Suntikan kortikosteroid untuk Merawat Neurodermatitis

, Jakarta - Adakah anda mengalami gatal pada kulit yang sangat parah dan tidak hilang, anda mesti menggunakan pelbagai jenis krim? Anda mungkin mengalami gangguan neurodermatitis. Penyakit kulit ini boleh menyebabkan tompok-tompok dan gatal-gatal yang jika tergores lebih teruk lagi. Kawasan yang terkena penyakit ini akan menjadi tebal dan kasar.

Walaupun tidak berbahaya atau mampu menular kepada orang lain, masalah ini boleh mengganggu produktiviti harian kerana gatal-gatal yang berlaku malah menyukarkan tidur. Oleh itu, jika anda menghidap neurodermatitis, ada baiknya anda mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mengatasinya. Salah satunya adalah dengan suntikan kortikosteroid. Inilah ulasannya!

Baca juga: Ini adalah 5 Pilihan Rawatan untuk Mengatasi Neurodermatitis

Rawat Neurodermatitis dengan Suntikan Kortikosteroid

Neurodermatitis adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh tompok-tompok kulit dan gatal-gatal. Seseorang yang terus menggaru kawasan tersebut menjadikan gatal menjadi lebih teruk, sehingga kulit yang terkena menjadi tebal dan kasar. Beberapa kawasan badan yang lebih kerap terkena gangguan ini adalah leher, pergelangan tangan, lengan bawah, kaki, hingga ke kawasan dubur.

Gangguan juga dikenali sebagai lichen simplex kronik Ini mesti ditangani dengan cepat kerana ia boleh menjadi keadaan sepanjang hayat. Kejayaan rawatan bergantung pada kawalan diri terhadap keinginan untuk menggaru kawasan gatal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa rawatan berkesan untuk neurodermatitis, seperti suntikan kortikosteroid.

Kortikosteroid adalah sejenis ubat anti-radang yang biasanya digunakan untuk merawat keradangan di dalam badan. Ubat buatan ini sangat mirip dengan kortisol, hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh kelenjar adrenal. Hormon ini mempunyai faedah penting untuk mengatasi gangguan kulit ini dengan melawan keradangan dari dalam badan semasa disuntik.

Selain disuntik, ubat jenis ini juga boleh berupa krim yang boleh disapu pada kawasan yang gatal. Kandungan yang dapat mengatasi keradangan dapat mengurangkan beberapa masalah yang disebabkan oleh neurodermatitis, seperti kemerahan, bengkak, merasa panas, gatal, untuk melembutkan kulit yang telah menebal akibat menggaru kawasan yang terkena terlalu banyak.

Baca juga: 7 Rawatan Rumah Ini untuk Mengatasi Neurodermatitis

Kemudian, jika anda mempunyai pertanyaan lain mengenai suntikan kortikosteroid yang berkesan untuk merawat neurodermatitis, doktor dari bersedia memberikan kaedah yang paling sesuai untuk dilakukan. Anda hanya perlukan muat turun permohonan untuk mendapatkan ciri seperti Berbual atau Panggilan Suara / Video, yang memudahkan interaksi dengan profesional perubatan.

Sebagai tambahan kepada suntikan kortikosteroid, berikut adalah cara lain untuk merawat penyakit kulit ini:

  • Antihistamin: Ubat ini boleh diminum sebelum tidur untuk mengurangkan gatal semasa tidur. Ia juga dapat membantu mencegah reaksi alahan yang boleh memperburuk penyakit kulit.
  • Batubara: Jenis ubat ini boleh menyebabkan kulit menumpahkan sel mati dan memperlambat pertumbuhan sel baru. Caranya adalah dengan memakaikannya secara langsung pada kulit atau menambahkannya ke tempat mandi ketika anda ingin membersihkan diri.

Selain itu, beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah gangguan itu menjadi lebih buruk adalah dengan:

  • Meliputi Kawasan Gatal: Anda dapat menutup kawasan gatal dengan pembalut, kaus kaki, atau sarung tangan untuk mengelakkan calar pada waktu malam, sehingga anda dapat tidur lena. Meliputi kawasan ini juga dapat membantu ubat-ubatan yang digunakan pada kulit berfungsi dengan lebih baik.
  • Cold Compress: Memakai kompres sejuk yang diletakkan di kulit selama kira-kira 5 minit, sebelum menggunakan kortikosteroid mungkin memberi manfaat. Kompres dapat melembutkan kulit sehingga ubat lebih mudah diserap dan juga berkesan untuk menghilangkan rasa gatal.

Baca juga: Adakah Komplikasi Disebabkan oleh Neurodermatitis?

Itulah perbincangan mengenai suntikan kortikosteroid yang berkesan untuk merawat neurodermatitis. Walaupun begitu, sebelum mengambil rawatan, lebih baik berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. Kadang-kadang, sebilangan orang mungkin tidak sesuai untuk ubat sehingga mereka mengalami alahan yang boleh membahayakan.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Neurodermatitis: Pengurusan dan Rawatan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Neurodermatitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found