Suara Mengerikan yang Menyakitkan, Atasi dengan 8 Cara Ini

, Jakarta - Kerakusan adalah keadaan biasa yang dialami hampir semua orang. Kadang-kadang suara yang serak boleh membuat anda terdengar lebih seksi. Namun, suara yang tidak begitu jelas kerana serak juga boleh mengganggu anda berkomunikasi dengan orang lain. Terutama jika anda mempunyai pertemuan penting yang memerlukan anda bercakap lebih banyak. Tidak perlu stres, cubalah mengatasi suara serak dengan cara ini

Mengapa Serak Berlaku?

Tahukah anda bahawa suara yang serak adalah tanda bahawa pita suara anda menghadapi masalah. Serak suara biasanya dicirikan oleh perubahan suara yang menjadi serak, lemah, atau berat.

Agar anda dapat memahami proses suara serak dengan lebih baik, pertama anda perlu mengetahui bagaimana bunyi itu berlaku. Oleh itu, bunyi dihasilkan oleh getaran pita suara, yang terdiri daripada dua cabang jaringan otot berbentuk V.

Pita suara terletak di laring, yang merupakan saluran udara antara pangkal lidah dan trakea. Semasa anda bercakap, pita suara anda bersatu dan udara mengalir dari paru-paru anda yang menjadikannya bergetar. Getaran ini menghasilkan gelombang bunyi yang melalui tekak, mulut, dan hidung, yang merupakan rongga resonan yang dapat mengubah gelombang suara menjadi suara. Walau bagaimanapun, kualiti suara dan suara ditentukan oleh ukuran dan bentuk pita suara dan rongga resonan.

Suara yang dihasilkan juga dapat berubah-ubah, kerana ini bergantung pada jumlah tekanan pada pita suara. Apabila pita suara menegang, suara menjadi lebih tinggi. Sebaliknya, apabila getaran pita suara lebih santai, kualiti suara menjadi berat.

Walaupun bukan kecemasan perubatan, suara serak yang berlangsung lebih dari 10 hari boleh menjadi gejala keadaan yang lebih serius.

Baca juga: 7 Makanan yang Menyebabkan Serak

Punca Serak

Serak suara boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, kebanyakan suara serak berlaku disebabkan laringitis atau radang laring yang disebabkan oleh jangkitan saluran pernafasan atas virus. Berikut adalah punca suara serak:

 • Pita suara yang rosak

 • Kecederaan pada laring atau pita suara

 • Kerengsaan saluran pernafasan

 • Batuk kronik

 • Kehadiran polip, sista, atau benjolan pada pita suara

 • Penyakit GERD ( refluks gastroesophageal )

 • Gangguan kelenjar tiroid

 • Alahan

 • Penyakit neurologi, seperti strok atau penyakit Parkinson

 • Kanser pita suara

 • Kanser laring, paru-paru, tiroid, atau tekak

 • Aneurisma aorta.

Sebagai tambahan kepada keadaan perubatan di atas, perkara berikut juga boleh mencetuskan suara serak:

 • Tabiat merokok

 • Kesan akil baligh (pada lelaki)

 • Pengambilan minuman berkafein dan alkohol yang kerap

 • Pendedahan kepada bahan toksik

 • Menjerit atau menyanyi secara berlebihan atau dalam jangka masa yang lama.

Baca juga: Perhatikan Punca Laringitis yang Menyerang Tekak

Cara Mengatasi Serak

Sebenarnya, kaedah paling berkesan untuk mengatasi suara serak adalah dengan merawat penyebabnya. Sekiranya keadaan yang menyebabkan suara serak berjaya diatasi, suara serak itu akan sembuh secara automatik. Serak, yang ringan dan tidak bertahan lama, tidak memerlukan rawatan khas. Anda boleh melakukan rawatan berikut secara bebas di rumah untuk melegakannya:

 1. Minum banyak air, sekurang-kurangnya dua liter sehari

 2. Rehatkan pita suara selama beberapa hari dengan mengurangkan pertuturan dan tidak menjerit

 3. Jangan merokok

 4. Elakkan minum minuman berkafein atau alkohol

 5. Seboleh-bolehnya elakkan faktor yang boleh mencetuskan alahan

 6. Makan lozenges

 7. Mandi air panas

 8. Gunakan humidifier di dalam rumah untuk memastikan jalan udara terbuka, sehingga memudahkan pernafasan.

Sekiranya rawatan diri tidak dapat mengatasi suara serak, doktor boleh memberikan rawatan yang disesuaikan dengan penyebab suara serak. Contohnya, ubat laringitis untuk suara serak yang disebabkan oleh laringitis, ubat alergi untuk merawat alahan, dan ubat asid perut untuk merawat GERD yang menyebabkan suara serak.

Baca juga: 7 Petua Berhenti Merokok

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi suara serak. Untuk membeli ubat yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found