3 Cara Mengatasi Masalah Payudara Kendur

Jakarta - Tanpa menyedarinya, ada beberapa kebiasaan yang dilakukan wanita dalam aktiviti seharian yang boleh membuat payudara mereka kendur. Sekiranya anda memilikinya, sudah tentu ia akan mengganggu penampilan anda sehingga menurunkan keyakinan diri. Terutama ketika anda memakai pakaian langsing sesuai yang memperlihatkan lekukan badan sehingga tidak kelihatan sempurna.

Jadi, untuk itu, anda harus mengelakkan beberapa tabiat yang boleh membuat payudara anda kendur, seperti menggunakan ukuran bra yang salah, merokok, minum lebih sedikit air, tidak menggunakan pelindung matahari serta diet yang tidak teratur.

Sekiranya anda memakai coli dengan ukuran yang lebih kecil atau lebih besar, ini boleh membuatkan payudara anda kendur. Ukuran yang salah tidak menyokong bentuk payudara dengan betul, yang menjadikannya tidak selesa dan mempengaruhi bentuknya. Pengaruh rokok, diketahui mengandungi zat yang dapat mengurangkan keanjalan payudara sehingga kebiasaan ini harus dielakkan.

Tidak minum air yang mencukupi boleh menjadikan kulit anda kasar dan kering. Sudah tentu ini tidak hanya berlaku pada kulit wajah tetapi juga pada seluruh bahagian badan, termasuk payudara. Begitu juga dengan pelindung matahari, bukan sahaja melindungi kulit yang terdedah. Sekiranya anda sering memakai baju tanpa lengan, maka gunakan pelindung SPF pada payudara anda.

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan dengan berdiet, anda harus konsisten dengan diet yang anda pilih. Diet yang enggan membuat kenaikan berat badan secara tidak teratur menjadikan lemak pada payudara terjejas. Oleh itu, jika anda ingin berdiet, ia harus disertai dengan senaman agar badan tetap kencang.

Sekiranya anda telah membetulkan tabiat harian yang boleh membuat payudara anda kendur, sekarang adalah masa untuk anda mengatasi masalah payudara kendur dengan bersenam. Terdapat tiga jenis senaman yang boleh anda lakukan dengan mudah. Tidak perlu pergi ke pusat kecergasan, anda boleh melakukannya di rumah setiap pagi atau sebelum tidur walaupun pada hujung minggu sambil bersantai dan menikmati masa lapang. Ayuh, periksa 3 cara untuk mengatasi masalah payudara kendur berikut:

1. Push-up

Pergerakan tolak naik dapat membantu mengetatkan otot di sekitar tangan dan otot dada juga. Sekiranya anda kerap melakukan latihan jenis ini, payudara anda secara automatik akan mengencang dan naik. Anda mesti melakukan gerakan menaik ini sekurang-kurangnya 10 kali sehari.

Lakukan push-up dengan betul, menjaga kaki anda bersama-sama dan tangan anda lebih lebar daripada sepanjang bahu. Badan membentuk garis lurus dari kepala hingga kaki, kemudian turunkan bahu ke bawah sehingga dada anda hampir menyentuh lantai. Pastikan lengan anda membentuk sudut 45 darjah, okey?

2. Mengangkat Berat

Bukan hanya untuk lelaki, mengangkat berat juga boleh memberi kesan pada bentuk badan wanita. Sekarang untuk mengencangkan payudara yang kendur, anda harus melatih otot-otot dada dengan berlatih mengangkat beban.

Bergerak dumbbell terbang dengan menaikkan berat badan pada kedudukan terlentang. Pergerakan ini adalah cara terpantas untuk mengetatkan otot dada. Untuk melakukan gerakan ini, angkat tangan anda terlebih dahulu lurus ke atas pada sudut 90 darjah dan tahan selama beberapa saat. Kemudian turunkan tangan anda ke sisi dan ulangi pergerakan tangan anda sehingga 90 darjah. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, lakukan latihan ini selama 15 minit.

3. Berenang

Semasa menghabiskan hujung minggu, berenang adalah sukan yang tepat bagi anda yang ingin mengatasi masalah payudara kendur. Luangkan 30 minit untuk berenang sehingga payudara kembali tegang. Berenang menjadikan semua anggota badan bergerak secara keseluruhan sehingga membantu membakar lemak dan menguatkan otot di dada.

Perhatikan keadaan kesihatan anda sebelum bersukan. Bercakap dengan doktor anda jika anda merasa tidak sihat atau sesuatu yang berbeza dengan keadaan badan anda. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan pakar pilihan anda melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan . Ayuh, muat turunsekarang melalui App Store dan Google Play.