4 Cara Merawat Penyakit Kawasaki

, Jakarta - Menjaga kesihatan anak-anak adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh ibu bapa. Sebabnya, pada usia muda, kekebalan kanak-kanak belum terbentuk sepenuhnya, sehingga penyakit mudah diserang, salah satunya adalah penyakit Kawasaki.

Penyakit Kawasaki, yang disebabkan oleh virus Kawasaki, dapat menyerang dinding pembuluh darah. Keadaan ini menyebabkan keradangan, terutama pada saluran darah jantung. Virus Kawasaki juga menyerang kulit, kelenjar getah bening, hidung, tekak, dan selaput lendir di mulut kanak-kanak.

Tanda dan Gejala Penyakit Kawasaki

Dipetik dari halaman Kesihatan Kanak-kanak, Gejala penyakit Kawasaki muncul secara beransur-ansur sejak virus menjangkiti badan. Biasanya, kanak-kanak mengalami demam yang cukup tinggi dan disertai dengan gejala lain seperti ruam kemerahan yang muncul di sekitar organ intim, kemudian merebak ke bahagian badan lain seperti kaki, tangan, dan bahagian badan yang lain.

Baca juga: Penyakit Kawasaki mengancam kanak-kanak, ini adalah penyebab dan gejala

Kanak-kanak dengan virus Kawasaki juga mengalami mata merah dan perubahan keadaan mulut, seperti lidah dan tekak kering yang juga merah, bengkak jari ke kelenjar getah bening.

Rawatan Penyakit Kawasaki

Komplikasi dapat dicegah dengan rawatan segera. Sekiranya ibu mendapati bahawa anak tersebut mengalami gejala yang berkaitan dengan jangkitan virus ini, segera bawa anak ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Gunakan aplikasinya supaya rawatan anak lebih mudah, atau jika ibu mempunyai masalah kesihatan yang lain dan ingin segera mendapatkan penyelesaian daripada pakar.

Jadi, bagaimana penyakit Kawasaki dirawat? Berikut adalah beberapa cara:

1. Menghilangkan Demam pada Kanak-kanak

Rawatan pertama untuk kanak-kanak dengan penyakit Kawasaki adalah menghilangkan demam. Sebabnya, demam tidak hanya memberi kesan buruk pada penyakit Kawasaki, tetapi dapat memicu masalah kesihatan lain, salah satunya adalah sawan. Anda boleh memastikan bahawa anak anda mendapat cukup cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Elakkan juga memakai pakaian tebal yang mencetuskan banyak berpeluh.

Baca juga: Kenali 4 Fasa Penyakit Kawasaki yang rentan menyerang kanak-kanak

2. Beri Ubat

Apabila demam terlalu tinggi dan gejala lain muncul, doktor biasanya akan memberikan beberapa jenis ubat untuk membantu mengurangkan kesan negatif dari gejala tersebut. Memberi aspirin dalam dos yang tinggi dapat membantu meredakan keradangan, sakit, dan demam. Walaupun begitu, Klinik Mayo menyatakan bahawa rawatan penyakit Kawasaki yang berkaitan dengan aspirin adalah pengecualian yang jarang berlaku.

Sebabnya, aspirin tidak disyorkan untuk diberikan kepada anak-anak kerana dikaitkan dengan risiko tinggi sindrom Reye pada anak-anak, jadi pemberiannya hanya atas nasihat doktor.

3. Imunoglobulin intravena

Dilaporkan dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan Imunoglobulin intravena atau IVIG adalah sejenis antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun untuk melawan organisma yang membawa penyakit, membantu mengurangkan demam, dan meminimumkan risiko penyakit jantung pada kanak-kanak. IVIG yang diberikan kepada kanak-kanak adalah jenis gamma-globulin, yang jika tidak menunjukkan peningkatan selepas 36 jam, suntikan kedua akan diberikan.

Baca juga: Bagaimana Mendiagnosis dan Mengubati Penyakit Kawasaki?

4. Beri susu ibu kepada anak-anak

Menyusukan anak selepas kelahiran memberikan banyak faedah untuk kesihatan ibu dan anak. Bayi yang mengambil susu ibu secara eksklusif mempunyai antibodi dan imuniti yang lebih baik daripada kanak-kanak yang tidak menggunakan susu ibu secara eksklusif. Mengonsumsi susu ibu juga menumbuhkan bakteria baik yang penting untuk meningkatkan daya tahan tubuh sehingga bayi terhindar dari risiko virus Kawasaki.

Itulah perkara penting yang harus diketahui oleh ibu mengenai penyakit Kawasaki yang cenderung menyerang anak-anak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi .

Rujukan:

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Kawasaki

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Kawasaki

NHS. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Kawasaki


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found