Mitos atau Fakta, Wanita Hamil Berisiko Pruritus

Jakarta - Pruritus adalah ruam merah, kulit kering, dan kulit bersisik disertai dengan gatal. Gatal boleh berlaku di beberapa bahagian badan. Sebilangan besar orang mengalami gatal dalam waktu yang singkat, tetapi bagi orang lain, gatal boleh mengganggu aktiviti harian. Kawasan badan yang mudah gatal adalah tangan dan kaki.

Baca juga: Berikut adalah 6 Faktor yang Mencetuskan Pruritus

Pruritus pada Wanita Hamil Bukan Hanya Mitos

Sebilangan wanita hamil berpotensi mengembangkan pruritus. Penyebabnya adalah ketidakseimbangan hormon semasa kehamilan. Pruritus pada wanita hamil dipicu oleh papula urtikaria prurit dan plak kehamilan (berlaku di kawasan paha dan perut), prurigo gestationis (berlaku di kawasan tangan, kaki, dan batang), kolestasis obstetrik (berlaku di kawasan tangan, kaki, dan batang badan), dan kolestasis obstetrik kerana kecacatan jantung. Dalam kes yang teruk, pruritus pada wanita hamil boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin di rahim.

1. Papula Urtikaria Prurit dan Plak Kehamilan

PUPP dicirikan oleh ruam dan lebam merah disertai dengan gatal semasa kehamilan. Pruritus jenis ini biasanya muncul pada trimester ketiga kehamilan di kawasan perut, kemudian merebak ke paha, punggung, dan dada. Punca PUPP dianggap disebabkan oleh perubahan sistem imun wanita hamil. Ruam dan gatal yang timbul dapat hilang dalam 1-2 minggu setelah melahirkan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa perut wanita hamil berasa gatal

2. Prurigo Gestationis

Ia hanya berlaku pada sebilangan kecil wanita hamil dan boleh berlaku pada usia kehamilan. Prurigo gestationis dicirikan oleh lebam seperti gigitan nyamuk. Penyebabnya disangka disebabkan oleh perubahan sistem imun wanita semasa kehamilan, sama dengan PUPP. Benjolan akan hilang beberapa ketika selepas proses penghantaran.

3. Folikulitis prurit

Folikulitis pritritik cenderung berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Gejala termasuk bintik merah di perut, lengan, dada, dan belakang. Gejala biasanya hilang 2-8 minggu selepas bersalin.

Mengatasi Gatal Semasa Kehamilan Kerana Pruritus

Wanita hamil yang mengalami gatal semasa mengandung harus berbincang dengan doktor mereka. Tujuannya adalah untuk menentukan punca ruam merah gatal. Rawatan akan disesuaikan dengan penyebab gatal-gatal. Secara umum, doktor memberikan ubat topikal (dalam bentuk salap, krim, atau gel) untuk melegakan gejala penyakit kulit semasa kehamilan. Sebagai tambahan kepada penggunaan ubat-ubatan, berikut adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi gatal semasa kehamilan:

  • Elakkan suhu yang panas, termasuk cahaya matahari, pancuran air panas, dan memakai pakaian tebal yang menjadikan anda panas. Sebabnya, suhu panas menjadikan wanita hamil mudah gatal.

  • Elakkan produk pembersih yang kuat kerana boleh menyebabkan kulit kering, jengkel, dan gatal. Gunakan sabun ringan yang melembapkan kulit atau sabun yang seimbang dengan pH.

  • Ambil ubat gatal yang diresepkan dan gunakannya seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Baca juga: 3 Cara Mengatasi Gatal Semasa Kehamilan

Sekiranya anda mengalami gejala pruritus semasa mengandung, segera berjumpa doktor mengenai pengendalian yang betul. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found