Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Konjungtivitis Alergi

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami mata kemerahan disertai gatal? Ketahuilah keadaan ini, mungkin anda mengalami konjungtivitis alergi. Keadaan ini berlaku apabila terdapat keradangan mata kerana reaksi alergi terhadap bahan yang merupakan alergen pada mata.

Baca juga: Mata Merah, Adakah Perlu Dirawat?

Pada kelopak mata dan penutup bola mata adalah selaput yang dikenali sebagai konjunktiva. Bahagian ini sebenarnya sangat mudah terkena kerengsaan yang disebabkan oleh alergen atau alergen. Walaupun keadaannya agak biasa, tidak ada salahnya mengetahui beberapa rawatan perubatan yang boleh dilakukan, sehingga konjungtivitis alergi yang anda alami dapat dirawat dengan tepat.

Kenali Punca Konjungtivitis Alergi

Alergi boleh berlaku apabila sistem imun bertindak balas terhadap alergen atau bahan asing yang sebenarnya tidak berbahaya. Konjungtivitis alergi boleh berlaku apabila alergen terkena mata menyebabkan sel mata melepaskan histamin untuk melawan alergen.

Reaksi ini menyebabkan saluran darah kecil di mata melebar, jadi orang yang mengalami konjungtivitis alergi mungkin mengalami gejala yang berkaitan dengan keadaan ini. Tidak ada yang salah dengan mengetahui beberapa pencetus yang boleh menyebabkan konjungtivitis alergi, seperti:

  1. Serbuk sari dari pokok, rumput, dan bunga;
  2. Habuk;
  3. rambut haiwan kesayangan;
  4. Lumut;
  5. Acuan;
  6. Asap rokok;
  7. Pencemaran udara.

Kadang kala, mata boleh bertindak balas terhadap alergen tanpa terdedah secara langsung. Makan jenis makanan tertentu, mengalami gigitan serangga, hingga sengatan serangga adalah perkara lain yang boleh menyebabkan konjungtivitis alergi. Di samping itu, mempunyai kedua ibu bapa dengan konjungtivitis alergi meningkatkan risiko anak menghidap penyakit tersebut.

Baca juga: 3 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Konjungtivitis

Rawatan Konjungtivitis Alergi

Ketahui gejala konjungtivitis alergi yang anda alami. Gejala biasa konjungtivitis alergi termasuk mata merah, bengkak, dan mata yang sangat gatal. Tidak hanya itu, mata juga akan menyengat dan panas, mengakibatkan mata berair yang berterusan.

Segera tanyakan kepada doktor mengenai keadaan kesihatan mata dengan segera supaya anda boleh meminta doktor melakukan rawatan pertama agar gejala dapat bertambah baik. Tidak ada salahnya untuk mengunjungi hospital terdekat dan diperiksa apabila gejala konjungtivitis alergi yang anda alami disertai dengan hidung berair, sakit kepala, sakit tekak, dan batuk.

Konjungtivitis alergi masih agak ringan, anda boleh melakukan rawatan di rumah sehingga gejala yang dialami dapat bertambah baik. Anda boleh menjaga kebersihan kawasan mata dan jangan lupa membersihkan rumah dengan kerap untuk mengelakkan pelbagai habuk dan kotoran.

Sekiranya mata anda gatal, elakkan menggaru mata anda. Anda boleh memampatkan mata dengan kompres sejuk untuk mengatasi bengkak dan gatal yang anda alami. Sekiranya ubat-ubatan sendiri tidak dapat merawat keadaan mata anda, anda boleh mengambil ubat menggunakan ubat-ubatan yang disyorkan oleh doktor anda, seperti menggunakan titisan mata untuk antihistamin, dekongestan, kortikosteroid, dan suntikan alergen.

Baca juga: Mata Merah, Jangan biarkan ia berlama-lama!

Elakkan konjungtivitis alergi dengan mengelakkan pencetus. Anda boleh membersihkan rumah, tilam, dan bantal secara berkala untuk mengelakkan terkena habuk. Di samping itu, elakkan kawasan perkebunan yang mempunyai banyak pokok dan tanaman. Bukan itu sahaja, anda juga harus menjaga kebersihan haiwan kesayangan dan kandang mereka agar bulu mereka tidak menjadi penyebab konjungtivitis alergi.

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Diagnosis dan Rawatan Alergi Mata.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Konjungtivitis alergi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah itu Konjungtivitis Alergi?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found