Anak Kecil Mempunyai Kerencatan Mental, Ibu Lakukan Ini

, Jakarta - Tidak ada salahnya mengetahui perkembangan dan perkembangan kanak-kanak dengan baik. Bukan sekadar masalah fizikal anak, malah mental anak juga perlu dipertimbangkan dengan baik. Salah satu gangguan mental pada kanak-kanak adalah keterbelakangan mental atau juga dikenali sebagai gangguan intelektual.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Kerencatan mental adalah keadaan gangguan perkembangan otak yang dicirikan oleh skor IQ di bawah rata-rata kanak-kanak normal secara umum. Bukan hanya itu, kanak-kanak yang mengalami keterbelakangan mental juga menghadapi kesukaran untuk melakukan kemahiran harian.

Punca Kerencatan Mental

Keadaan ini disebabkan oleh gangguan otak yang berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, seperti mengalami kecederaan semasa bersukan atau kemalangan jalan raya di kepala.

Punca lain seperti gangguan genetik seperti sindrom down atau hipotiroidisme, jangkitan pada otak, gangguan semasa kehamilan seperti kekurangan pemakanan semasa kehamilan dan gangguan semasa bersalin seperti kekurangan oksigen dan kelahiran pramatang.

Gejala Retardasi Mental

Gejala keterbelakangan mental pada setiap pesakit berbeza. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya mengetahui gejala yang muncul pada kanak-kanak yang mengalami keterbelakangan mental atau gangguan intelektual, seperti:

  1. Kanak-kanak sukar bercakap pada usia mereka.

  2. Kanak-kanak mengalami kesukaran untuk mempelajari perkara-perkara tertentu seperti memakai pakaian atau makan.

  3. Kesukaran mengawal emosi boleh menjadi tanda kanak-kanak kurang upaya intelektual.

  4. Biasanya, kanak-kanak yang mengalami keterbelakangan mental tidak memahami apa akibat tindakan mereka sehingga anak-anak dapat melakukan apa sahaja.

  5. Kanak-kanak dengan keterbelakangan mental mempunyai cara berfikir yang lemah dan sukar menyelesaikan masalah.

  6. Mempunyai kemampuan ingatan yang agak lemah.

Biasanya orang dengan keadaan keterbelakangan mental yang teruk menunjukkan gejala fizikal, seperti sawan, gangguan penglihatan, kawalan pergerakan badan yang terganggu, dan kehilangan pendengaran.

Baca juga: Sebab-sebab Tekanan Boleh Menyebabkan Sakit Kepala

Mengendalikan Kanak-kanak dengan Keadaan Retardasi Mental

Pengendalian untuk mengatasi keadaan keterbelakangan mental pada kanak-kanak adalah dengan memberi terapi khas supaya anak-anak dapat menyesuaikan diri dan berkembang mengikut keadaan mereka. Terapi yang boleh diberikan adalah terapi rancangan perkhidmatan keluarga secara individu (IFSP) dan program pendidikan secara individu (IEP).

Sebagai tambahan kepada terapi, ibu harus melakukan beberapa perkara berikut untuk membantu perkembangan anak:

  1. Membolehkan anak melakukan perkara baru dan menemani anak melakukan aktiviti secara bebas.

  2. Ibu bapa harus memperhatikan perkembangan anak-anak di sekolah dan menolong anak-anak memahami pelajaran di sekolah.

  3. Ibu bapa harus lebih kerap mengajak anak-anak untuk berinteraksi dengan orang dan mengikuti anak-anak dengan aktiviti sosial pendidikan yang memerlukan aktiviti kumpulan atau aktiviti yang memerlukan interaksi dan kerjasama.

  4. Mencari lebih banyak maklumat mengenai keadaan keterbelakangan mental atau gangguan intelektual supaya ibu bapa lebih memahami bagaimana menangani keadaan ini.

Keadaan ini dapat dicegah semasa mengandung. Wanita hamil dapat mengurangkan risiko keterbelakangan mental selama kehamilan dengan tidak merokok ketika menjalani kehamilan, melakukan pemeriksaan kebidanan rutin, mengambil vitamin sesuai keperluan, dan menjalani vaksinasi yang diperlukan selama kehamilan.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: 4 Cara Menjaga Kesihatan Mental Walaupun Anda Tertekan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found