Tinjauan WHO mengenai Kesihatan Mental dan COVID-19

, Jakarta - Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melakukan tinjauan mengenai kesihatan mental. Ini kemudian dikaitkan dengan keadaan dunia yang kini mengalami pandemi COVID-19. Dari tinjauan tersebut, diketahui bahawa banyak negara melaporkan peningkatan akses ke perkhidmatan kesihatan mental. Dengan kata lain, COVID-19 juga memberi kesan kepada kesihatan mental.

Sayangnya, kesihatan mental telah diabaikan dalam rancangan tindak balas terhadap wabak virus Corona. Sebenarnya, kesihatan mental sama pentingnya dengan kesihatan fizikal. Menurut tinjauan yang dilakukan oleh WHO antara bulan Jun dan Ogos, sekurang-kurangnya 83 peratus daripada 130 negara telah memasukkan kesihatan mental dalam rancangan mereka untuk menangani wabak tersebut. Di tengah pandemi, permintaan untuk perkhidmatan kesihatan mental dikatakan meningkat secara mendadak.

Baca juga: Adakah Quaranteam Sangat Baik untuk Kesihatan Mental Semasa Pandemik?

Menjaga Kesihatan Mental di Pertengahan Wabak

WHO, dalam satu kenyataan, mengatakan ada sejumlah faktor yang dapat mencetuskan keadaan kesihatan mental, mulai dari rasa sakit, pengasingan, hingga kehilangan pendapatan dan ketakutan yang timbul dari wabak tersebut. Ia juga dikatakan dapat memburukkan keadaan yang sudah ada sebelumnya. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang akhirnya melarikan diri dengan meminum alkohol, mengalami insomnia, hingga kegelisahan. Walaupun begitu, WHO mengatakan ia masih perlu mengumpulkan lebih banyak data untuk mengkaji kesan COVID-19 terhadap yang satu ini.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa tidak ada yang dapat dilakukan untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk. Terdapat beberapa aktiviti yang dapat dicuba untuk menjaga kesihatan mental di tengah wabak penyakit, apakah itu?

1. Terus Aktif

Di tengah pandemi, disarankan untuk dilakukan jarak fizikal aka jaga jarak dan elakkan keluar dari rumah jika anda tidak perlu. Namun, itu tidak bermaksud anda harus menghadkan atau tidak melakukan aktiviti fizikal sama sekali. Untuk menjaga kesihatan mental, cubalah melakukan senaman ringan di rumah, seperti berjoging atau melompat di tempat.

Sebenarnya, melakukan aktiviti fizikal dapat membantu tubuh menghasilkan endorfin. Hormon ini dapat membantu menghilangkan tekanan, memperbaiki mood , dan mengurangkan kegelisahan. Anda juga boleh mencuba senaman regangan dan pernafasan untuk mengelakkan tekanan.

2. Makanan Sihat

Menjaga kesihatan mental juga dapat dilakukan dengan menjaga diet. Sebaiknya selalu makan makanan yang mengandungi protein, lemak sihat, karbohidrat, vitamin, mineral, dan serat. Pengambilan makanan ini juga dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Baca juga: Memasak Membantu Meringankan Tekanan Semasa Kuarantin

3. Ubah Gaya Hidup Anda

Mengubah gaya hidup anda, dan menghentikan tabiat buruk dapat dilakukan sebagai langkah pertama dalam menjaga kesihatan mental. Cuba berhenti merokok, elakkan minum minuman beralkohol, dan tidak cukup rehat atau bangun lewat. Perkara-perkara ini sebenarnya boleh mencetuskan gangguan mood dan menjadikan seseorang terdedah kepada kegelisahan. Sebagai gantinya, anda boleh melakukan aktiviti hobi atau keseronokan semasa berada di rumah, seperti membaca buku, menonton filem, atau memasak.

4. Bijak Pilih Maklumat

Pandemik COVID-19 masih belum berakhir dan sebilangan media dan media sosial bersaing untuk melaporkannya. Baiklah, agar keadaan mental tidak terlalu terpengaruh, pastikan lebih bijak memilih maklumat, terutama yang berkaitan dengan virus korona. Hadkan waktu untuk menonton, membaca, atau mendengar berita mengenai wabak itu, sama ada dari televisyen, media cetak, atau media sosial, untuk mengelakkan kegelisahan yang berlebihan.

Baca juga: 5 Pergerakan Yoga untuk Mengatasi Kegelisahan Semasa Corona

Walaupun begitu, jangan mematikan diri sepenuhnya dan pastikan untuk mengemas kini maklumat secara berkala. Anda boleh membaca artikel terbaru mengenai Corona atau topik kesihatan lain melalui aplikasi . Di samping itu, anda juga boleh berbincang dengan doktor dan bertanya mengenai gejala penyakit yang muncul. Doktor boleh dihubungi melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. COVID-19 mengganggu perkhidmatan kesihatan mental di kebanyakan negara, tinjauan WHO.
CDC. Diakses pada tahun 2020. Urus Kegelisahan dan Tekanan.
Fikiran. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus dan Kesejahteraan Anda.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Mental dalam Masa Pandemik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found