Ibu bapa sering bergaduh, apakah kesannya kepada anak-anak?

Jakarta - Hanya ada masalah yang dilalui seseorang ketika menavigasi bahtera rumah tangga. Sebenarnya, percikan api kadangkala timbul kerana perkara remeh. Tidak mengapa membuat keributan sebelum mempunyai anak. Namun, jika berlaku pergaduhan setelah mempunyai anak, ibu bapa perlu memperhatikan kesannya. Terutama jika anak melihat pergaduhan ibu bapa secara langsung di depan mata mereka. Ibu, ketahui kesan sering bertengkar di hadapan anak-anak berikut:

Baca juga: Didik Anak-Anak agar Tidak Menangis, Inilah Caranya

1. Anak-anak Trauma Dengan Perkahwinan

Semasa bertengkar, kedua ibu bapa dilanda emosi dan tiba-tiba melupakan persekitaran mereka. Termasuk tidak memperhatikan kanak-kanak yang menonton. Sekiranya dia melihat dan mendengar jeritan, kutukan, atau ucapan benci dari ibu bapanya terlalu kerap, dia boleh menjadi trauma dan membenci perkahwinan.

2. Anak-anak sering keluar rumah untuk berseronok

Anak-anak yang sering memerhatikan ibu bapa mereka bergaduh menjadi malas berada di rumah. Dia dapat menyangka bahawa di rumah hanya ada jeritan dan kemarahan, tanpa cinta dan perlindungan. Ini sangat berbahaya, kerana kanak-kanak dapat digunakan oleh unsur-unsur tertentu.

3. Anak-anak Tidak Mematuhi Peraturan Rumah Orang Tua

Apabila mereka melihat ibu bapa sering bertengkar, anak-anak akan keliru tentang siapa ibu bapa yang lebih baik dan betul. Dia tidak boleh berpihak kepada siapa pun, kerana itu adalah haknya untuk memiliki sepasang ibu bapa. Kekeliruan ini mungkin membuatnya tidak mahu mematuhi peraturan yang dibuat oleh ibu bapanya, dan tidak peduli.

Baca juga: Anak-anak Mempunyai Kesukaran Membuat Teman, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

4. Sukar menumpukan perhatian dan fokus pada pelajaran

Tidak mustahil jika pertengkaran ibu bapa selalu terlintas di fikiran si Kecil. Walaupun anak itu tidak memahami tentang perceraian, dia masih mempunyai ketakutan mengenai perpisahan ibu bapanya. Sekiranya demikian, anak menjadi sukar untuk menumpukan perhatian dan fokus pada pelajaran sekolah.

5. Dihantui oleh Ketakutan Sepanjang Hidup Anda

Kanak-kanak akan mempunyai ketakutan sepanjang hidup mereka. Menunjukkan pergaduhan di hadapan anak dapat memberi cadangan negatif kepada anak. Bagaimana tidak, ibu bapa yang seharusnya menjadi tempat perlindungan sebenarnya memberikan ketakutan dan ancaman.

6. Mudah Mendapat Emosi pada Perkara Kecil

Kesan daripada sering bertengkar di depan anak berikutnya adalah, mudah untuk beremosi dengan perkara kecil. Pada sebilangan kanak-kanak, dia menjadi sangat pemalu dan pendiam. Sekiranya kanak-kanak itu tidak mendapat rawatan yang betul, trauma itu akan kekal dan tidak akan hilang. Lebih buruk lagi, dia mungkin meniru bagaimana orang tua bertengkar, dan melakukan itu kepada rakan-rakannya.

7. Hilang Kepercayaan Kepada Sesiapa

Kesan daripada sering bertengkar di hadapan anak terakhir adalah kehilangan kepercayaan kepada sesiapa sahaja. Ibu bapa adalah orang yang paling dekat dengan anak-anak. Sekiranya dia sering melihat orang tuanya bergaduh, tidak mustahil anak itu akan merasa kecewa. Kekecewaan ini akan menimbulkan rasa takut yang menyebabkan tidak mempercayai sesiapa pun.

Baca juga: Usia yang tepat untuk memulakan pendidikan seks pada kanak-kanak

Itulah kesan sering bertengkar di hadapan kanak-kanak. Sekiranya terdapat masalah besar dalam rumah tangga, anda harus menyelesaikannya di dalam bilik dengan suara yang rendah, sehingga si kecil anda tidak mendengar. Sekiranya anak sudah terjejas, ibu boleh memeriksa kesihatan mental anak dengan berjumpa dengan psikologi atau psikiatri di hospital terdekat, ya.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Pergaduhan Ibu Bapa Mempengaruhi Kesihatan Mental Anak.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Pertengkaran Ibu Bapa di Depan Anak-anak.
Tempat Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Mengapa anda tidak harus berjuang di hadapan anak-anak anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found