Bolehkah COVID-19 Menyebabkan Kerosakan Otak Jangka Panjang?

Jakarta - Gejala COVID-19 pada setiap penderita mungkin berbeza, beberapa di antaranya baru saja dilaporkan. Salah satu gejala aneh yang dialami oleh banyak orang dengan pengalaman COVID-19 adalah kehilangan keupayaan untuk mencium dan merasakan makanan atau anosmia.

Ini membimbangkan ahli sains saraf, kerana jangkitan coronavirus nampaknya mempengaruhi saraf yang membawa maklumat dari hidung ke otak. Dr. Gabriel de Erausquin, seorang penyelidik di Glenn Biggs Institute for Alzheimer and Neurodegenerative Diseases di University of Texas Health Science Center, San Antonio, menyatakan kebimbangan terhadap kerosakan otak jangka panjang dari COVID-19.

Baca juga: Ini adalah tempat yang berisiko tinggi menyebarkan COVID-19

Banyak Gejala Berkaitan Otak yang Disebabkan oleh COVID-19

Ketakutan para pakar mengenai risiko jangka panjang kerosakan otak dari COVID-19 nampaknya berasas. Walaupun kemungkinan kerosakan itu berlaku dari tindak balas badan dan otak terhadap coronavirus, dan bukannya virus itu sendiri.

Ramai orang dengan COVID-19 yang dimasukkan ke hospital dikeluarkan dengan gejala yang serupa dengan yang berkaitan dengan kecederaan otak. "Ini termasuk membuat mereka pelupa, yang kemudian mengganggu kemampuan mereka untuk" berfungsi "seperti biasa," kata de Erausquin.

Lancarkan halaman NPR , menurut laporan yang diterbitkan dalam jurnal Alzheimer & Dementia edisi 5 Januari, COVID-19 nampaknya menyebabkan banyak gejala yang berkaitan dengan otak, seperti sawan dan psikosis. Pasukan penyelidik, termasuk de Erausquin, mengatakan bahawa jangkitan COVID-19 yang teruk bahkan dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit Alzheimer.

Dalam kebanyakan kes, fungsi otak bertambah baik setelah penghidapnya pulih. Walau bagaimanapun, sesetengah orang cenderung mengalami kerosakan otak jangka panjang. "Walaupun perkadarannya tidak terlalu tinggi, jumlah mutlak orang yang akan menderita ini mungkin tinggi. Kerana begitu banyak orang yang mengidapnya," kata de Erasquin.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Jenis Darah A berisiko dijangkiti COVID-19

Bagaimana COVID-19 Menyebabkan Kerosakan Otak?

Sehingga penulisan ini, para pakar masih meneliti bagaimana COVID-19 dapat menyebabkan kerosakan otak. Sudah jelas bahawa sejak awal pandemi, jangkitan COVID-19 dapat menyebabkan pembekuan darah terbentuk yang dapat menyebabkan strok .

Beberapa orang dengan COVID-19 juga mengalami kerosakan otak, ketika paru-paru mereka tidak dapat memberikan oksigen yang mencukupi. Namun, untuk dapat memahami mekanisme lain yang masih kurang jelas, para saintis memerlukan tisu otak dari penghidap COVID-19 yang meninggal dunia untuk penyelidikan lebih lanjut.

Dr. Avindra Nath dari Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok, mendedahkan bahawa ada halangan untuk mendapatkan tisu otak dari orang dengan COVID-19. "Kerana ia adalah virus yang sangat menular, jadi orang tidak melakukan autopsi di banyak tempat," katanya.

Namun, sekarang Nath, yang juga mempelajari tisu otak dari orang-orang dengan COVID-19, mengatakan bahawa mereka telah memperoleh bukti sejauh mana keradangan dan kerosakan pada otak orang-orang dengan COVID-19. Penemuan telah dilaporkan di Jurnal Perubatan New England pada 30 Disember 2020.

Nath mengatakan bahawa pasukan penyelidik juga telah menemui penyebab kerosakan otak pada orang dengan COVID-19. "Apa yang kami dapati adalah terdapat banyak kebocoran yang tidak rata di saluran darah kecil di otak. Cedera itu serupa dengan rangkaian strok kecil yang berlaku di pelbagai kawasan otak, "kata Nath.

Penemuan ini seolah-olah menjelaskan mengapa orang dengan COVID-19 mempunyai banyak gejala yang berkaitan dengan otak. Ini termasuk beberapa yang berkaitan dengan kawasan otak yang mengawal fungsi tubuh, seperti degup jantung, pernafasan, dan tekanan darah.

Baca juga: Kacamata Boleh Mencegah Virus Corona, Mitos Atau Fakta?

Dalam hal ini, Heather Snyder, naib presiden operasi perubatan dan saintifik di Persatuan Alzheimer, mengatakan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan peranan COVID-19 dalam kerosakan otak dan peningkatan risiko penyakit Alzheimer.

Untuk itu, persatuan dan penyelidik dari lebih daripada 30 negara telah membentuk sebuah konsortium untuk mengkaji kesan jangka panjang COVID-19 pada otak. Mereka akan mendaftarkan orang yang dimasukkan ke hospital atau yang telah mengikuti kajian penyelidikan COVID-19 antarabangsa.

Kemudian, para penyelidik akan menilai tingkah laku, ingatan, dan fungsi otak keseluruhan orang dengan COVID-19 pada selang enam bulan. Penemuan dari kajian itu, kata Snyder, akan membantu menjawab beberapa soalan penting mengenai apa yang berlaku pada orang dengan COVID-19 setelah mereka dijangkiti.

Oleh itu, mari kita tunggu hasil penyelidikan lebih lanjut mengenai COVID-19, sambil terus melaksanakan protokol kesihatan, seperti memakai topeng, mencuci tangan, dan menjaga jarak fizikal. Sekiranya anda memerlukan topeng dan sabun tangan, anda boleh muat turun permohonan untuk membelinya dengan mudah.

Rujukan:
NPR. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana COVID-19 Menyerang Otak Dan Boleh Menyebabkan Kerosakan yang Berakhir.
Jurnal Perubatan New England. Diakses pada tahun 2021. Kecederaan Mikrovaskular di Otak Pesakit dengan Covid-19.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found