Dilahirkan dengan Usus Luar, Ketahui Fakta Mengenai Gastroschisis

Jakarta - Melakukan pemeriksaan kesihatan pada bayi sejak dalam kandungan diperlukan untuk mencegah penyakit atau kelainan pada janin sehingga dapat ditangani dengan baik. Salah satunya ialah gastroschisis, yang merupakan keadaan yang jarang berlaku dan boleh berlaku pada 1 dari 5000 kelahiran.

Keadaan ini dapat dikesan sejak bayi dalam kandungan. Gastroschisis adalah kecacatan pada dinding perut janin yang berlaku di rahim. Keadaan ini menyebabkan perut anak tumbuh di bahagian luar dinding perut kerana pembentukan dinding perut yang tidak sempurna. Bayi dengan keadaan ini dilahirkan sebelum waktunya. Keadaan gastroschisis dapat dicegah dengan melakukan pemeriksaan rutin semasa kehamilan.

Ketahui beberapa fakta mengenai gastroschisis agar kesihatan ibu dan janin dalam rahim sentiasa sihat, iaitu:

1. Kehamilan pada Usia Muda Meningkatkan Risiko Gastroschisis

Bukan hanya kehamilan pada usia lanjut yang mempunyai risiko terhadap kesihatan janin, kehamilan pada usia dini juga mempunyai risiko yang sama. Salah satunya meningkatkan risiko gastroskisis pada janin di rahim. Tekanan darah yang tidak stabil boleh menyebabkan janin mengalami keracunan dan pertumbuhan janin yang tidak optimum. Semakin awal wanita hamil, sudah tentu telur yang dihasilkan tidak berada dalam keadaan optimum sehingga embrio yang dihasilkan tidak semestinya baik. Selain itu, kurangnya pendidikan tentang kehamilan pada usia dini juga memungkinkan seorang wanita tidak memenuhi keperluan pemakanan yang diperlukan ketika janin tumbuh di rahim.

2. Gastroskisis dapat disembuhkan

Jangan bimbang, gastroskisis sebenarnya dapat disembuhkan. Sudah tentu rawatan untuk keadaan ini adalah dengan melakukan pembedahan atau pembedahan dengan tujuan memasukkan organ yang berada di luar dinding perut ke rongga perut. Sekiranya keadaan gastroskisis dianggap ringan, sudah tentu pembedahan dapat dilakukan sekali. Walau bagaimanapun, keadaan gastroskisis dianggap agak teruk, memerlukan beberapa pembedahan. Sudah tentu selepas pembedahan akan ada langkah seterusnya untuk mengelakkan bayi mendapat jangkitan. Jangkitan yang berlaku setelah menangani gastroskisis sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi penyakit lain pada bayi. Anda harus memberi antibiotik mengikut cadangan doktor dan menjaga keadaan bayi steril selama tempoh pemulihan.

3. Gastroschisis Menyebabkan Komplikasi Penyakit Lain pada Bayi

Bayi yang terkena gastroskisis akan mengalami beberapa komplikasi dalam kesihatannya. Seperti masalah pernafasan dan kematian sebahagian usus bayi. Sudah tentu proses rawatan dengan pembedahan memasukkan semula organ ke dalam rongga perut dapat membuat paru-paru tidak berkembang dengan baik ketika bernafas. Kesannya, bayi mungkin sukar bernafas. Bukan hanya itu, usus yang terlalu panjang di luar dinding perut boleh menyebabkan kerosakan kerana kekurangan aliran darah. Kerosakan usus boleh menyebabkan jangkitan pada anak.

4. Mengalami Pertumbuhan yang perlahan

Ada kemungkinan bahawa kanak-kanak yang mengalami keadaan gastroskisis mengalami pertumbuhan yang perlahan dalam hidup mereka. Sebaliknya, sediakan makanan sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan anak-anak untuk membantu anak-anak dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan mereka. Beri anak waktu rehat yang cukup supaya anak tidak cepat letih

Jangan lupa untuk selalu menemani anak-anak yang mengalami keadaan gastroskisis sehingga kesihatan mereka sentiasa terjaga. Tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor mengenai keadaan anak melalui permohonan itu . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Walaupun khuatir Gastroshicis dapat disembuhkan
  • Gastroschicis tidak diteruskan kepada anak seterusnya
  • Fenomena gastroschisis, sebab yang tidak diketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found