Berhati-hatilah dengan Gejala Penyakit Osgood Schlatter

Jakarta - Penyakit Osgood-Schlatter adalah keadaan yang menyebabkan rasa sakit dan bengkak di bawah sendi lutut, di mana tendon patellar melekat di bahagian atas tulang shinbib (tibia), tempat yang disebut tuberosity tibial. Mungkin juga terdapat keradangan tendon patela, yang mengalir di atas lutut.

Penyakit Osgood-Schlatter paling sering dijumpai pada atlet muda yang bermain sukan yang memerlukan banyak melompat dan / atau berlari. Penyakit Osgood-Schlatter disebabkan oleh kerengsaan pada plat pertumbuhan tulang.

Tulang tidak tumbuh di tengah, tetapi di hujung berhampiran sendi, di kawasan yang disebut plat pertumbuhan. Semasa kanak-kanak masih tumbuh, kawasan pertumbuhan ini diperbuat daripada tulang rawan bukan tulang. Tulang rawan tidak pernah sekuat tulang, sehingga tahap tekanan yang tinggi dapat menyebabkan plat pertumbuhan mula sakit dan membengkak.

Baca juga: Inilah Sebabnya Remaja Lelaki Dapatkan Osgood-Schlatter

Tendon dari lutut (patella) melekat pada plat pertumbuhan di bahagian depan tulang kaki (tibia). Otot paha (quadriceps) melekat pada patella, dan ketika mereka menarik patela, ini menyebabkan ketegangan pada tendon patellar.

Tendon patellar kemudian menarik tibia, di kawasan plat pertumbuhan. Sebarang pergerakan yang menyebabkan pemanjangan kaki berulang boleh menyebabkan rasa sakit pada titik di mana tendon patellar melekat di bahagian atas tibia.

Kegiatan yang memberi tekanan pada lutut, terutamanya berjongkok, membongkok, atau berlari menanjak (atau stadium) menyebabkan tisu di sekitar plat pertumbuhan sakit dan membengkak. Ia juga menyakitkan untuk memukul atau memukul kawasan tender. Melutut boleh menjadi sangat menyakitkan.

Pengendalian dan Rawatan yang betul

Penyakit Osgood-Schlatter biasanya hilang dengan masa dan rehat. Aktiviti sukan yang memerlukan larian, melompat atau lenturan lutut dalam harus dibatasi sehingga kelembutan dan pembengkakan mereda.

PAD lutut boleh digunakan oleh atlet yang menyertai sukan di mana lutut mungkin bersentuhan dengan permukaan permainan atau pemain lain. Beberapa atlet mendapati memakai tali tendon patellar di bawah tempurung lutut dapat membantu mengurangkan tarikan pada tuberkel tibial.

Baca juga: Penyakit Osgood-Schlatter, Salah Satu Penyakit Unik yang Perlu Anda Ketahui

Pek ais selepas aktiviti bermanfaat, dan ais boleh digunakan dua hingga tiga kali sehari, 20 hingga 30 minit pada satu masa, jika perlu. Masa yang tepat untuk kembali ke sukan adalah berdasarkan toleransi kesakitan atlet. Seorang atlet tidak akan "merosakkan" lututnya dengan bermain dengan kesakitan.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan senaman regangan untuk meningkatkan kelenturan di bahagian depan dan belakang paha anda (otot paha dan hamstring). Ini dapat dicapai sama ada melalui latihan di rumah atau terapi fizikal formal.

Dadah, seperti asetaminofen (Tylenol) atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) seperti ibuprofen (Aleve dan Advil) boleh digunakan untuk membantu mengawal kesakitan. Sekiranya orang itu memerlukan beberapa dos ubat setiap hari dan rasa sakit itu mempengaruhi aktiviti harian mereka, harus ada perbincangan mengenai berehat dari latihan.

Dalam hampir setiap kes, pembedahan tidak diperlukan. Ini kerana plat pertumbuhan tulang rawan akhirnya menghentikan pertumbuhannya dan dipenuhi tulang ketika anak berhenti tumbuh.

Baca juga: Membuat Sakit Lutut, Ketahui Fakta Sindrom Nyeri Patellofemoral

Tulang lebih kuat daripada tulang rawan dan kurang terdedah kepada kerengsaan. Rasa sakit dan bengkak hilang kerana tidak ada pucuk pertumbuhan baru yang menyakitkan. Kesakitan yang berkaitan dengan penyakit Osgood-Schlatter hampir selalu berakhir apabila seorang remaja berhenti tumbuh.

Dalam kes yang jarang berlaku, kesakitan berterusan setelah tulang berhenti tumbuh. Pembedahan disarankan hanya jika terdapat serpihan tulang yang tidak sembuh. Pembedahan tidak pernah dilakukan pada atlet yang sedang tumbuh, kerana plat pertumbuhannya boleh rosak. Sekiranya kesakitan dan pembengkakan berterusan walaupun menjalani rawatan, atlet harus diperiksa oleh doktor secara berkala. Sekiranya bengkak terus meningkat, pesakit harus dinilai semula.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gejala penyakit Osgood Schlatter, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found