Dering di telinga yang disertai vertigo adalah tanda penyakit Meniere

Jakarta - Penyakit Meniere adalah gangguan yang terjadi pada kesihatan telinga, iaitu telinga dalam. Gangguan ini boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa untuk kesihatan, seperti dering di telinga, vertigo, dan perasaan tekanan di telinga.

Penyakit Meniere sering terjadi pada orang berusia antara 20 hingga 50 tahun. Masalah kesihatan ini merangkumi penyakit serius yang boleh membahayakan kesihatan telinga. Oleh itu, jangan memandang ringan ketika anda merasakan telinga anda sentiasa berdering, walaupun anda berada di tempat yang tenang.

Hingga kini, tidak diketahui secara pasti apa yang menyebabkan seseorang mengalami penyakit Meniere. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dipercayai berperanan untuk menyebabkan penyakit Meniere, seperti kelebihan cecair di telinga dalam, gangguan sistem imun, jangkitan virus yang menyerang telinga, kecederaan kepala yang serius, dan alergi.

Baca juga: Penyakit Meniere Boleh Menyebabkan Kehilangan Pendengaran Kekal, Benarkah?

Penyakit Meniere biasanya hanya berlaku pada satu telinga, walaupun boleh juga terjadi pada kedua telinga. Penyakit ini boleh menyebabkan seseorang kehilangan pendengaran jika tidak dirawat dengan baik. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mengetahui apa simptom penyakit Meniere sehingga anda dapat segera melakukan pemeriksaan.

Gejala Penyakit Meniere

Gejala khas penyakit Meniere adalah:

  • Telinga Berdering

Dering di telinga, juga dikenal sebagai tinnitus, adalah gejala penyakit Meniere. Gejala ini dapat bertahan lama dan boleh menyebabkan pendengaran sementara.

  • Vertigo

Penyakit Meniere juga boleh menyebabkan gejala dalam bentuk vertigo yang dicirikan oleh persekitaran sekitarnya yang terasa, seperti berputar atau melayang. Vertigo yang disebabkan oleh penyakit Meniere biasanya berlangsung lama.

Untuk mengatasinya, hadkan pengambilan garam untuk mengurangkan isipadu cecair yang tersimpan di dalam badan. Bukan hanya itu, anda juga harus mengurangkan pengambilan alkohol, kafein, dan rokok untuk mencegah vertigo akibat penyakit Meniere.

Baca juga: Siapa Yang Berisiko Terhadap Vertigo?

  • Tekanan Telinga

Orang yang menghidap penyakit Meniere juga mungkin merasakan tekanan di telinga. Biasanya, penghidapnya akan merasakan sensasi seperti telinga penuh. Ini boleh disebabkan oleh cecair yang berlebihan di telinga.

Diagnosis Penyakit Meniere

Apabila anda mengalami beberapa gejala di atas, jangan ragu untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan telinga secepat mungkin. Sebabnya, menunda pemeriksaan hanya akan memburukkan lagi keadaan kesihatan anda.

Bagaimana anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor. Biasanya, doktor akan memberi ubat untuk melegakan simptomnya. Anda juga boleh mendapatkan ubat secara langsung dalam aplikasi kerana ciri-cirinya penghantaran farmasi. Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan lanjutan di hospital, buat temu janji melalui aplikasi . Pantas muat turunaplikasinya, ya!

Baca juga: Cara mencegah tinitus yang mesti difahami

Untuk mendapatkan diagnosis yang lebih tepat, doktor biasanya akan melakukan beberapa ujian sokongan, seperti:

  • Ujian Pendengaran

Ujian pendengaran ini dilakukan untuk mengetahui kemampuan telinga anda untuk mendengar suara dengan frekuensi rendah. Sebabnya ialah orang yang menghidap penyakit Meniere cenderung tidak dapat mendengar bunyi frekuensi rendah.

  • Ujian Imbangan

Salah satu fungsi telinga dalam adalah menjaga keseimbangan badan. Apabila anda menghidap penyakit Meniere, tentu keseimbangan badan akan terjejas kerana gangguan pada telinga tengah.

Sebaiknya elakkan keadaan bising sebentar dan atasi tekanan untuk mengurangkan risiko penyakit Meniere. Segera ambil tindakan sekiranya anda mengalami simptom, ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Meniere.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Meniere.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found