Waspada, pedih ulu hati boleh menjadi gejala serangan jantung

Jakarta - Pedih ulu hati, atau apa yang dikenal sebagai dispepsia adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan gangguan perut. Penyakit ini akan mencetuskan cara yang tidak selesa di perut tengah atas atau di sekitar solar plexus. Penyakit kronik ini umumnya tidak mengancam nyawa, tetapi boleh mempengaruhi kualiti hidup penghidapnya.

Selain rasa tidak selesa di perut, pedih ulu hati akan dicirikan oleh kembung perut, mual, sensasi terbakar di lubang perut, dan rasa kenyang awal. Penyakit perut adalah perkara biasa pada mereka yang tidak makan tepat pada waktunya. Namun, tahukah anda bahawa pedih ulu hati bukan sahaja merupakan tanda senak? Nampaknya, penyakit ini boleh menjadi salah satu gejala serangan jantung, anda tahu. Perbincangan penuh ada di bawah!

Baca juga: Aneurisma Boleh Menyebabkan Serangan Jantung, Inilah Sebabnya

Heartburn dan Heart Attack, Apa Hubungan Antara Kedua?

Sebelum mengetahui kaitan antara pedih ulu hati dan serangan jantung, anda harus terlebih dahulu mendengar apa itu serangan jantung. Penyakit ini berlaku kerana penyumbatan arteri koronari, yang merupakan saluran yang membawa darah ke jantung. Sekiranya saluran darah ini terganggu, aliran darah ke jantung akan berhenti.

Sekiranya keadaan ini dibiarkan, kematian sel otot jantung akan berlaku. Nah, keadaan ini dikenali sebagai penyakit jantung. Salah satu gejala serangan jantung yang paling biasa adalah sakit di bahagian kiri dada. Rasanya objek berat telah tiba. Kesakitan boleh memancar ke leher, rahang, lengan, atau punggung atas. Secara amnya, kesakitan ini akan menjadi lebih baik ketika anda sedang berehat.

Bukan hanya itu, gejala serangan jantung juga dapat ditandai dengan gejala lain, seperti masalah pencernaan. Beberapa masalah pencernaan yang merupakan gejala serangan jantung adalah pedih ulu hati, pedih ulu hati , loya, dan pedih ulu hati. Berikut adalah beberapa gejala biasa yang lain:

  • Sukar bernafas;
  • Peluh sejuk;
  • Badan terasa lemah;
  • Pening;
  • Pengsan.

Sejumlah gejala gangguan pencernaan sering disertai dengan gejala tambahan, seperti muntah. Serangan jantung yang disifatkan oleh pedih ulu hati lebih cenderung menyerang wanita daripada lelaki kerana perubahan hormon atau gaya hidup yang tidak sihat yang mereka jalani.

Baca juga: Harus Tahu, 10 Tanda-Tanda Awal Serangan Jantung

Perbezaan Antara Pedih ulu hati, Gangguan Pencernaan dan Serangan Jantung

Pedih ulu hati kerana gangguan pencernaan akan dicirikan oleh gejala berikut:

  • Kesakitan yang timbul selepas makan akan bertambah teruk ketika berbaring.
  • Rasa sakitnya berkurang setelah mengambil ubat penghilang ulser.
  • Kesakitan disertai dengan sesak nafas atau peluh sejuk.
  • Perut terasa kenyang walaupun hanya makan sedikit.
  • Gas yang sering meletup atau mengalir.

Walau bagaimanapun, bisul yang disebabkan oleh gejala serangan jantung dan pencernaan sukar dibezakan secara langsung. Ketahui gejala yang disebutkan dan atasi dengan langkah yang betul, ya.

Baca juga: Sakit Dada Sisi Kanan Tanda Awal Serangan Jantung, Benarkah?

Ulser adalah penyakit kronik jangka panjang. Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung dan tidak mempunyai sejarah pedih ulu hati tiba-tiba mengalaminya, sila periksa diri anda di hospital terdekat, ya. Diperlukan sejumlah pemeriksaan untuk menentukan langkah rawatan yang tepat bagi penghidapnya.

Rujukan:
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Pedih ulu hati vs. serangan jantung.
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Pedih ulu hati atau serangan jantung: Bila perlu risau.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah serangan jantung atau pedih ulu hati?