Ketahui sebab-sebab Alzheimer yang boleh berlaku pada usia muda

, Jakarta - Alzheimer sering dianggap sebagai "penyakit orang tua" kerana sering dialami oleh orang tua. Tetapi tahukah anda, ternyata penyakit ini juga boleh menyerang pada usia muda? Sebenarnya, ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang menghidap Alzheimer di bawah usia 65 tahun, salah satunya adalah penumpukan protein di otak.

Ini kemudian boleh mempengaruhi cara berfikir yang kemudian membawa kepada pemikiran Alzheimer. Punca lain adalah disebabkan oleh faktor genetik, iaitu mutasi pada gen yang diwarisi daripada ibu bapa. Risiko Alzheimer pada usia muda lebih tinggi pada orang yang mempunyai ibu bapa atau ahli keluarga dengan sejarah penyakit yang sama.

Baca juga: Petua Mengatasi Gangguan Tidur dengan Alzheimer

Kemungkinan Penyebab Alzheimer pada Usia Muda

Sebenarnya, penyebab sebenar Alzheimer pada usia muda masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko penyakit ini, termasuk:

1. Faktor Genetik

Salah satu faktor penyebab penyakit Alzheimer adalah genetik. Sekiranya ada keluarga yang mengalami gangguan ini, ada kemungkinan ia akan diturunkan kepada ahli keluarga yang lain.

2. Gangguan Kognitif Ringan

Terdapat keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami gangguan kognitif ringan, iaitu keadaan yang menyebabkan penurunan daya ingatan dan kemampuan berfikir. Nampaknya, ini dapat meningkatkan risiko Alzheimer pada usia muda.

3. Gaya Hidup

Gaya hidup yang mereka jalani memberi kesan. Mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat sebenarnya tidak hanya meningkatkan risiko penyakit jantung atau diabetes, tetapi juga dapat memicu Alzheimer pada usia muda.

Gejala Alzheimer pada Zaman Muda

Terdapat beberapa gejala yang muncul sebagai tanda Alzheimer pada usia muda, termasuk:

  • Hilang ingatan

Ditandai oleh kehilangan fungsi ingatan atau penurunan kemampuan mental, kerana Alzheimer pada awalnya dicirikan oleh kehilangan ingatan. Anda akan mula mengalami lupa yang teruk. Kemungkinan anda tidak dapat mengingati peristiwa atau tarikh penting yang tidak pernah anda lupakan sebelumnya. Kehilangan ingatan ini akan mempengaruhi aktiviti harian.

Baca juga: Ketahui Sebab dan Ciri Penyakit Alzheimer

  • Mengalami Masalah Mencari Kata Yang Betul

Alzheimer pada usia muda dapat menyukarkan penderita untuk mencari kata-kata yang tepat ketika bercakap. Walaupun mereka dapat berbicara dengan normal, tiba-tiba penghidapnya mungkin kehilangan atau mengalami kesukaran untuk mencari kata-kata yang ingin disampaikan.

  • Sukar untuk mengingati masa yang tepat dan sukar untuk membuat keputusan

Orang yang mengalami Alzheimer pada usia muda akan merasa sukar untuk mengingati masa, apalagi membuat rancangan untuk masa depan. Orang yang menghidap Alzheimer juga sukar mengingati tempat. Lama kelamaan, penghidap penyakit ini sering lupa dan mudah tersesat.

  • Kesukaran Melakukan Kerja atau Tugas Rutin

Gejala lain Alzheimer pada usia muda adalah kesukaran melakukan tugas harian yang biasa, seperti memandu, walaupun sebelum ini anda seorang pemandu yang boleh dipercayai. Begitu juga dengan tugas harian lain yang lebih mudah.

Baca juga : Ketahui 4 Jenis Ubat untuk Meringankan Gejala Alzheimer

  • Mengalami Perubahan Mood

Mood boleh berubah dengan mudah jika anda menghidap Alzheimer pada usia muda. Perubahan mood termasuk ketakutan, kegelisahan, dan juga kemurungan. Lebih buruk lagi, perubahan mood melampau dan boleh mempengaruhi keperibadian.

Memandangkan penyakit Alzheimer dapat terjadi kapan saja, termasuk pada usia muda, sangat penting untuk selalu menjaga tubuh dan otak yang sihat. Selain mengamalkan gaya hidup sihat, anda juga dapat menambahkannya dengan pengambilan multivitamin khas. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Pesanan akan dihantar tanpa perlu meninggalkan rumah. Muat turun di sini!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Alzheimer Young-Onset: Ketika Gejala Bermula Sebelum Umur 65.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apakah Tanda-tanda Penyakit Alzheimer Awal Awal (AD)?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 10 Tanda-tanda Awal Alzheimer.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found