Bilakah pemeriksaan SGPT harus dilakukan?

, Jakarta - Ujian SGPT atau ujian alanine aminotransferase (ALT) adalah ujian darah yang dilakukan untuk memeriksa kerosakan hati. Doktor boleh menggunakan ujian ini untuk mengetahui sama ada penyakit, ubat, atau kecederaan telah mempengaruhi kesihatan hati.

Disebut ujian ALT atau SGPT kerana ujian ini dilakukan untuk mencari enzim ALT di hati. Tubuh menggunakan ALT untuk memecah makanan menjadi tenaga. Biasanya, tahap ALT dalam darah rendah. Hati yang mempunyai masalah kesihatan akan mengeluarkan lebih banyak ALT ke dalam darah sehingga tahapnya akan meningkat. Bilakah peperiksaan SGPT dilakukan?

Tanda-tanda Pemeriksaan SGPT Perlu Dilakukan

Doktor anda akan mengesyorkan ujian ALT jika anda mempunyai gejala yang menunjukkan kerosakan hati. Beberapa simptomnya adalah:

 1. sakit perut atau bengkak,
 2. Mual,
 3. Gag,
 4. Kulit atau mata kuning (keadaan yang disebut penyakit kuning),
 5. Kelemahan,
 6. keletihan yang melampau,
 7. air kencing gelap,
 8. Kotoran berwarna terang, dan
 9. Kulit gatal.

Baca juga: Ketahui Ujian SGPT untuk Orang dengan Gangguan Fungsi Hati

Sebagai tambahan kepada gejala ini, terdapat beberapa keadaan yang membuat anda memerlukan pemeriksaan ini:

 1. Anda telah terkena virus hepatitis.
 2. Pengambilan alkohol yang berlebihan
 3. Mempunyai sejarah penyakit hati dalam keluarga.
 4. Mengambil ubat yang diketahui menyebabkan kerosakan hati.

Ujian SGPT juga dilakukan sebagai bagian dari pemeriksaan rutin apabila anda telah didiagnosis menderita penyakit hati. Anda akan disyorkan untuk melakukan ujian ini untuk melihat seberapa baik rawatan itu berjalan.

Maklumat lebih lanjut mengenai peperiksaan SGPT boleh ditanya melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Kecederaan pada organ selain hati, seperti jantung dan otot rangka, juga boleh menyebabkan peningkatan ALT. Sebagai contoh, peningkatan kecil dapat dilihat dengan kerosakan otot rangka atau serangan jantung, jadi tidak semuanya berkaitan dengan kerosakan hati.

Baca juga: Periksa Kesihatan Hati dengan Ujian Fungsi Hati Ini

Ujian ALT sangat penting untuk dilakukan untuk mengetahui sama ada hati mengalami gangguan atau tidak. Hati melakukan banyak perkara penting dari membuat cairan yang disebut hempedu yang membantu tubuh mencerna makanan, membuang produk buangan dan toksin lain dari darah, dan menghasilkan protein dan kolesterol. Penyakit seperti hepatitis dan sirosis dapat merosakkan hati dan mencegah hati menjalankan fungsinya.

Menjaga Kesihatan Jantung

Mengekalkan berat badan yang ideal adalah salah satu cara untuk mengekalkan hati yang sihat. Sekiranya anda gemuk atau berat badan berlebihan, anda berisiko terkena hati berlemak yang boleh menyebabkan penyakit hati berlemak tanpa alkohol (NAFLD). Ia adalah salah satu bentuk penyakit hati yang paling cepat berkembang.

Berat badan boleh memainkan peranan penting dalam membantu mengurangkan lemak hati. Makan makanan yang seimbang. Elakkan makanan yang tinggi kalori, lemak tepu, karbohidrat halus (seperti roti putih, nasi putih, dan pasta biasa), dan gula.

Jangan makan kerang mentah atau tidak dimasak. Untuk diet yang disesuaikan, makan serat, yang dapat diperoleh dari buah-buahan segar, sayur-sayuran, roti gandum, beras, dan bijirin.

Semasa makan daging, hadkan jumlah daging merah, susu (susu rendah lemak dan keju) dan lemak (lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh tunggal, seperti minyak sayuran, kacang, biji, dan ikan).).

Penghidratan sangat penting, jadi minum banyak air. Bersenam secara berkala. Apabila anda melakukan senaman secara konsisten, trigliserida digunakan sebagai bahan bakar semasa melakukan aktiviti sehingga dapat mengurangkan lemak hati.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Ujian Alanine Aminotransferase (ALT)?
Ujian Makmal Dalam Talian. Diakses pada tahun 2020. Alanine Aminotransferase (ALT).
Yayasan Hati.org. Diakses pada tahun 2020. 13 Cara untuk Menyihatkan Hati.