Kitaran haid yang tidak teratur, bilakah anda harus pergi ke doktor?

, Jakarta - Wanita yang masih dalam usia produktif akan mengalami haid setiap bulan. Secara amnya, haid akan berlaku secara berkala sebulan sekali. Namun, ada beberapa keadaan yang boleh menjadikan kitaran haid menjadi tidak teratur. Keadaan ini boleh menyebabkan kitaran haid datang lebih cepat, jadi wanita mungkin mengalami haid lebih dari sekali sebulan.

Di samping itu, kitaran haid juga boleh menjadi lebih perlahan. Dengan kata lain, seorang wanita mungkin tidak mempunyai tempoh selama beberapa bulan. Sebenarnya, apa yang menyebabkan kitaran haid tidak teratur? Bilakah wanita yang mengalami gangguan kitaran haid pergi ke hospital dan mendapatkan pemeriksaan? Lihat jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Faktor Yang Menyebabkan Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

Keadaan fizikal kepada masalah hormon boleh menjadi penyebab gangguan kitaran haid pada wanita. Menstruasi berlaku kerana penumpahan dinding rahim kerana tidak adanya persenyawaan dan dicirikan oleh pendarahan haid.

Secara amnya, kitaran ini akan berlaku pada jangka waktu tertentu, sebulan sekali. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menjadikan kitaran haid tidak teratur dan haid datang lebih awal atau lebih lambat daripada yang dijadualkan.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkan wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur adalah:

  • Diet Melampau

Tidak ada yang salah dengan menjaga berat badan, tetapi ini tidak boleh dilakukan secara berlebihan. Terutama untuk menjalani diet yang melampau. Kerana, penurunan berat badan yang berlebihan dapat menyebabkan masalah kesihatan dalam jangka masa panjang. Di samping itu, ini juga boleh mengakibatkan gangguan kitaran haid, termasuk haid terlalu cepat.

  • Tekanan

Salah satu penyebab biasa kitaran haid tidak teratur adalah tekanan atau mengalami kemurungan jangka panjang. Dalam banyak kes, tekanan boleh membuat wanita mengalami masa yang tidak teratur, seperti haid terlalu cepat, pendarahan berlebihan, dan kesakitan yang luar biasa ketika haid berlaku.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak Teratur? Awasi 5 penyakit ini

  • fibroid rahim

Gangguan kitaran haid juga boleh menjadi tanda penyakit tertentu, salah satunya adalah fibroid rahim. Fibroid rahim atau fibroid adalah sejenis tumor jinak yang boleh dijumpai di dinding rahim. Fibroid rahim adalah salah satu penyebab pendarahan faraj yang berat dan sakit perut yang sering dianggap sebagai haid yang berlebihan.

  • Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

Period yang tidak teratur juga boleh disebabkan oleh PCOS atau sindrom ovarium polikistik, yang merupakan gangguan hormon yang boleh menyebabkan sista kecil terbentuk di ovari. Keadaan ini boleh menjadi penyebab wanita mengalami tempoh yang tidak teratur, termasuk kitaran haid yang terlalu cepat.

  • Endometriosis

Wanita mungkin mengalami endometriosis yang boleh memberi kesan pada kitaran haid. Endometriosis adalah keadaan sistem pembiakan yang tidak normal. Keadaan ini menyebabkan lapisan rahim, juga dikenali sebagai endometrium, tumbuh di luar rongga rahim. Ini boleh mengakibatkan pendarahan berlebihan dan boleh berlaku di luar jadual haid.

Sekiranya gangguan kitaran haid berlaku lebih kerap atau berterusan dalam jangka masa yang lama, anda harus segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Kerana ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius. Semakin cepat dirawat, semakin cepat keadaan ini akan pulih dan risiko komplikasi akan menjadi lebih kecil.

Baca juga: 4 Perkara Yang Berlaku Semasa Kitaran Menstruasi

Ketahui lebih lanjut mengenai gangguan kitaran haid dan apa yang menyebabkannya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kitaran haid: Apa yang normal, apa yang tidak.
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2020. Menstruasi Tidak Normal (Tempoh).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Tekanan pada Badan Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found