Adakah Vape Premium Mengandungi Dadah?

, Jakarta - Vape adalah e-rokok yang menjadi trend di kalangan remaja atau dewasa. Bentuknya yang lebih moden dan terdapat dalam pelbagai perisa vape lebih popular daripada rokok biasa. Ramai juga berpendapat bahawa e-rokok tidak begitu berbahaya seperti rokok pada umumnya.

Sebenarnya, itu tidak berlaku. Kandungan dalam vape ia tidak jauh berbeza dengan rokok biasa. Sebenarnya, vaping diketahui mengandungi bahan dadah. Adakah betul? Inilah yang harus anda ketahui dengan baik.

Baca juga: Yang lebih berbahaya, menghisap rokok atau rokok tembakau

Adakah Vape Mengandungi Dadah?

Vape biasa dan premium vape mengandungi nikotin, yang merupakan bahan psikotropik yang mempunyai kesan kesihatan jangka panjang. Melancarkan dari Institut Nasional Penyalahgunaan Dadah, Nikotin mempengaruhi litar otak yang mengawal perhatian dan pembelajaran. Bukan hanya itu, nikotin juga ketagihan, apabila pengguna dapat mengalami ketagihan untuk memakannya secara berterusan.

Nikotin dalam bentuk cecair seperti dalam vape Ia sangat mudah diserap dari paru-paru ke dalam aliran darah. Semasa memasuki darah, nikotin merangsang kelenjar adrenal untuk melepaskan hormon epinefrin (adrenalin). Epinefrin merangsang sistem saraf pusat dan meningkatkan tekanan darah, pernafasan, dan degupan jantung.

Seperti kebanyakan bahan ketagihan, nikotin mengaktifkan rangkaian otak dan meningkatkan tahap pembawa bahan kimia di otak yang disebut dopamin, bahan yang mencetuskan perasaan senang. Keseronokan yang disebabkan oleh interaksi nikotin dengan litar otak mendorong pengguna ingin terus menggunakan bahan ini, walaupun mereka sudah mengetahui risiko kesihatannya.

Baca juga: Bergaya tetapi Berbahaya, Vape Boleh Menyebabkan Pneumonia Kimia

Mengatasi Ketagihan Vape pada Remaja

Remaja adalah individu yang paling terdedah kepada ketagihan vape. Oleh itu, ibu bapa mesti memperhatikan tanda-tanda. Sekiranya kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda ketagihan menghampiri, Inilah cara ibu bapa untuk menanganinya:

  • Mulakan perbualan . Mulailah mengajak anak untuk mengadakan perbincangan yang baik mengenai tabiat merokok dan merokok mengongkong . Bersikap jujur ​​dan terbuka dalam menerima pandangan anak. Jangan pernah bosan berbincang dengannya, bercakap dengannya ketika dia semakin tua.

  • Bercakap dengan baik dan jelas. Terangkan bahawa rokok atau vape mempunyai bahaya, termasuk ketagihan nikotin.

  • Persiapkan anak-anak dari tekanan rakan sebaya . Ibu bapa harus berbincang dengan anak mereka bagaimana berurusan dengan rakan yang menawarkan rokok atau e-rokok.

  • Berikan contoh yang baik . Sekiranya ahli keluarga merokok atau vape, perkara terbaik yang harus dilakukan ialah berhenti. Sekurang-kurangnya, jangan merokok di sekitar kanak-kanak.

  • Laksanakan peraturan rumah bebas asap rokok . Jangan biarkan ahli keluarga atau rakan merokok di rumah atau kereta. Pastikan tempat di mana kanak-kanak menghabiskan banyak masa adalah bebas tembakau di rumah.

Baca juga: Tanpa Nikotin, Vaping Masih Berbahaya?

Daripada memberikan hukuman, ibu bapa harus memberi pemahaman dan pertolongan untuk menolak dengan lembut godaan berbahaya penggunaan rokok dan ketagihan. Semakin banyak anak ditekan, semakin sukar bagi ibu bapa untuk mengawal tingkah laku anak mereka. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak nasihat mengenai cara berhenti merokok, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Institut Nasional Penyalahgunaan Dadah. Diakses pada tahun 2020. Peranti Vaping (Rokok Elektronik).
Perkongsian untuk Kanak-kanak Bebas Dadah. Diakses pada tahun 2020. E-Rokok / Vaping.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjauhkan Kanak-kanak dan Remaja daripada Merokok dan Merosot.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found