Petua yang Betul untuk Meletakkan Tali Anjing

, Jakarta - Tidak hanya senang bermain dengan bola atau mainan yang anda sediakan di rumah, anjing peliharaan juga akan sangat teruja apabila diajak berjalan-jalan. Dengan membawa anjing peliharaan anda berjalan-jalan, anda juga boleh bersenam pada masa yang sama.

Perkara penting yang perlu anda lakukan ketika anda ingin membawa anjing peliharaan anda berjalan-jalan adalah meletakkan tali leher di lehernya. Ini untuk mengelakkan anjing peliharaan berjalan di mana-mana dan tetap dekat dengan anda.

Walau bagaimanapun, memikat anjing kadang-kadang boleh menjadi dramatik kerana haiwan itu tidak akan digantung. Tidak keras kepala, anjing mungkin menolak kerana beberapa sebab, salah satunya adalah cara anda memakai tali leher menjadikan mereka tidak selesa. Jadi, apakah cara yang tepat untuk memakai anjing? Lihat penjelasannya di sini.

Baca juga: Lakukan Petua Ini Semasa Bersenam Dengan Anjing

Petua Memilih Tali untuk Anjing

Sebelum mula melatih anjing peliharaan anda untuk memakai tali leher, pertama-tama pastikan bahawa anda telah memilih tali yang membuat anda dan anjing anda merasa selesa ketika berjalan. Pilih tali dengan ukuran kerah yang sesuai dengan leher anjing anda dan panjang tali yang tepat.

Ukuran kolar tali tidak boleh terlalu ketat dan jarak sekurang-kurangnya dua jari dari leher. Panjang tali standard adalah antara 1-2 meter yang memberi anjing anda ruang yang cukup untuk berkeliaran dan melakukan perniagaannya, tetapi tidak begitu jauh sehingga berbahaya. Bulu yang lebih pendek dari empat kaki boleh menyusahkan anjing anda untuk menjelajah, sehingga akhirnya mereka akan menyeret anda.

Berat tali juga merupakan perkara penting yang perlu diambil kira. Elakkan memakai kolar yang terlalu berat dan mungkin tidak selesa untuk anjing yang lebih kecil. Anda juga perlu mempertimbangkan model cangkuk tali, kerana terdapat beberapa jenis cangkuk yang dapat dilepaskan dengan mudah.

Petua Memakai Tali Anjing

Berikut adalah beberapa petua untuk meletakkan tali leher pada anjing:

  • Perkenalkan Anjing untuk Kolar, Harness, dan tali

Mulakan dengan membiarkan anjing anda terbiasa memakai kolar atau abah dan abah. Biarkan dia memakainya untuk waktu yang singkat di rumah semasa anda bermain dengannya dan memberinya makanan. Ia dapat menjadikan anjing anda suka kerah dan tali kerana dia menganggap mereka mewakili makanan dan keseronokan.

  • Ajar Gerak isyarat

Ajarkan anjing peliharaan anda tanda yang bermaksud "makanan akan datang". Anda boleh menjentikkan jari anda, menggunakan kata-kata seperti "ya", atau tergelak. Apa sahaja kaedah yang anda gunakan, ajar petunjuk kepada anjing yang diikat di kawasan yang tenang dan bebas gangguan.

Apabila anjing anda bertindak balas dengan membalikkan dan melihat anda, beri dia perlakuan. Selepas beberapa pengulangan, anjing itu bukan sahaja dapat menatap, tetapi juga datang kepada anda untuk mendapatkan hadiah.

  • Bagi sebuah hadiah

Ketika anjing masih memakai tali leher dan kerah berjalan ke arah anda, ambil beberapa langkah ke belakang dan kemudian beri ganjaran kepadanya ketika dia menghampiri anda. Teruskan latihan sehingga anjing itu datang kepada anda setelah mendengar isyarat dan berjalan dengan anda beberapa langkah.

Ingat, anjing mempunyai jangkauan perhatian yang pendek, jadi pastikan sesi latihan anda pendek dan latih dia untuk melakukan sesuatu semasa dia masih bersemangat dan bukan ketika dia letih.

Baca juga: 4 Sebab Anjing Perlu Berjalan dan Bermain

  • Berlatih di Rumah

Setelah anjing anda memahami isyarat anda dan menghampiri anda, berlatih berjalan beberapa langkah di sekitar rumah dengan sedikit gangguan. Berjalan dengan tali leher dan kerah di badannya sebenarnya cukup sukar. Oleh itu, berikan pujian dan perlakuan kepada anjing anda apabila dia terbiasa dengan tali leher.

  • Bawa Anjing untuk Berlatih di Luar

Akhirnya, latih anjing peliharaan anda dengan membawanya berjalan-jalan di luar rumah. Ini dapat menjadi tantangan, karena ada berbagai suara, bau, dan pemandangan yang mungkin baru bagi anjing anda, yang dapat menarik perhatiannya.

Bersabar dan buat perjalanan pertama anda pendek. Apabila anjing anda ingin mendekati sesuatu yang tidak menyenangkan atau ingin menjerit sesuatu semasa anda berjalan-jalan, beri isyarat dan ambil beberapa langkah lagi. Kemudian beri dia hadiah dengan baik ketika anjing menghampiri anda.

Baca juga: 4 Cara untuk Menjaga Anjing Anda Tidak Mendapat Sakit Selepas Berjalan

Itulah beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk anjing peliharaan anda sehingga dia ingin memakai tali leher. Sekiranya anjing peliharaan anda sakit, jangan panik. Cukup hubungi doktor melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat kesihatan yang betul. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021.Cara Mengajar Anak Anjing Berjalan dengan Leash.
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2021. Petua untuk Melatih Anjing Anjing Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found