Provinsi Jawa Barat juga tidak mengizinkan orang ramai untuk perayaan Tahun Baru. Kerana, walaupun perayaan Tahun Baru selalu identik dengan keramaian, tiupan sangkakala, dan konsert muzik, aktiviti ini berpotensi menyebarkan virus.

Baca juga: Inilah Cara Virus Corona Menyerang Tubuh

Oleh itu, jika tidak ada perkara yang mendesak, anda harus tinggal di rumah dan mengelakkan orang ramai semasa perayaan Krismas dan Tahun Baru, OK? Sekiranya anda benar-benar ingin bercuti, pastikan anda berada dalam keadaan sihat dan lakukan ujian swab antigen H-2 maksimum sebelum berangkat.

Di tempat percutian, pastikan untuk selalu mematuhi protokol kesihatan pencegahan COVID-19, dan peraturan yang berlaku di kawasan ini. Sekiranya anda memerlukan topeng, pembersih tangan, vitamin, dan ubat-ubatan, anda boleh muat turun permohonan untuk membelinya dengan mudah, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Panduan Interim untuk Ujian Antigen Cepat untuk SARS-CoV-2.
republik. Diakses pada tahun 2020. Keperluan Ujian Antigen Cepat Sebelum Bercuti.
Kompas. Diakses pada tahun 2020. Banyak pertanyaan Antigen Uji Cepat, apakah syarat untuk menaiki kereta api pada bulan Disember 2020?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found