Inilah sebab mengapa remaja lelaki mendapat Penyakit Osgood Schlatter

, Jakarta - Penyakit Osgood Schlatter akan menunjukkan gejala yang biasanya muncul selepas bersenam atau trauma yang disebabkan oleh senaman. Penyakit ini tidak menyebabkan kerosakan kekal pada organ badan. Penghidapnya akan pulih sepenuhnya dan pulih seperti biasa. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada remaja lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Kenapa?

Baca juga: LAKUKAN HARGA untuk Mengatasi Penyakit Osgood Schlatter

Penyakit Osgood Schlatter, Apa Itu?

Penyakit Osgood Schlatter mempunyai nama lain, iaitu penyakit tulang tuberosity tibial depan yang merupakan keadaan yang boleh menyebabkan sakit di sekitar sendi lutut. Kesakitan ini biasanya dirasakan pada tulang yang menonjol di bahagian bawah tempurung lutut.

Ini adalah gejala yang muncul pada orang yang menghidap Penyakit Osgood Schlatter

Gejala penyakit ini akan muncul secara tiba-tiba ketika seseorang berlari, melompat, atau melakukan aktiviti lain yang memerlukan kekuatan lutut. Gejala lain termasuk:

  • Sakit lutut pada tuberkel tibial.

  • Bengkak tuberkel tibial.

  • Otot terasa kaku dengan kesakitan ketika berjongkok.

  • Otot di bahagian depan dan belakang paha terasa sesak dan kaku ketika berjongkok.

Kesakitan dan kekakuan akan bertambah teruk apabila seseorang melakukan aktiviti berat yang memerlukan kekuatan otot lutut. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan bertambah baik ketika berehat. Keterukan gejala dalam penyakit osgood schlatter juga bergantung pada setiap individu. Gejala boleh hilang sendiri apabila pertumbuhan remaja selesai.

Sebilangan orang biasanya hanya merasa sakit ringan semasa melakukan aktiviti tertentu. Walaupun orang lain mungkin mengalami kesakitan yang akan dirasakan secara berterusan, keadaan ini tentu menyukarkan penghidap untuk melakukan aktiviti fizikal dan menyebabkan ketidakselesaan yang dapat berlangsung selama beberapa minggu, bahkan bertahun-tahun.

Baca juga: 4 Faktor Risiko Meningkatkan Penyakit Osgood Schlatter

Inilah sebab mengapa remaja lelaki mendapat Penyakit Osgood Schlatter

Penyakit ini disebabkan oleh terlalu banyak otot-otot salah satu paha. Pergerakan sukan tertentu boleh menyebabkan otot ini menguncup dan menarik tendon yang melekatkan lutut ke tibia. Penarikan berterusan boleh menyebabkan kecederaan. Dalam kes lain, keadaan ini boleh disebabkan oleh pertumbuhan tulang baru di kawasan yang cedera.

Jantina adalah faktor risiko bagi penghidap penyakit ini penyakit osgood schlatter . Lelaki cenderung lebih mudah menghadapi masalah kesihatan penyakit osgood schlatter , kerana mereka biasanya lebih aktif dalam aktiviti sukan. Dan biasanya sukan yang melibatkan melompat, berlari, dan perubahan gerakan yang cepat akan mencetuskan penyakit ini.

Untuk itu, ibu boleh melakukan cara-cara di bawah ini untuk menolong anak mereka dengan: penyakit osgood schlatter di rumah. Beberapa cara yang disyorkan, antara lain:

  • Sekiranya anak gemuk, ibu harus membantunya menurunkan berat badan.

  • Peringatkan anak untuk tidak melakukan banyak aktiviti yang bergantung pada kekuatan lutut.

  • Sekiranya anak merasa sakit yang tidak tertanggung, ibu harus memberi ubat penahan sakit. Jangan lupa, ubat mesti diambil mengikut nasihat doktor, ya!

Baca juga: Penyakit Osgood-Schlatter, Salah Satu Penyakit Unik yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya ada perkara yang ingin anda tanyakan o penyakit schlatter dan langkah apa yang harus anda ambil, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi ini, ibu dapat berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya ada yang tidak kena dengan kesihatan si kecil, doktor akan segera memberi ubat untuk si kecil. Tidak perlu meninggalkan rumah atau beratur untuk mendapatkan ubat di farmasi, pesanan ibu anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found