Berlari Boleh Membantu Memelihara Kesihatan Mental

"Banyak orang memilih untuk berlari kerana ia mudah dilakukan. Namun, tahukah anda bahawa berlari juga baik untuk kesihatan mental, bukan hanya fizikal? Oleh itu, jika anda ingin menjaga kesihatan mental, ada baiknya anda berlari secara berkala. "

, Jakarta - Berlari adalah sukan yang cukup mudah dilakukan kerana tidak memerlukan banyak peralatan. Sukan ini juga dapat menyuburkan badan, bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga mental. Namun, bagaimana jenis latihan ini dapat menjadikan anda lebih sihat secara mental? Untuk mengetahui jawapannya, baca keterangan lengkapnya!

Manfaat Berjalan untuk Kesihatan Mental

Apa-apa jenis latihan fizikal mempunyai banyak faedah kesihatan. Semasa anda bersenam dengan berlari, tubuh melepaskan endorfin dan serotonin, bahan kimia di otak yang dapat meningkatkan mood. Dengan berlari secara berkala, anda dapat memberikan dorongan kepada perasaan kebahagiaan yang konsisten, sehingga tubuh dan fikiran anda menjadi lebih baik.

Baca juga: Sebab Senaman yang Baik untuk Menjaga Kesihatan Mental

Berikut adalah beberapa faedah berlari yang baik untuk kesihatan mental:

1. Mengurangkan Perasaan Tekanan

Salah satu faedah berlari sehingga baik untuk kesihatan mental adalah dapat mengurangkan tekanan perasaan. Ini adalah kerana endokannabinoid dilepaskan oleh badan yang merupakan bahan biokimia yang serupa dengan penggunaan ganja. Bahan kimia ini dihasilkan secara semula jadi di dalam badan dan menyebar di aliran darah ke otak. Ini dapat memberikan tekanan perasaan jangka pendek dan menenangkan.

2. Meningkatkan Mood

Berlari dapat menjaga kesihatan mental dengan mengurangkan kegelisahan dan kemurungan. Semasa berlari, peredaran darah ke otak meningkat dan bahagian otak dapat bertindak balas terhadap tekanan sehingga meningkatkan mood. Ini boleh menyebabkan perubahan sementara yang dapat meningkatkan reaksi tubuh terhadap situasi tertekan.

Baca juga: Ketagihan Sukan, Kesan ini terhadap Kesihatan Mental

3. Menjadikan Tidur Lebih Tenang

Berlari telah ditunjukkan untuk membantu seseorang mendapatkan jadual tidur yang normal. Ini kerana bahan kimia yang dilepaskan semasa dan selepas berjalan menjadikan badan lebih santai, sehingga anda dapat tidur lebih nyenyak. Di samping itu, badan yang letih berusaha mengembalikan kekuatannya, jadi anda memasukkan kaedah "tidur nyenyak". Dengan mempunyai jadual tidur yang teratur, ia sangat baik untuk kesihatan otak dan mental.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah menjalankan kesihatan mental, doktor dari sedia membantu untuk memberikan jawapan kepada cadangan apabila anda mahu melakukannya. Dengan muat turun permohonan , anda boleh berinteraksi dengan pakar perubatan melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video. Muat turun sekarang!

4. Meningkatkan Daya Otak

Berlari dapat meningkatkan daya otak dengan membuat sel otak baru dan meningkatkan prestasi otak secara keseluruhan. Dalam proses yang berat, tahap protein yang dapat membantu dalam membuat keputusan, serta pemikiran dan pembelajaran yang lebih cepat dihasilkan. Oleh itu, pastikan untuk terus meningkatkan beban daripada berjalan agar kesihatan mental terjaga.

Baca juga: Berapa Banyak Kesan Senaman Terhadap Kesihatan Mental?

5. Mengatasi Masalah Kesihatan

Sekiranya anda sudah mengalami gangguan mental, berlari dapat membantu tubuh anda pulih dari masalah ini dengan lebih cepat. Disebutkan jika seseorang berjalan dengan kerap, kesan yang dihasilkan adalah sama dengan ubat untuk menghilangkan gejala kegelisahan dan kemurungan. Latihan ini disarankan dilakukan semasa terapi dan pemulihan untuk melegakan simptom yang boleh timbul dari penyakit mental.

Itulah beberapa faedah menjalankan kesihatan mental. Oleh itu, lebih baik melakukan aktiviti fizikal ini secara berkala agar anda terjaga secara mental dan tidak mudah terganggu. Anda boleh mendapat dua faedah sekaligus semasa berlari, baik secara fizikal dan mental. Cuba mulakan dengan perlahan jika anda tidak terbiasa dengannya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Mental Berlari.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Mental Berjoging dan Berlari.