Cara Mengatasi Cegukan yang Berpatutan

Jakarta - Cegukan adalah keadaan yang sering berlaku ketika seseorang makan terlalu cepat atau terlalu banyak. Hampir semua orang telah mengalami ini. Cegukan atau singultus dicirikan oleh bunyi yang berulang-ulang. Suara biasanya muncul secara tiba-tiba kerana kontraksi yang berlaku di diafragma, yang memisahkan rongga dada dan perut.

Semasa mengalami cegukan, seseorang biasanya akan minum segelas air dengan harapan cegukan itu akan berhenti. Yang lain percaya bahawa cegukan dapat dihentikan dengan menahan nafas selama satu minit. Namun, bagaimana untuk menghilangkan cegukan yang benar-benar berfungsi?

Biasanya, cegukan berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit. Tempohnya berbeza dari satu orang ke orang lain. Pada dasarnya, terdapat beberapa perkara yang menyebabkan kontraksi diafragma yang mencetuskan cegukan. Bermula dari kebiasaan minum soda, minuman yang terlalu panas, makan pedas, makan terlalu banyak, hingga makan terlalu cepat. Dalam beberapa kes, cegukan juga disebabkan oleh keadaan emosi, seperti terlalu gembira atau terlalu sedih dan tertekan.

Cegukan yang tidak berdasarkan keadaan perubatan atau pengaruh ubat-ubatan tertentu biasanya akan hilang sendiri. Terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan cegukan. Ada apa-apa?

  • Tahan nafas sebentar, tarik nafas lagi, kemudian ulangi sehingga cegukan mereda
  • Cuba bernafas dalam beg yang terbuat dari kertas
  • Minum air sejuk perlahan-lahan, tetapi jangan berlebihan kerana boleh menyebabkan kembung dan mencetuskan masalah lain
  • Telan gula
  • Bengkokkan kedua lutut sehingga menyentuh dada
  • Duduk dalam keadaan bengkok sehingga dada terasa seperti tekanan

Selain tingkah laku makan dan minum yang salah, cegukan juga sering berlaku kerana keadaan persekitaran. Contohnya, udara terlalu sejuk, dan perubahan suhu yang berlaku secara tiba-tiba. Cegukan juga boleh berlaku kerana perut kembung dan tabiat merokok. Tetapi berhati-hati jika cegukan terus berulang dan tidak pernah berhenti. Kerana cegukan boleh menjadi tanda penyakit. Sekiranya ini berlaku, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengetahui penyebabnya.

(Baca juga: 5 Cara Mengatasi Cegukan pada Bayi Baru Lahir )

Tanda Cegukan Penyakit

Cegukan yang berterusan secara berterusan, walaupun lebih dari dua hari, mesti dicari segera untuk tujuannya. Walaupun jarang ditemui, cegukan juga dapat menjadi gejala penyakit, termasuk sakit tekak, naiknya asam lambung ke kerongkongan, pembesaran kelenjar tiroid, tumor, dan kista di kerongkong.

Cegukan berterusan juga boleh berlaku disebabkan oleh penyakit kronik seperti diabetes, Parkinson, hingga kegagalan buah pinggang. Gangguan sistem saraf pusat yang mencetuskan cegukan yang sukar dikawal juga boleh menjadi penyebabnya.

Walau bagaimanapun, cegukan selalunya merupakan gejala masalah dengan sistem pencernaan. Bermula dari penyakit asid perut aka Penyakit Refluks gastroesofagus (GERD). Cegukan biasanya berlaku bersama dengan gejala lain, seperti pedih ulu hati, sukar menelan, regurgitasi asid. Sebenarnya, selain mencetuskan, cegukan sering dijumpai pada orang yang menghidap GERD.

(Baca juga: Asid Perut Naik Semasa Puasa? Inilah Cara Mencegahnya )

Sekiranya ragu-ragu apa yang sering menyebabkan cegukan, cubalah meminta nasihat doktor mengenai aplikasi tersebut . Kirimkan semua aduan mengenai masalah cegukan melalui Video / Suara, Panggilan, dan Berbual . Dapatkan cadangan dan nasihat daripada doktor yang dipercayai untuk menghilangkan cegukan berterusan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found