Hati-hati, 7 Makanan Yang Menyebabkan Cirit-birit

, Jakarta - Hampir semua orang mengalami cirit-birit. Keadaan ini dicirikan oleh perut berpusing dan najis berair. Sebilangan besar kes cirit-birit disebabkan oleh bakteria atau virus yang mencemari makanan yang telah dimakan. Cirit-birit juga boleh disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Di samping itu, cirit-birit juga boleh timbul semasa anda makan makanan tertentu.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Cirit-birit dan Muntah

Makanan Pedas kepada Pemanis Buatan

Makanan yang boleh mencetuskan cirit-birit cenderung mengandungi bahan buatan, minyak, rempah, atau perangsang. Dipetik dari Garis Kesihatan Berikut adalah sejumlah makanan yang sering mencetuskan cirit-birit, iaitu:

  1. Perasa pedas

Makanan pedas adalah penyebab cirit-birit yang paling biasa, terutamanya apabila perasa terlalu kuat. Sensasi pedas dapat merengsakan lapisan perut ketika tertelan, menyebabkan gas, kembung, terbakar dan cirit-birit.

  1. Pemanis buatan

Pemanis buatan seperti aspartam, sakarin, dan alkohol gula dapat merengsakan organisma yang hidup di saluran usus bawah. Sebenarnya, mengurangkan pemanis tiruan kini merupakan rawatan yang disyorkan untuk merawat sindrom iritasi usus. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa makanan dengan pemanis buatan boleh menyebabkan cirit-birit.

  1. Susu

Pernahkah anda menyedari bahawa cirit-birit yang anda alami berlaku selepas minum susu? Sekiranya demikian, mungkin perut anda tidak toleran terhadap laktosa. Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai intoleransi laktosa. Nampaknya, keadaan ini juga boleh berlaku dalam keluarga. Intoleransi laktosa berlaku apabila tubuh tidak mempunyai enzim untuk memecah gula susu, sehingga tidak dapat dicerna. Nah, salah satu kesan yang boleh disebabkan adalah cirit-birit.

  1. Kopi

Kafein dalam kopi adalah perangsang. Sebatian yang satu ini tidak hanya mencetuskan otak, tetapi juga merangsang sistem pencernaan. Terutama jika kopi yang anda makan dicampurkan dengan susu atau pemanis tiruan. Tidak hairanlah anda boleh mengalami cirit-birit setelah meminumnya.

Baca juga: 5 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

  1. Bawang

Bawang putih dan bawang sangat tinggi serat dan mengandung jus yang apabila dipecah oleh asid di dalam perut dapat mengeluarkan gas yang merengsakan usus. Bawang juga fruktan, yang merupakan karbohidrat kompleks yang sukar dicerna. Apabila anda makan terlalu banyak, anda boleh mengalami cirit-birit.

  1. Brokoli dan Kembang kol

Brokoli dan kembang kol mengandungi nutrien dan serat dalam jumlah tinggi. Ini memang baik, tetapi apabila dikonsumsi terlalu banyak boleh menyebabkan reaksi tertentu. Makan brokoli dan kembang kol dalam jumlah besar sebenarnya boleh menyebabkan sembelit, gas, atau cirit-birit. Oleh itu, anda perlu memperhatikan berapa banyak bahagian yang anda perlu makan.

  1. Makanan segera

Makanan yang tinggi lemak jenuh, seperti yang terdapat di restoran makanan segera, biasanya sukar dipecah dan dicerna. Nilai pemakanan hanya sedikit, jadi tidak banyak yang dapat diambil oleh badan anda. Anda boleh katakan, makanan ini hanya melalui badan anda dan keluar dengan cepat. Kandungan lemak tinggi di dalamnya menyukarkan badan untuk mencerna yang seterusnya boleh mencetuskan cirit-birit.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Telur Asin Menyembuhkan Cirit-birit?

Sekiranya anda mengalami cirit-birit dan memerlukan ubat untuk menghentikannya, anda boleh membeli ubat tersebut melalui aplikasi . Sebelum membeli ubat, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu agar anda mendapat jenis ubat dan dos yang selamat. Hubungi doktor melalui aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Jenis Makanan yang Menyebabkan Cirit-birit

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan manakah yang boleh menyebabkan cirit-birit?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found