Wanita sukar hamil kerana haid tidak teratur, apa sebabnya?

, Jakarta - Wanita dengan haid tidak teratur akan mempunyai peluang lebih sedikit untuk hamil daripada wanita yang mengalami haid biasa. Ini kerana wanita dengan tempoh yang tidak teratur mempunyai masa ovulasi yang tidak menentu. Jadi, biasanya wanita dengan tempoh yang tidak teratur berusaha untuk hamil, mereka akan menghadapi banyak ketidakpastian.

Baca juga: Endometriosis Menyebabkan Menstruasi Tidak Teratur, Adakah Berbahaya?

Wanita sukar hamil kerana haid tidak teratur, apa sebabnya?

Haid tidak teratur tidak bermaksud anda tidak subur seperti wanita lain yang selalu haid tepat pada waktunya. Namun, jika jadual haid yang anda alami terus ditangguhkan, segera berjumpa doktor, ya! Berikut adalah beberapa perkara yang boleh membuat jadual haid wanita menjadi huru-hara.

1. Mengalami Obesiti

Berat badan berlebihan pada wanita boleh mencetuskan perubahan hormon, jadi wanita yang mengalami kegemukan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami haid yang tertunda. Untuk mengelakkan ini, anda boleh mengikuti diet yang sihat disertai dengan senaman teratur.

2. Mengalami Tekanan

Bahagian otak yang mengatur kitaran haid akan terganggu apabila seorang wanita mengalami tekanan. Akibatnya, kitaran haid akan tertunda dan akan ada kenaikan berat badan, malah penurunan berat badan yang drastik. Untuk mengelakkan tekanan, anda boleh melakukan teknik relaksasi, atau dengan mengubah gaya hidup menjadi lebih baik sehingga kitaran haid kembali lancar.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur, Apa Yang Perlu Dilakukan?

3. Berat badan kurang

Wanita dengan gangguan makan seperti bulimia dan anoreksia akan mempengaruhi proses ovulasi. Ovulasi adalah proses apabila telur matang dilepaskan dari ovari ke dalam tiub fallopio untuk disenyawakan. Untuk mengelakkan ini berlaku, atasi gangguan makan anda, dan tambah berat badan dengan makan makanan sihat untuk memulihkan kitaran haid yang normal.

4. Menggunakan Kontraseptif

Sekiranya anda pengantin baru menunggu bayi, elakkan mengambil pil kawalan kelahiran atau bentuk kontrasepsi lain. Kerana pil kawalan kelahiran mengandungi hormon progestin dan estrogen yang dapat mengganggu proses ovulasi. Seseorang yang mengambil pil ini akan mengambil masa sekitar enam bulan agar kitaran haid kembali normal.

5. Mengalami Menopaus Awal

Seorang wanita yang mengalami gejala menopaus awal sebelum usia 40 tahun akan menghentikan pembebasan telur. Akibatnya, haid ditangguhkan, atau bahkan berhenti sama sekali. Untuk mengelakkan menopaus pramatang, anda boleh memakan kacang walnut, rai, kacang soya, brokoli, lada, wortel, dan coklat. Di samping itu, anda diminta melakukan senaman sederhana seperti yoga, berlari, atau berenang secara berkala setiap hari untuk meningkatkan peredaran darah.

6. Merokok

Sekiranya anda seorang wanita yang mempunyai tabiat merokok, lebih baik berhenti sekarang, OK! Merokok boleh menyebabkan gangguan haid, kerana zat-zat yang terkandung di dalamnya, termasuk nikotin, dapat mempengaruhi hormon estrogen dan progesteron, yang berperanan dalam kitaran haid.

Baca juga: Jadual haid tidak teratur, adakah ia normal?

Haid yang lewat boleh dianggap remeh oleh sesetengah wanita. Sebenarnya, keadaan ini boleh menjadi gejala penyakit serius. Sekiranya anda sering mengalami kelewatan haid, segera berjumpa doktor, ya! Terutama jika anda ingin mempunyai anak secepat mungkin. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found