Ketahui Peralatan Bayi Baru Lahir Yang Mesti Mempunyai

, Jakarta - Beberapa pasangan menantikan kemungkinan kehamilan sejak awal perkahwinan. Pada bayi baru lahir, terdapat beberapa perkara yang perlu disediakan, termasuk keperluan harian bayi. Bagi pasangan yang pertama kali mempunyai anak, mungkin terdapat perasaan bingung mengenai peralatan apa yang perlu dipenuhi pada bayi yang baru lahir. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan berikut!

Ada Yang Mesti Mempunyai Bekalan Bayi Yang Baru Lahir

Banyak yang harus dilakukan menjelang kelahiran bayi, jadi semuanya sudah siap ketika bayi pulang. Oleh itu, ibu mesti menyediakan semua keperluan mereka sebelum hari kelahiran. Memilih barang yang betul tentunya penting untuk menguruskan perbelanjaan sehingga hanya barang keperluan yang dibeli. Oleh itu, peralatan bayi yang baru lahir mesti ada? Inilah senarai:

1. Pakaian

Sebilangan besar ibu bapa yang mempunyai anak pertama mereka mesti melengkapkan pakaian untuk peralatan baru lahir. Sebilangan ibu mahu anak-anak mereka memakai pakaian yang comel agar anak mereka kelihatan menawan, walaupun mereka tidak memerlukan sesuatu yang mewah. Yang paling penting ialah pakaian yang ringkas dan selesa, dan mesra di poket.

Jangan membeli terlalu banyak pakaian baru ketika bayi dilahirkan kerana anak kecil anda boleh membesar dalam masa yang agak singkat. Pada masa yang sama, pakaian yang anda beli mungkin tidak sesuai lagi, jadi anda memerlukan pakaian dengan ukuran lebih besar. Oleh itu, pertimbangkan untuk membeli pakaian kanak-kanak dengan berhati-hati.

  • Anda mungkin memerlukan 5-8 pakaian yang baru lahir, bergantung pada seberapa kerap anda mahu mencuci.
  • 3-4 katil bayi untuk menahan kencing.
  • 5-7 pasang stoking bayi.

Selain mempertimbangkan seberapa kerap anda ingin mencuci, pastikan juga menyesuaikannya dengan iklim semasa. Mungkin musim panas jadi anak kecil anda cenderung berpeluh dan perlu menukar pakaian dengan segera. Harus diingat bahawa jika bayi tidak memerlukan selimut kerana boleh membahayakan, berikan saja kain nipis sebagai penutup badan dan bukan pada wajah.

2. Lampin

Lampin juga mesti dimiliki oleh bayi baru lahir. Walaupun begitu, ramai ibu bapa keliru dengan pilihan lampin terbaik untuk anak mereka. Terdapat dua pilihan untuk dipilih, iaitu lampin kain atau lampin pakai buang. Anda perlu mengetahui kebaikan dan keburukan setiap pilihan ini dan menyesuaikan yang terbaik. Sebilangan keluarga mempunyai kombinasi penggunaan kedua-duanya bergantung pada keperluan.

Perlu diingat bahawa bayi yang baru lahir boleh menggunakan 8 hingga 10 lampin setiap hari. Oleh itu, pastikan anda menyediakan lebih banyak lampin. Juga, selalu sesuaikan ukuran lampin ke badan bayi kerana selepas beberapa bulan badan bayi mungkin mula tumbuh.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai semua bekalan bayi yang baru lahir, pakar pediatrik dari dapat memberikan nasihat terbaik. Cukup dengan muat turun permohonan Ibu juga boleh berbincang dengan pakar perubatan profesional mengenai cara menjaga kesihatan anak-anak mereka dan perkara-perkara lain. Nikmati kemudahan untuk mendapatkan kesihatan ini sekarang!

3. Peralatan mandian

Pada satu atau dua minggu pertama sehingga tali pusat bayi jatuh, doktor mengesyorkan memandikan bayi dengan span. Ibu tidak perlu memandikan bayi setiap hari, hanya tiga kali seminggu. Sebenarnya, memandikan bayi anda terlalu kerap boleh mengeringkan kulit dan menjengkelkannya. Setiap kali mandi, ibu perlu memastikan membersihkan tempat yang tersembunyi agar benar-benar bersih.

Peralatan untuk bayi baru lahir yang mesti untuk keperluan mandi mereka, iaitu:

  • 3-5 kain lap bayi.
  • 1-2 tuala yang lebih besar.
  • 1 span bayi.
  • 1 botol sabun mandian bayi.
  • 1 botol losyen bayi.
  • Tabung bayi.

4. Tempat Tidur Bayi

Katil bayi juga merupakan salah satu peralatan untuk bayi baru lahir yang mesti dipenuhi, seperti buaian, buaian, dan bakul bayi. Dianjurkan agar bayi tidur di bilik yang sama dengan ibu bapa mereka untuk usia 6-12 bulan. Jangan gunakan selimut, bantal tebal, untuk mainan lembut kerana boleh membahayakan. Sekiranya ibu tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi, ada baiknya anda memperhatikan beberapa perkara agar tidak membahayakan si kecil.

Itulah beberapa bekalan bayi yang baru lahir yang perlu dipenuhi sebelum anak kecil itu dilahirkan. Jangan tunggu lebih dekat dengan penghantaran kerana beban yang ditanggung ketika memilih semua peralatan ini sering membuat anda letih. Tidak mustahil keletihan berlebihan boleh memberi kesan buruk.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu untuk Bayi Baru Lahir Anda.
Pampers. Diperoleh pada tahun 2021. Senarai Semak Bayi yang Baru Lahir — Yang Harus Diingini dan Banyak Lagi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found