Inilah sebab mengapa banyak orang terkena selesema semasa musim hujan

, Jakarta - Sebaiknya jangan anggap simptom selesema selama musim hujan. Selesema atau influenza adalah penyakit yang disebabkan oleh virus yang menyerang hidung, tekak, dan paru-paru. Keadaan ini sangat berbeza dengan selesema biasa ( selsema ). Untuk itu, kenali lebih banyak mengenai selesema supaya anda dapat menangani keadaan ini dengan baik.

Baca juga : Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Vaksin Selsema

Walaupun gejalanya hampir sama dengan selesema, selesema lebih berbahaya daripada selesema biasa. Selsema yang tidak dirawat boleh bertambah teruk. Sebenarnya, keadaan ini boleh mencetuskan pelbagai komplikasi kesihatan. Lalu, mengapa banyak orang mendapat selesema semasa musim hujan? Tidak ada salahnya membaca ulasan mengenai hubungan antara musim hujan dan selesema, di sini!

Sebab Virus Selsema Menyebar pada Musim Hujan

Memasuki musim hujan, banyak persiapan yang dibuat oleh masyarakat. Salah satunya adalah menjaga tubuh yang sihat agar tidak mengalami gangguan. Pada musim hujan seperti selesema ini adalah salah satu penyakit yang sering dialami. Namun, anda harus memperhatikan keadaan selesema yang anda alami.

Influenza berbeza dengan selesema biasa ( selsema ). Influenza adalah penyakit yang disebabkan oleh virus influenza. Gejala yang dialami akan berbeza bagi setiap penghidapnya. Bermula dari gejala ringan, hingga agak teruk. Sebenarnya, selesema boleh mengakibatkan kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Gejala selesema akan dialami secara tiba-tiba oleh penghidapnya. Biasanya, gejala akan dialami setelah 2-3 hari terdedah kepada virus influenza. Berikut adalah beberapa gejala yang berkaitan dengan selesema:

  1. Demam;
  2. Batuk;
  3. Sakit tekak;
  4. hidung berair;
  5. Sakit badan dan otot;
  6. Sakit kepala;
  7. Keletihan;
  8. Pening dan muntah.

Baca juga : Harus Tahu, Jenis Vaksin Selsema untuk Kanak-kanak dan Orang Dewasa

Itulah beberapa gejala yang dialami oleh penghidap selesema. Lalu, mengapa begitu banyak orang terkena selesema semasa musim hujan? Ini kerana musim hujan biasanya mempunyai suhu yang lebih sejuk. Dengan cara itu, virus akan lebih mudah dijangkiti dan disebarkan pada manusia.

Kajian yang ditulis dalam Institut Kesihatan Nasional (NIH) , membran luar virus influenza terbuat dari molekul yang dikenali sebagai lipid. Lipid adalah kandungan yang terdiri daripada minyak, lemak, lilin, dan kolesterol. Ini menyebabkan lipid tidak rosak oleh air.

Penyelidik dari NIH melakukan penyelidikan dengan teknik tertentu dan menyelidiki bagaimana lipid bertindak balas terhadap suhu tertentu. Penyelidikan ini diterbitkan di Biologi Kimia Alam , dengan hasil bahawa lipid membeku ketika mendekati suhu beku atau sejuk. Sementara itu, pada suhu yang lebih panas, virus boleh mencair atau mencair.

Dari hasil kajian ini, dikatakan bahawa virus influenza mungkin akan menular ke orang lain yang sihat dan memasuki saluran pernafasan. Di saluran pernafasan, kehangatan badan menyebabkan lipid mencair dan membolehkan virus menjangkiti badan baru.

Di samping itu, semasa musim hujan, imuniti seseorang biasanya menurun, menjadikan mereka mudah terkena selesema. Banyak perkara mencetuskannya. Bermula dari kurangnya aktiviti badan, kekurangan pengambilan nutrien, hingga kurangnya pendedahan cahaya matahari.

Vaksin Selsema untuk Pencegahan Selsema

Terdapat beberapa rawatan untuk selesema yang boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, secara amnya rawatan selesema dilakukan secara bebas di rumah. Bermula dari memenuhi keperluan rehat, memenuhi keperluan cecair, dan memakan makanan berkhasiat tinggi.

Beberapa jenis ubat akan diberikan jika anda mengalami gejala yang serius. Biasanya, ubat diberikan untuk mencegah komplikasi serius. Selesema adalah penyakit yang dapat dicegah. Caranya adalah dengan mencuci tangan secara berkala untuk mendapat suntikan selesema.

Vaksinasi selesema adalah pencegahan selesema yang dianggap berkesan dan selamat. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan anda terkena virus influenza. Ini kerana selepas vaksinasi, tubuh memerlukan masa untuk membina kekebalan terhadap penyakit ini.

Namun, jika anda telah menerima vaksin selesema, gejala anda akan lebih ringan dan lebih mudah untuk diubati. Sebenarnya, vaksin selesema menurunkan risiko komplikasi yang disebabkan oleh selesema.

Baca juga : Perlu Vaksin Influenza semasa Pandemik Virus Corona

Itulah beberapa faedah yang dapat anda rasakan dengan terkena flu. Ketahui masa yang tepat untuk melakukan vaksin dengan meminta doktor secara langsung melalui .

Sekarang, anda juga boleh membuat janji temu untuk vaksinasi selesema melalui aplikasi ini. Berlatih? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play! Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan pendedahan kepada virus influenza pada musim hujan sekarang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Mengenai Selesema.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Flu Shot Musim.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Influenza (Flu).
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Mitos Busters: Adakah Cuaca Dingin Membuat Anda Sakit?
Institut Kesihatan Nasional. Diperoleh pada 2021. Virus Selsema Dibentengi dalam Cuaca Sejuk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found