Peningkatan Berat badan yang ideal semasa hamil

Jakarta - Oleh kerana pembesaran rahim disebabkan oleh janin, plasenta, dan cairan amniotik, serta penyimpanan lemak sebagai persediaan untuk menyusui dan peningkatan jumlah darah, wajar bagi wanita hamil untuk menambah berat badan. Namun, masih ada kenaikan berat badan yang ideal yang perlu dijaga agar kehamilan sentiasa sihat.

Wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan atau bahkan kurang ideal berisiko mengalami masalah kesihatan semasa hamil. Jadi, apakah kenaikan berat badan yang ideal semasa mengandung? Mari lihat perbincangan!

Baca juga: 5 Pilihan Makanan Sihat untuk Wanita HamilApakah Peningkatan Berat Ideal untuk Wanita Hamil?

Bercakap mengenai kenaikan berat badan yang ideal semasa mengandung, ini bergantung pada berat badan ibu sebelum hamil. Sekiranya sebelum mengandung, ibu kurang berat badan, dia perlu menambah berat badan daripada wanita hamil pada umumnya, untuk menampung keperluan ibu dan janin.

Sementara itu, wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan dapat menggunakan sebahagian dari simpanan tenaga mereka untuk menyokong pertumbuhan janin, jadi mereka hanya perlu menambah sedikit berat badan. Sebenarnya, ia perlu dikawal agar kenaikan berat badan tidak berlebihan.

Sila ambil perhatian bahawa kenaikan berat badan semasa kehamilan tidak menjamin bahawa bayi akan mempunyai berat badan yang normal ketika dilahirkan. Ini kerana terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi berat badan bayi semasa lahir. Walaupun begitu, kenaikan berat badan semasa kehamilan dapat meningkatkan kemungkinan berat bayi normal.

Bagi ibu yang kurang berat badan sebelum kehamilan, atau yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) kurang dari 18.5 kg / m2, disyorkan untuk meningkatkan berat badan mereka sebanyak 12.7-18 kilogram semasa kehamilan.

Bagi ibu yang mempunyai berat badan normal atau BMI 18.5-24.9 kg / m2 sebelum hamil, disyorkan untuk menaikkan berat badan dari 11.3-15.9 kilogram semasa kehamilan. Bagi ibu yang mempunyai berat badan normal atau BMI 25-29.9 kg / m2, disyorkan untuk menaikkan berat badan sebanyak 6.8-11.3 kilogram.

Baca juga: 6 Makanan Yang Boleh Dimakan Semasa Trimester Pertama Kehamilan

Bagi ibu yang gemuk atau BMI BMI 30 kg / m2, disyorkan untuk menaikkan berat badan hanya 5-9 kilogram. Sementara itu, bagi ibu yang mengandung kembar, disyorkan untuk menaikkan berat badan sebanyak 11.5-24.5 kilogram semasa kehamilan.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih jelas, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk meminta doktor melalui sembang, bila-bila masa dan di mana sahaja. Doktor anda juga akan membantu anda mengira BMI anda, dan juga memberi anda nasihat berguna untuk hamil.

Petua Mengekalkan Penambahan Berat Badan Yang Ideal Semasa Kehamilan

Supaya kenaikan berat badan yang ideal semasa kehamilan dapat dikekalkan, ibu perlu membuat penyesuaian gaya hidup, sesuai dengan keadaan tubuh. Contohnya, jika anda berlebihan berat badan semasa mengandung, anda boleh mencuba diet sihat rendah lemak semasa mengandung.

Anda harus mengehadkan pengambilan makanan atau minuman bergula, serta makanan goreng dan garam tinggi, semasa kehamilan. Untuk variasi yang lebih sihat, pilih makanan yang dimasak dengan cara mendidih, memanggang, atau mengukus.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

Cuba juga makan sedikit, tetapi kerap. Contohnya, makan 5-6 kali sehari dalam bahagian kecil. Lakukan juga senaman ringan, seperti berjalan santai dan berenang, agar tubuh tetap bugar. Bergerak secara aktif dapat menjadikan berat badan ibu hamil yang ideal dapat dijaga. Namun, pastikan anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu mengenai memilih jenis senaman yang selamat untuk dilakukan, ya.

Sementara itu, bagi wanita hamil dengan keadaan kurang berat badan, tambahkan sumber lemak sihat dalam pengambilan makanan semasa kehamilan. Namun, pastikan tidak berlebihan untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang berlebihan.

Rujukan:
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2021. Peningkatan Berat Badan semasa Kehamilan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2021. Berapakah Berat Saya Akan Menambah Semasa Kehamilan?
Ensiklopedia Perubatan MedlinePlus. Diakses pada 2021. Menguruskan Penambahan Berat Badan Anda Semasa Kehamilan.
March of Dimes. Diakses pada tahun 2021. Penambahan Berat Badan Semasa Kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found