Musim Banjir, Bolehkah Corona Menyebarkan Air?

, Jakarta - Banjir melanda beberapa kawasan di Indonesia. Di tengah wabah virus korona yang sedang berlangsung, timbul pertanyaan apakah virus tersebut dapat menular melalui air banjir. Perlu diingat, sejauh ini terdapat sejumlah penyakit yang mesti diperhatikan ketika musim banjir tiba.

Berita baiknya ialah sehingga kini tidak ada bukti bahawa virus korona dapat menular melalui air. Sejauh ini, diketahui bahawa penularan virus korona dapat terjadi ketika seseorang melakukan kontak dekat dengan orang yang dijangkiti, memegang benda yang tercemar dan kemudian menyentuh mata, mulut dan hidung mereka tanpa mencuci tangan sebelumnya, dan secara tidak sengaja menyedut percikan air liur. titisan ) dari orang yang mempunyai COVID-19.

Baca juga: Bukan sekadar Batuk, Virus Corona Juga Boleh Berjangkit Ketika Bercakap

Bukan Corona, Hati-Hati Ini Semasa Banjir

Hingga kini diketahui bahawa penghantaran COVID-19 tidak dapat terjadi melalui air, termasuk ketika banjir. Sebenarnya, virus korona dapat dijumpai di antara benda-benda yang tergenang atau di tengah banjir, tetapi virus tersebut tidak memiliki kemampuan untuk menjangkiti. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa kewaspadaan menjadi santai semasa banjir.

Adalah sangat penting untuk selalu melindungi diri anda dan orang-orang terdekat anda dari risiko penularan virus. Sekiranya boleh, selalu gunakan cara untuk mencegah penularan virus korona, seperti menjaga jarak, memakai topeng, dan mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir secara berkala. Sekiranya sukar untuk selalu mengakses air bersih, cubalah untuk tidak selalu menyentuh mata, hidung, atau mulut anda ketika anda belum mencuci tangan dan jangan menyentuh benda atau perkara yang anda tidak perlukan.

Baca juga: Penularan Virus Corona pada Haiwan, Ketahui Ini

Ia juga perlu untuk menjaga jarak dan mengelakkan hubungan fizikal dengan banyak orang. Walaupun kita berada dalam keadaan bencana, protokol kesihatan masih harus diterapkan. Memandangkan, virus korona masih menjadi pandemik dan penularan masih berlaku di seluruh dunia. Walaupun banjir atau bencana air tidak dapat menyebarkan virus korona, ada bahaya lain yang harus diperhatikan.

Semasa banjir, ada banyak risiko yang dapat terjadi, seperti lemas atau terbawa arus, kecederaan, penyakit. Ini kerana air banjir mungkin mengandungi bahan atau benda yang boleh membahayakan kesihatan tubuh. Selain itu, ada beberapa penyakit umum yang dapat muncul ketika banjir, seperti luka, jangkitan, ruam kulit, cirit-birit, dan tetanus.

Untuk mengurangkan risiko penularan penyakit di tengah-tengah bencana banjir, pastikan selalu mencuci tangan dengan sabun dan air bersih. Sekiranya sukar, anda boleh menggunakan tisu basah yang mengandungi alkohol. Sekiranya anda mengalami luka pada kulit anda akibat banjir atau air banjir, cubalah segera merawatnya dan dapatkan bantuan perubatan. Selain itu, pencegahan penyakit juga dapat dilakukan dengan mencuci pakaian yang tercemar dengan air banjir menggunakan detergen atau air panas sebelum digunakan kembali.

Terdapat juga maklumat bahawa penularan virus korona dapat terjadi melalui air di kolam renang. Ini juga tidak betul. Air tidak boleh menjadi media penyebaran COVID-19, tetapi berenang sebenarnya tidak digalakkan semasa pandemi. Di kolam renang awam, biasanya ada banyak orang dan kemungkinan melakukan hubungan rapat dengan orang sangat tinggi. Sekiranya terdapat orang yang dijangkiti virus korona di khalayak ramai, kemungkinan besar penularan akan berlaku.

Baca juga: Ditemui di Makanan Laut dari Indonesia, Corona dapat disebarkan melalui makanan?

Walaupun di tengah-tengah bencana banjir, menjaga kesihatan masih merupakan perkara penting yang harus dilakukan. Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Sampaikan simptom penyakit yang dialami Video / Panggilan suara atau Berbual dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Muat turun sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah COVID-19 (coronavirus) menyebar melalui makanan, air, permukaan dan haiwan peliharaan?
CDC. Diakses pada tahun 2021. Air Banjir Selepas Bencana atau Kecemasan.
WHO. Diakses pada 2021. Episod # 3 - COVID-19 Mitos Vs Science.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found