Ini adalah kesan negatif untuk menahan rasa lapar untuk kesihatan

Jakarta - Mempunyai aktiviti yang sibuk cenderung membuat orang tidak pandai menguruskan waktu makan dan lebih kerap melewatkannya untuk menyelesaikan pekerjaan. Menyiapkan kerja mengikut tarikh akhir atau bahkan sebelum tarikh akhir memang boleh memberi anda lebih banyak masa untuk menyelesaikan perkara lain. Namun, jangan biarkan ini membuat anda lupa makan, bahkan sehingga menahan lapar atau merasa lapar kemudian.

Sebabnya, menahan lapar atau membiarkan perut anda kosong untuk waktu yang lama, walaupun terlalu lama, tidak pernah memberi kesan yang baik terhadap kesihatan tubuh anda. Di sebalik rasa lapar yang anda rasakan, terdapat banyak risiko kesihatan yang juga perlu anda perhatikan.

Kesan Negatif Menahan Lapar

Masih banyak orang yang memandang rendah kelaparan dengan menunda atau bahkan melewatkan makan. Sebenarnya, rasa lapar adalah isyarat yang diberikan oleh badan untuk memberitahu anda bahawa tubuh memerlukan pengambilan nutrien, sehingga ia masih dapat berfungsi dengan optimum dalam menghadapi aktiviti sibuk anda. Lalu, apa kesannya jika seseorang terlalu kerap lapar?

  • Mengalami kekurangan zat makanan

Kesan paling jelas yang mungkin anda rasakan ialah badan anda mengalami kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan. Ini bukan sahaja menjadikan badan kelihatan kurus, tetapi juga mencetuskan sejumlah masalah kesihatan yang lain. Salah satunya adalah anemia kerana kekurangan pengambilan zat besi dan masalah imun kerana kekurangan vitamin C.

Baca juga: Mudah Lapar? Kenali 6 Tanda Kekurangan Protein

  • Risiko Penyakit Kronik

Menurut USDA, ada kaitan antara kelaparan dan masalah kesihatan kronik, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan diabetes. Sebenarnya, keadaan ini boleh bertambah buruk kerana selalu seimbang dengan gaya hidup tidak sihat yang lain, seperti pengambilan kafein yang berlebihan dan cenderung memilih makanan segera kerana ia dimakan lebih cepat. Belum lagi kebiasaan berjaga malam dan memakan makanan atau minuman manis.

  • Masalah Metabolisme

Selain kekurangan zat makanan dan rentan terhadap masalah kesihatan kronik, menahan lapar juga memberi kesan kepada masalah metabolik. Keadaan ini berlaku kerana anda mempunyai waktu makan yang tidak teratur yang akan memberi kesan pada irama sirkadian anda. Akhirnya, anda menghadapi risiko kenaikan berat badan, masalah imun, dan masalah kesihatan yang lain.

  • Masalah Kesihatan Mental

Kelaparan yang berterusan boleh membuat anda merasa tertekan. Ini boleh membuat anda mengalami kemurungan, kegelisahan, dan juga PTSD. Bukan itu sahaja, anda juga akan menjadi orang yang lebih beremosi, mudah marah, dan mempunyai mood yang cenderung mudah berubah.

Baca juga: Inilah Cara Mengurangkan Bahagian Makan Tanpa Kelaparan

  • Keletihan Badan Dengan Mudah

Lapar adalah mekanisme semula jadi yang dilepaskan oleh tubuh sebagai tanda bahawa tubuh memerlukan tenaga untuk terus aktif. Maksudnya, menahan lapar akan menjadikan tubuh tidak mendapat tenaga yang diperlukan, jadi anda akan mudah letih, sukar untuk berkonsentrasi, dan bahkan tidak lagi dapat melakukan aktiviti.

Bukan hanya makanan, air juga penting untuk menyokong kesihatan badan. Sekiranya anda selalu lapar dan dahaga, anda pasti akan mengalami dehidrasi. Keadaan ini akan memberi kesan buruk kepada kesihatan anda, kerana boleh menyebabkan sakit kepala, pingsan, penurunan degupan jantung, gangguan elektrolit, serangan jantung, dan bahkan kerosakan atau kegagalan organ.

Mereka yang mengalami kelaparan kerana kelaparan terlalu kerap tidak dapat segera makan makanan dalam jumlah yang normal. Tubuh mesti bermula semula dengan irama yang agak perlahan untuk mengelakkan kesan lain yang boleh berlaku pada jantung, neurofisiologi, dan pembengkakan tisu badan.

Baca juga: Tanpa Makan, Minum, atau Tidur, Yang Menyebabkan Lebih Banyak Kematian?

Anda juga memerlukan nasihat pakar pemakanan sekiranya anda mengalami rasa lapar yang teruk. Oleh itu, elakkan menahan lapar terlalu lama. Tanya bagaimana kesan lain secara langsung kepada pakar pemakanan melalui aplikasi , kerana soal jawab dengan doktor sekarang lebih mudah.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Berapa lama anda boleh hidup tanpa makanan?
Memberi makan kepada Amerika. Diakses pada tahun 2020. 3 Kesan Kelaparan pada Tubuh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found