Senaman Berkala Boleh Membantu Merawat Radang Usus

Jakarta - Adakah anda mempunyai tabiat merokok? Anda harus mengelakkan merokok kerana boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Bermula dari gangguan paru-paru, masalah jantung, hingga gangguan kesihatan mulut dan gigi adalah risiko terbesar apabila anda mempunyai kebiasaan merokok. Bukan hanya itu, tahukah anda bahawa merokok juga dapat meningkatkan risiko kolitis?

Baca juga: Ini adalah 5 Gejala Penyakit Usus Peradangan yang Tidak Boleh Dipandang Rendah

Penyakit usus radang, juga dikenali sebagai penyakit radang usus adalah keadaan di mana keradangan berlaku di saluran pencernaan yang dicirikan oleh kerengsaan atau kecederaan. Ini boleh menyebabkan orang dengan penyakit radang usus mengalami cirit-birit hingga sakit perut yang cukup mengganggu. Lalu, adakah benar bahawa senaman dapat membantu merawat kolitis? Ayuh, lihat ulasannya, di sini.

Kenali Punca Keradangan Usus

Keradangan usus adalah penyakit yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Penyakit ini juga mempunyai dua jenis yang dikenali sebagai Penyakit Crohn dan juga kolitis ulseratif . Punca sebenar penyakit ini belum dijumpai dengan pasti. Walau bagaimanapun, kehadiran gangguan autoimun adalah salah satu pencetus yang dianggap menyebabkan seseorang mengalami radang usus.

Gangguan autoimun berlaku apabila sistem ketahanan badan menyerang tisu yang sihat di dalam badan. Dalam keadaan radang usus, tisu yang diserang adalah usus. Selain gangguan autoimun, terdapat beberapa faktor pencetus lain, seperti tabiat merokok, sejarah keluarga dengan keadaan yang serupa, dan juga menjalani ubat anti-radang bukan steroid.

Simptom usus radang

Gejala yang akan dialami oleh orang yang mengalami radang usus sangat pelbagai. Ini akan disesuaikan dengan lokasi keradangan yang berlaku di saluran pencernaan. Selain itu, gejala yang dialami juga berbeza untuk setiap penderita, mulai dari gejala ringan hingga gejala yang parah.

Tidak ada yang salah dengan mengetahui beberapa gejala yang akan dialami oleh penderita kolitis, seperti:

  1. Keadaan cirit-birit.
  2. Mengalami demam disertai dengan keletihan.
  3. Sakit perut juga akan dialami oleh orang yang mengalami radang usus.
  4. Keadaan kekejangan.
  5. Selera makan berkurang.
  6. Kemunculan darah di dalam najis.
  7. Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

Baca juga: 3 Tabiat Makan Ini Boleh Menyebabkan Radang Usus

Ini adalah beberapa gejala yang berkaitan dengan penyakit radang usus. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang anda alami mengenai radang usus. Awak boleh muat turun permohonan sekarang juga melalui App Store dan Google Store. Rawatan yang betul dapat mengelakkan anda dari pelbagai komplikasi yang dapat dialami oleh penghidap kolitis.

Rawatan Usus Keradangan

Keradangan pada saluran gastrointestinal dapat dikesan dengan beberapa pemeriksaan, seperti endoskopi, kolonoskopi, MRI, dan juga melalui CT Scan. Keradangan usus dikesan tentu memerlukan rawatan yang tepat. Namun, perawatannya tidak dilakukan untuk menyembuhkan keradangan yang terjadi, tetapi untuk mengurangi risiko gejala yang dialami oleh penderita kolitis.

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, seperti penggunaan ubat untuk merawat keradangan dan gangguan imun atau perubahan gaya hidup. Ya, menjalani gaya hidup sihat adalah salah satu rawatan yang boleh dilakukan untuk menghilangkan gejala radang usus. Orang yang menghidap kolitis harus mengelakkan makanan pedas, susu, kafein, dan alkohol.

Selain itu, berhenti merokok adalah salah satu cara untuk mengatasi radang usus. Lalu, adakah benar bahawa senaman dapat membantu merawat radang usus? Ya, sebenarnya senaman secara teratur dapat mengembalikan fungsi usus yang normal. Dengan cara itu, anda dapat mengurangkan simptom yang dialami.

Baca juga : Perlu Tahu, 7 Cara Mudah Mencegah Keradangan Usus

Bersenam juga dapat membantu anda mengatasi tekanan. Keadaan tekanan yang tidak ditangani dengan betul sebenarnya boleh mencetuskan gejala keradangan usus yang lebih teruk. Namun, jika beberapa rawatan ini dianggap tidak berkesan, anda boleh melakukan prosedur pembedahan atau pembedahan untuk merawat penyakit yang anda alami.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Usus Radang.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Usus Radang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Usus Radang.