Termasuk Berbahaya, Inilah Cara Mendiagnosis Meningitis

Jakarta - Memerhatikan kesihatan badan adalah wajib. Sebabnya, terdapat beberapa jenis penyakit yang agak jarang berlaku yang boleh menyerang tubuh, salah satunya adalah meningitis. Jangkitan yang jarang berlaku ini menyerang selaput meninges yang berfungsi sebagai lapisan otak dan saraf tunjang.

Terdapat banyak penyebab meningitis, seperti bakteria, virus, dan kulat. Meningitis yang berlaku disebabkan oleh bakteria boleh mengancam nyawa dan menular sekiranya terdapat hubungan langsung. Walaupun meningitis virus cenderung pulih tanpa memerlukan rawatan, meningitis jamur agak jarang terjadi, kerana cenderung terjadi pada orang dengan sistem imun yang lemah.

Mengakui Pemeriksaan Perubatan untuk Diagnosis Meningitis

Sebenarnya, beberapa jenis meningitis tidak berjangkit, seperti meningitis kulat, parasit, dan tidak berjangkit. Walau bagaimanapun, meningitis virus ditularkan melalui kontak langsung, seperti meningitis bakteria.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penularan meningitis yang mesti anda ketahui

WebMD menyatakan, gejala meningitis dapat berkembang dalam beberapa jam atau beberapa hari. Gejala boleh merangkumi kekeliruan, demam, sakit kepala, mati rasa di wajah anda, kepekaan terhadap cahaya, dan leher yang kaku, jadi anda tidak boleh menurunkan dagu ke dada.

Anda harus menyedari gejala ini, kerana boleh terjadi pada bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Demam dan sakit kepala adalah gejala banyak penyakit, jadi anda tidak boleh mengabaikannya. Sekiranya anda merasa demam dan sakit kepala yang tidak sembuh, segera pergi ke hospital terdekat. Anda boleh membuat janji temu terlebih dahulu dengan aplikasi , jadi tidak perlu menunggu sebentar di hospital.

Baca juga: Vaksin dan Gaya Hidup Sihat, Kunci untuk Pencegahan Meningitis

Semasa menjalankan pemeriksaan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, doktor akan melihat sejarah perubatan, memeriksa keadaan fizikal, dan serangkaian ujian diagnostik tertentu. Semasa pemeriksaan, doktor juga akan memeriksa tanda-tanda jangkitan di sekitar kepala, telinga, tekak, dan kulit di sepanjang tulang belakang.

Beberapa ujian boleh dilakukan untuk mengesahkan diagnosis meningitis Klinik Mayo , itu dia:

  • budaya darah. Doktor mengambil sampel darah untuk melihat apakah terdapat pertumbuhan bakteria.

  • Pengimejan. Imbasan CT atau MRI kepala dapat menunjukkan jika ada petunjuk pembengkakan atau keradangan. X-ray atau imbasan CT pada dada atau sinus juga dapat menunjukkan adanya jangkitan pada bahagian lain badan yang mungkin berkaitan dengan meningitis.

  • Tusukan lumbar. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mendapatkan diagnosis meningitis yang lebih tepat, iaitu dengan mengumpulkan cecair serebrospinal. Pada orang dengan meningitis, cecair ini sering menunjukkan kadar gula rendah bersamaan dengan peningkatan jumlah sel darah putih dan protein.

Selain itu, analisis cecair serebrospinal juga membantu doktor mengenal pasti bakteria penyebab meningitis. Sekiranya disyaki virus, ujian DNA mungkin dilakukan.

Baca juga: Bolehkah Mencium Menyebabkan Meningitis?

Komplikasi dan Pencegahan Meningitis

Dipetik dari halaman Garis Kesihatan Terdapat beberapa komplikasi yang mungkin berlaku jika meningitis tidak segera dirawat, seperti sawan, kehilangan pendengaran, kehilangan penglihatan, gangguan ingatan, artritis, sakit kepala migrain, kerusakan otak, hidrosefalus, dan empyema subdural, suatu keadaan di mana cairan menumpuk di otak dan tengkorak.

Atas sebab ini, anda mesti mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan meningitis. Membiasakan diri dengan gaya hidup yang sihat, terutama tidak merokok, menghindari tidur lambat, dan kontak dengan orang sakit adalah cara mudah untuk mengelakkan meningitis. Jangan lupa untuk memvaksinasi diri dan sentiasa menjaga kebersihan diri dan persekitaran.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Meningitis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Anda Mahu Ketahui Mengenai Meningitis?
WebMD. Diakses pada 2020. Apa itu Meningitis?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found