Cara Merawat Sakit Tenggorokan pada Orang dengan HIV

, Jakarta - Dari banyak penyakit yang berkaitan dengan sistem imun, HIV adalah salah satu yang paling ditakuti. Virus kekurangan imun manusia atau HIV adalah virus yang boleh merosakkan sistem ketahanan badan. Virus ini dapat memusnahkan sel CD4 (sel T), sejenis sel darah putih yang berperanan penting dalam sistem imun.

Seseorang yang dijangkiti virus ini boleh mengalami pelbagai aduan dan komplikasi jika tidak dirawat dengan baik. Gejala HIV yang dialami oleh penghidapnya adalah pelbagai jenis, salah satunya adalah sakit tekak atau sakit tekak. Keadaan ini dapat dialami ketika jangkitan pada tahap awal atau dari waktu ke waktu ketika pesakit telah dijangkiti virus HIV.

Persoalannya ialah, bagaimana mengatasi sakit tekak pada orang dengan HIV?

Baca juga:Mudah Berjangkit, 5 Ini Menyebabkan Sakit Tekak

Sakit Tekak pada Orang dengan HIV

Seseorang yang dijangkiti HIV secara akut, biasanya akan mengalami gejala seperti selesema atau jangkitan virus lain. Salah satunya adalah sariawan dan sakit tekak.

Kedua-duanya adalah gejala yang agak biasa pada orang dengan HIV akut. Sakit atau sakit tekak mirip dengan mononukleosis berjangkit (demam kelenjar akibat jangkitan yang disebabkan oleh virus Epstein-Barr).

Jadi, bagaimana mengatasi sakit tekak pada orang yang menghidap HIV? Sakit tekak atau sakit tekak yang dialami oleh penghidap HIV. boleh dirawat dengan rawatan di rumah untuk sakit tekak yang biasa, seperti:

  • Minum cecair yang menenangkan tekak. Contohnya, cecair suam seperti teh lemon dengan madu, atau cecair sejuk, seperti air ais.
  • Berkumur beberapa kali sehari dengan air garam suam (1/2 sudu teh atau 3 gram garam dalam satu cawan atau 240 mililiter air). Kanak-kanak tidak digalakkan mencubanya.
  • Makan makanan sejuk atau lembut.
  • Minum banyak air.
  • Elakkan merokok atau tempat merokok.
  • Sedut pada ketulan ais, gula-gula ais, tetapi jangan berikan apa-apa kepada anak kecil kerana ada risiko tersedak.
  • Dapatkan rehat yang banyak.
  • Gunakan vaporizer (vaporizer) atau pelembap kabus sejuk untuk melembapkan udara dan melegakan sakit tekak yang kering.

Namun, ingatlah, dalam beberapa kes HIV atau AIDS dapat memperburuk sakit tekak. Kedua-duanya boleh mengalami jangkitan tekak yang teruk dengan komplikasi serius. Oleh itu, berjumpa doktor dengan segera sekiranya sakit tekak atau sakit tekak tidak bertambah baik.

Dalam beberapa kes, terapi antibiotik mungkin berlaku untuk merawat sakit tekak yang teruk pada orang dengan HIV. Walau bagaimanapun, terapi antibiotik yang terlalu agresif juga berpotensi menyebabkan jangkitan yis dan sariawan, yang menyebabkan dehidrasi dan penurunan berat badan yang melampau.

Baca juga: Sakit Tekak Selepas Makan Pedas, Apa yang Menyebabkannya?

Ringkasnya, penghidap HIV yang mengalami sakit tekak atau sakit tekak dan tidak sembuh, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Petua Mudah untuk Mencegah HIV

Sehingga kini sekurang-kurangnya virus HIV telah membunuh hampir 33 juta nyawa. Cukup membimbangkan, bukan? Walaupun penyakit ini dianggap mematikan, HIV sebenarnya dapat dicegah dengan berbagai usaha, seperti:

1. Ujian HIV rutin

Ujian HIV harus dilakukan oleh setiap individu, terutama mereka yang berusia 13-64 tahun (aktif secara seksual, pekerja perubatan, atau orang yang terdedah kepada jangkitan), sebagai bagian dari pemeriksaan kesihatan rutin.

2. Elakkan Menggunakan Dadah

Elakkan menggunakan dadah, apalagi berkongsi jarum dengan orang lain.

3. Elakkan Sentuhan dengan Darah

Sekiranya boleh, pakai pakaian pelindung, topeng, dan kacamata ketika merawat orang yang cedera.

4. Jangan Menjadi Penderma Sekiranya Positif

Sekiranya seseorang diuji positif HIV, maka dia tidak dibenarkan menderma darah, plasma, organ, atau sperma.

5. Wanita Hamil Berbincang dengan Doktor

Wanita hamil dengan HIV harus berbincang dengan doktor mereka mengenai risiko terhadap janin mereka. Mereka harus membincangkan kaedah untuk mencegah bayi mereka dijangkiti, seperti mengambil ubat antiretroviral semasa kehamilan.

6. Amalkan Seks Selamat

Mengamalkan amalan seks yang selamat, seperti menggunakan kondom lateks, untuk mencegah penyebaran HIV, dan mengelakkan daripada mempunyai banyak pasangan seks.

Baca juga: Jangan keliru, ketahui perbezaan antara HIV dan AIDS

Itulah beberapa cara untuk mengatasi sakit tekak pada penderita HIV, dan juga bagaimana untuk mencegah dijangkiti virus. Bagi anda yang mengalami sakit tekak atau sakit tekak atau aduan lain, anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - PubMed. Diakses pada tahun 2021. Kerongkong petang yang teruk pada pesakit dengan AIDS
Medscape. Diakses pada tahun 2021. Apakah tanda dan gejala faringitis virus (kerongkong petang) yang disebabkan oleh HIV?
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Faringitis - sakit tekak
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2020. Sore tekak
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. HIV / AIDS.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found